Negyedik alkalommal adták a településfejlesztési díjakat. A négy alkalomból háromszor díjjal tért haza Dunakeszi. Ezúttal a Településfejlesztési Szövetség, az Egyensúly Intézet és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közösen díjazta a legjobb projekteket. Dunakeszin a Magyarság Sportcsarnok és a hozzákapcsolódó zöldfejlesztés vívta ki a zsűri elismerését.

A községeket, városokat, megyei jogú városokat és fővárosi kerületeket külön díjazták, ezen belül is három kategóriát jelöltek ki: közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés.

“Nagy szükség van egymás munkájának elismerésére, és szeretnénk, ha ezek a példaértékű munkák inspirálnának másokat, eljutnának más településekre is” – hangzott el a szervezők részéről.

A díj, amelyet Dunakeszi vehetett át

A különdíjat a Magyarság Sportcsarnok és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések kapták. “Ezzel a díjjal egyúttal a városi sportéletet is elismerték. Fontos momentuma ez a városi sportéletnek. A Magyarság Sporttelepet a 2010-es évek elején kapta vissza az államtól a város, majd az elmúlt években teljesen megújult, és új létesítménnyel is gazdagodott. Hatalmasat léptünk előre: 2010-ben 1 sportcsarnoka volt Dunakeszinek, ez a csarnok már a negyedik, és most épül még 2 újabb a Dunakeszi Diáknegyedben” – mondta Dióssi Csaba polgármester.

A fejlesztés komoly összefogással valósult meg, öt finanszírozó állt a projekt mögé.

2022-es megnyitása óta több mint 30 országos versenynek adott otthont, naponta 500 gyerek sportol, havonta 20-25 versenyt bonyolítanak le itt.

Dunakeszi a sportok városa

“Nálunk érhető el a legtöbb tömegsport a vidéki egyesületek közül. A sport megtámogatja a tehetségeinket az általános és középiskoláinkban is. Az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen mind a rendezvények színvonala, mind a sportolás körülményei komoly fejlődési utat jártak be. Az önkormányzat kiemelten támogatja ezt a területet, ami példaértékű más települések számára, és egyre többen másolják a dunakeszi modellt” – nyilatkozta Temesvári István, a VSD elnöke.

A városban és a Dunakeszi Városi Sportegyesületen (VSD) belül is megnőtt a sportolni vágyó gyermekek létszáma. Az épület minden adottsága a reggeli óráktól kezdődően egészen éjszakáig teljesen ki van használva. Az épület sokszínűségének köszönhetően a sportesemények mellett különböző egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít a létesítmény: pl. kulturális események, díjátadók, koncertek, országos, a nyugdíjasok körében a mozgást népszerűsítő programok.

A Magyarság Sportcsarnokban naponta 500 gyerek sportol

A díjat az alapos, modern és valós igényeken alapuló fejlesztési szempontok alapján érdemelte ki az épület

A díj átadásakor elhangzott, hogy rehabilitációs szakmérnök bevonásával alakították ki a terület akadálymentesét, Tóth Eszter főkertész tervezésében pedig az épület környezetében ökologikus elveket követő közparkot alakított ki a város.

“A zöldfelületekre olyan növényeket telepítettünk, amelyek virágukkal vagy levelükkel egész évben díszítenek. Az újonnan elültetett cserjefelületek, ágyások talaját a városban kivágott fák ledarálásából keletkezett mulccsal borítottuk, így biztosítva a jobb vízháztartást, a tápanyag-utánpótlást” – nyilatkozta a Postnak Tóth Eszter főkertész.

A projektet az épület és a hozzá kapcsolódó zöldterület-fejlesztés miatt díjazták

A VSD sportolói kijutottak az olimpiára

“A Városi Sportegyesület Dunakeszi 2016 júniusában jött létre a Kinizsi Utánpótlás Egyesület utódjaként. A kezdeti 7 szakosztály 2021 tavaszától már 20-ra bővült és 27 sportágat foglal magába. Több mint 3500 sportoló vesz részt napi szinten az edzéseken, mérkőzéseken, versenyeken, és a tornákon képviselve ezáltal nem csupán egyesületünket, hanem Dunakeszi városát is. A VSD az évek során bekerült az ország 10 legnagyobb sportegyesülete közé. A következő olimpián már több sportolónk is rész vesz” – nyilatkozta Temesvári István, a VSD elnöke.

“Évről évre egyre több gyermek és fiatal sportol színeikben;

céljuk, hogy minden sportolni kívánó gyermek megtalálja a helyét és számítását, és kapjon egy olyan hátteret és biztonságot a sport terén, amely egész életén át végigkísérheti.

Önkormányzatunk a sportegyesülettel közösen ehhez igyekszik a megfelelő helyszíneket biztosítani. Jelen esetben egy multifunkcionális sportcsarnokkal” – tette hozzá Dióssi Csaba polgármester.

Temesvári István a VSD elnöke és Dióssi Csaba polgármester

A projekt keretén belül kialakításra került egy multifunkcionális sportcsarnok és egy fedett folyosóval összekötött öltöző épületkomplexum. A létesítmény a tömegsporttól kezdve a nemzetközi versenyek lebonyolításán át oktatási intézmények tanórai kiszolgálására is egyaránt alkalmas. A hatalmas küzdőtéren a labdarúgás mellett kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- és tollaslabdasportágak, valamint számos harcművészeti szakág is megtalálhatja a helyét. A sportcsarnok 2.330 m2 alapterületű, továbbá 860 m2-es emeleti résszel rendelkezik. Belépve az előtérbe érkezünk, ahol portaszolgálat, büfé, ruhatár áll rendelkezésre, valamit 4 öltöző, 2 játékvezetői helyiség, orvosi szoba, konditerem, és további raktárak teszik még vonzóbbá a sportcsarnokot az idelátogató sportolók számára – áll a projekt ismertetőjében.

Teljeskörű parkosítás a sportcsarnok körül

A beruházás előtti rendezetlen zöldfelületek a fejlesztést követően kert- és tájépítész által megtervezett formában kerülnek megújításra. Az út-, a parkoló- és a szomszédos terület felől cserjesávot, az intézmény területére pedig olyan faj- és fajtagazdag növényállományt telepítettek, amelyek a madarak és pillangók számára is vonzóak, valamint nagy levélfelületi indexszel rendelkeznek a nagyobb por, a CO2-megkötés és a hőszigethatás csökkentése érdekében. A sportcsarnok környezete madár- és lepkebarát, amelyet egyrészt a beporzóbarát növények ültetésével, másrészt a fenntartás tudatos tervezésével érnek el.

Előző cikkMutassuk meg, hogy Dunakeszin vannak a legjobb sulik!
Következő cikkMegnyílt a VSD Sportbisztró