Ugyan messze még a nyár, ám a Dunakeszi Szabadstrand Duna-parti sétányát érdemes felkeresni. És nem csupán a friss levegőn töltött, kellemes séta miatt, hanem egy kellemes gasztronómiai élménnyel is össze lehet kötni. A hűvös levegőn az ínycsiklandó kürtőskalács, és a forralt bor illata hívogat minket, ugyanis a parti büfésor egyike még télvíz ideje alatt is nyitva tart. Egy tősgyökeres dunakeszi fiatalember gyermekkori álmainak színterén. A hely tulajdonosával, az álmait megvalósító Gedei Zoltánnal beszélgetett a Dunakeszi Post.

Pontosan mióta foglalkozik kürtőskalács készítéssel?

Gyakorlatban ugyan idén nyáron fogtunk bele egy barátommal a kürtőskalács készítésébe, ám elvi síkon már jóval régebb óta foglalkoztatott a gondolat bennünket.

Hogy jött az ötlet? Mi fogta meg ebben a szakmában?

Az ötlet nagyjából már 6-7 évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, bennünk. Noha gyerekkorom óta sportolok – korábban versenyszerűen, manapság csak hobbi szinten -, ezzel nehezen összeegyeztethetően meglehetősen édesszájú vagyok. Amikor fesztiválokra látogattunk vagy nyári strandolás alkalmával gyakorta kívántam meg a kürtőskalácsot, akár hosszú kígyózó sorokat is képes voltam kivárni egy kalácsért. Már akkor többször felmerült bennem, hogy jó lenne, ha nem csupán fogyasztanám, hanem készíteném is a kalácsokat, hiszen az emberek mindig jóízűen fogyasztják ezt a finomságot, még akkor is, ha sokat kell sorba állni érte. Aztán az évek során más dolgok kerültek előtérbe, családalapítás, gyermekvállalás, egyéb vállalkozásban való kiteljesedés, de az alapötlet egykori megvalósításáról sosem tettem le, s ebben kitartott mellettem társam is.

Ez az eredeti szakmája?

Végzettségem tekintve médiainformatikus és közgazdász vagyok. Utóbbit figyelembe véve nem áll tőlem távol a kereskedelem.

És miért váltott?

Tulajdonképpen szakmát nem váltottam a kürtőskalács készítéssel, hiszen informatikával és céges filmek, imázs filmek, reklámfilmek készítésével a mai napig foglalkozom. Ez amolyan régi álom beteljesítése volt, jelenleg ez egy szerelemmunka számomra.

Gedei Zoltán időnként maga is beáll pultba, hogy a kedvencét, a kürtöskalácsot árusítsa

Amióta belefogott ebbe a munkába, nem sokallt be a kürtőskalácstól, hiszen meglehetősen rendszeresen találkozik vele? Avagy lehet-e még ugyanúgy szeretni?

Igen, továbbra is szeretem fogyasztani, ez mit sem változott, de ügyelnem is kell a mértékkel való fogyasztására. Egy dologban azonban biztos vagyok, hogy bárki, aki elkezd foglalkozni kürtőskalács készítéssel, az azért teszi, mert maga is nagyon szereti ez a finomságot.

Melyik a kedvence?

Nekem a személyes kedvencem a mandulás és a fahéjas, de most a karácsonyi időszakban kapható a mézeskalácsost is nagyon megkedveltem.

Családi a vállalkozása? Ha nem, akkor a családja mit szólt a döntéshez?

Inkább társsal megvalósított vállalkozásnak mondanám, de természetesen a család is részt vesz benne, amennyiben szükséges – és ezt szívesen teszik. Sosem tudhatjuk, hogy egy vállalkozás, amibe belefogunk sikerre, avagy kudarcra lesz ítélve, függetlenül attól, hogy tehetségünkhöz és lehetőségeinkhez mértem mindent megteszünk annak sikerre vitelében, avagy elrontunk, amit csak lehet. Ha innen nézzük a dolgot, természetesen a család inkább óva intett a megvalósítás nehézségeitől és a lehetséges kudarcoktól, de rajtam és a társamon kívül azért ők is bizakodók voltak, tulajdonképpen támogattak abban, amiben csak tudtak. Minden induló vállalkozáshoz az ötlet mellett szükség van egy jó adag szerencsére, valamint a család és a barátok támogatására, eltökéltségre és kitartásra is.

Honnan jött az ötlet, hogy télen is nyitva legyenek?

Az olvasók többsége bizonyára tudja, hogy évtizedes szünet után a Dunakeszi Szabadstrand új helyszínen nyitott meg. Ehhez az önkormányzat új sétálóút kiépítésével, padokkal, játszótérrel, mobil öltöző és zuhanyzási helyiségekkel járult hozzá. Tekintve, hogy a strand az idei évben nem tudta elérni végleges állapotát, a folyamatos bővítés az őszi-téli szezonban is zajlik.

Az önkormányzat nem titkolt szándéka a parton egy olyan szakaszt életre hívni, ami nem csupán a nyári szezonban vonzza a járókelőket, sétálni, természetre vágyókat, hanem az őszi-téli időszakban is.

Szerencsére bennünk partnerre találtak ebben, hiszen a mi hosszú távú érdekünk sem lehet csak a nyári nyitva tartás, mi is jobban örülnénk, ha kedves vendégek rendelkezésére állhatnánk az egész év folyamán, noha télen ezt csak csökkentett nyitva tartással tudjuk megtenni.

A kürtőskalács pedig nemcsak nyáron finom, hanem télen is, sőt a téli hidegben egy meleg kalács forralt bor vagy tea kíséretében legalább olyan jól eshet, mint egy nyári, strandolásos időszakban.

Nyáron nagy sorok álltak a kürtöskalácsozó előtt

Ez a rendkívüli nyitva tartás már néhány hete zajlik. Mik az első pár hét tapasztalatai?

Azt tudtuk, hogy nem számíthatunk akkora emberseregre, mint nyáron,  ennek megfelelően készültünk fel a téli nyitva tartásra. Úgy véljük, hogy még nem jutott mindenkihez el a hír, hogy

a téli időszakban is nyitva vagyunk,

így vannak jó, és kevésbé jó napok, de mivel hosszú távra tervezünk, és ez az első téli időszak, ezért ezt leginkább tapasztalatszerzésre igyekszünk felhasználni.

Sétálók vannak  természetesen most is, bár a nappalok jóval rövidebbek, így maga a nyitvatartási időszak is. Fogyasztanak kalácsot, forralt bort is és teát is vegyesen, ki-ki a saját ízlése szerint.

Pontosan hol vannak és milyen időpontokban?

Egyelőre a téli időszakban pénteken, szombaton és vasárnap tartunk nyitva délután 2 és 5 óra között, a Liget utcától Budapest felé elhelyezkedő Dunakeszi Szabadstrandon található sétányon elhelyezett faházak egyikében. A nyitva tartás módosulhat az időjárás függvényében és nyilván, ahogy megyünk bele a tavaszba, ez kitolódik majd napon belül is, de lehet, hogy a hét további napjaira is kiterjesztjük.

Úgy tudom, újdonságokkal is készülnek. Termékkínálat terén mik ezek?

A karácsonyi és a téli szezonra felkészülve a már korábban is említett forralt borral és teával, valamint  a mézeskalács ízű kürtőssel bővítettük kínálatunkat, de ezek értelemszerűen szezonális termékek lesznek.
Azonban tavaszra, a következő nyári szezonra is tervezünk további termékkínálat bővítést, ezek leginkább különböző töltött kürtőskalácsokban megtestesült termékek lesznek, amik jelenleg finomítás alatt állnak.

Emellett, úgy tudni, rendelni is lehet önöknél a kürtőskalácsot, ráadásként meglehetősen modern módon. Erről mesélne?

Biztosak vagyunk abban, hogy számos olyan vásárló akad Dunakeszin belül, aki szívesen elfogyasztana egy kalácsot, ugyanakkor nincs lehetősége vagy csupán kedve lefáradni a partra. Számukra gondoltunk egy merészet, hogy házhoz szállítjuk a kalácsokat Dunakeszi területén belül. Ezt most próba jelleggel a téli időszakban fogjuk így üzemeltetni. Tekintve, hogy nem ez a fő tevékenységünk, ezért a várható megrendelések miatt azt találtuk legjobbnak, hogy amennyiben a kedves vásárló a téli időszakban nyitvatartási napokon 16:30-ig leadja rendelését, akkor azt 17:00-18:30 óra között kiszállítjuk Dunakeszi területén belül.

A terveink szerint a rendelés és kiszállítás az ünnepeket követően tud elindulni, rendelési lehetőség egyelőre Facebook-on és Viberen keresztül lehetséges majd, a részletes rendelési adatok megadásával.

Adódik a kérdés: miért pont Dunakeszin nyitották meg a kürtőskalács büfét és házhoz rendelést? Van esetleg kötődésük a helyhez?

Természetesen van, jómagam társammal együtt tősgyökeres dunakeszisek vagyunk. Gyerekkorunkban rengeteget jártunk a Barátság úttól a Duna-part felé futó út végén megtalálható parkba, és a hozzá tartozó partszakaszra, szabadstrandra. Akkoriban ez nagy sláger volt a dunakeszi lakosok körében. Hozzáteszem túl sok egyéb strandolási lehetőségünk nem is nagyon volt a rendszerváltás előtti időszakban és a 90-es évek elején, ha nem akartunk bemenni Pestre, hiszen akkor még Gödi Strand sem volt sehol…

Aztán megéltük, hogy a strandnak kinevezett partszakasz – tudomásom szerint – magánkézbe került, s megnyitott ott a tiszavirág életű Trendy diszkó, aminek nyitását követően a strandot már korlátozottan lehetett igénybe venni.

Majd nem sokkal később teljesen bezárásra került a hely. Ezt az több évtizedes hiányt pótolta idén az önkormányzat a Közüzemi Kft-vel karöltve, melynek kapcsán a jelenlegi terület újra önkormányzati tulajdonba került. Lehetőségeikhez mérten meglehetősen gyorsan kialakították az új partszakaszt, lehetővé téve a lakosok számára  a kikapcsolódást, számunkra, a szolgáltatók számára pedig, hogy kiszolgáljuk a kedves vásárlókat.
Ilyeténformán a kötődésünk a városhoz természetes, a lehetőség pedig a strand kialakításával nyáron adódott.

A kínálatban most mik szerepelnek? Hogyan alakítják ki azokat?

Jelenleg a klasszikus ízesítésű, a vaníliás, a kakaós, a kókuszos, a diós, a mandulás, és fahéjas kalácsok mellett a mézeskalácsos kalács kapható. Ez utóbbi, valamint korábban említett forró tea és forralt bor nyilván szezonális termékek.
Említettem, hogy a jövőre vonatkozóan tervezzük töltött kürtőskalácsok bevezetését, továbbá liofilizált málnába forgatott kalácsot is.
Ezalatt a rövidke idő alatt is igyekeztünk meghallani a vásárlók hangját, így a termékkínálatot folyamatosan alakítjuk a jövőben is a vevői igényeknek megfelelően, de fő termékvonal változatlanul hagyásával.

Mi a helyzet a nyárral? Nyitva lesznek? Akkor is kürtőskaláccsal készülnek, vagy mással is?

Nyárra, ha minden a tervek szerint alakul, akkor a strand elnyeri – az eredeti elképzelések szerinti – majdnem végleges formáját, így nemcsak teljes kapacitással, hanem új szolgáltatásokkal is bővül. Természetesen, amennyiben lehetőséget kapunk a döntéshozóktól, szeretnénk mi is újra ott lenni, hiszen az lenne az első teljes szezon immáron kibővült szolgáltatásokkal. Így akkor nyílna lehetőségünk igazán próbára tenni magunkat, felmérve azt, hogy mit tudtunk hasznosítani az idei évi tapasztalatokból. A kürtőskalács termékkörén kívül nem tervezünk mást árusítani faházunkban, hiszen erre szerződtünk. Ellenben más terméket más faházban…. ki tudja?