Információink szerint eddig hatan gyűjtik az aláírásokat a polgármester jelöltségért. A közösségi médiát nézve az ellenzék részéről nagy csetepaté várható, ugyanis a Momentum-Jobbik által bejelentett Cseresznyés Csilla és a DK-s Tonzor Péter ellenzéki jelölt nem tudtak megegyezni, külön indulnak. Bilinszky Ferenc volt MSZP-s politikusnak, jelenlegi önkormányzati képviselőnek elege van az alkudozásokból, ezért egyesületi színekben méretteti meg magát. Rajtuk kívül indul még Szabó Balázs, akinek fő célja, hogy Dunakeszi megkapja a megyei jogú városi címet. Rajtuk kívül még Tomcsányi Katalin független jelölt is kikérte az ajánlóíveket. Elsőként és eddig egyedüliként adta le a szükséges aláírásokat Dióssi Csaba, jelenleg is regnáló polgármester, aki azt kérte vetélytársaitól, a kampány alatt is őrizzék meg a békét a városban. Lássuk.

Több olvasónk szerint meglepő, hogy a Kutyapárt egyelőre nem próbálkozik Dunakeszin, hiszen mint általában az agglomerációs településeken, Dunakeszin is van társadalmi támogatottsága, de őket egyelőre nem látjuk az indulók között. A többieket viszont sikerült megszólaltatni.

Elmaradt az ellenzéki összefogás

Kezdjük talán a legmeglepőbbel. Míg más településeken vagy megvalósult az ellenzéki összefogás, vagy előválasztáson döntöttek az indulásról, addig Dunakeszin ez elmaradt. Listákról, körzetekről való vitás alkuktól hangos a helyi közösségi média. A Momentum-Jobbik, valamint a DK vezetői nem jutottak dűlőre. Helyi alapszervezetről kevés esetben beszélhetünk, ez is okozhatta talán a nehézséget. A közösségi médiában estek egymásnak, megkezdődött az egymásra mutogatás. A kommentekből és bejegyzésekből láthatjuk, micsoda vita kerekedett az indulás körül. Ezeket a fotókat olvasónk küldte el szerkesztőségünknek. Szerinte ízelítőt kaphatnak a dunakesziek, micsoda háborús helyzet lenne, ha ez az ellenzék irányítaná a várost.

Tonzor Péter szerkesztőségünknek eljuttatott válaszában azt írta, hogy szerinte megvalósult az ellenzéki együttműködés. Annak ellenére, hogy a Momentum-Jobbik külön jelöltet indít. “Számomra pedig külön megtiszteltetés, hogy ezen ellenzéki pártok csapatomat és engem bíztak meg azzal, hogy elhozzuk a változást Dunakeszire, hogy közös erővel leváltsuk a velejéig korrupt, pedofilsimogató Fideszt, Dióssi Csaba csapatát.” Korábbi bejegyzéseiben azt is írta, hogy minden háztartásba elhozzák Orbán hazugságait.

Cseresznyés Csilla momentumos képviselő szerkesztőségünknek küldött levelében azt írta: „Az előválasztás alacsony részvételi aránya nem biztosítja a legalkalmasabb jelölt győzelmét, de ami ennél is fontosabb, hogy adott esetben olyan jelölti csapattal kell közösséget és felelősséget vállalni, ami akár kockázatot is jelenthet. Az egyeztetéseket lezártnak tekintve a továbbiakban a kampányunkra koncentrálunk. A Közösen Kesziért Egyesület színeiben indulva nem titkoljuk, hogy többen is a helyben szervezettel rendelkező Momentum Mozgalom és a Jobbik-Konzervatívok politikai közösségéhez tartozunk” – írta a momentumos politikus.

Bilinszky Ferenc volt MSZP-s politikus korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy nem hajlandó alkudozásra füstös szobákban, sem az ellenzék sikertelen képviselőivel, sem a kormányzópárt helyi képviselőivel; épp ebből a kézi vezérelt politizálásból van elege szerinte a választóknak. Csapatával ezúttal a Békés Nemzet Egyesület színeiben készül a megmérettetésre. „Nem szabad, hogy az aktuális erőviszonyok által kikényszerített alkuk határozzák meg, hogy kik és milyen irányba alakítják Dunakeszi jövőjét.”

Dióssi Csaba polgármester: Dunakeszi nem politikai hadszíntér

Dióssi Csaba polgármester, aki 2010 óta vezeti a várost, bejelentése után nem sokkal le is adta a szükséges aláírásokat az induláshoz. „Képviselőtársaimmal együtt mindent megtettünk az elmúlt években, hogy jól menjenek a dolgok. Tiszta lelkiismerettel állunk a megmérettetés előtt. Dunakeszi nem politikai hadszíntér, Dunakeszi az otthonunk. Béke van ebben a városban, és ez nagy érték, mert amikor elindul egy háborús, veszekedős közélet, akkor minden más leáll. Dunakeszi egy sikeres, működőképes város. Ha a dunakesziek megtisztelnek minket a bizalmukkal, folytatjuk a munkát” – mondta Dióssi Csaba, akit a Fidesz és a KDNP mellett két helyi egyesület is támogat, a Varga Tibor által vezetett Szeretem Dunakeszit Egyesület és a fiatalok által alapított Dunakeszi Odateszi Egyesület, akik friss lendülettel vetették bele magukat a helyi közösségi életbe.

Új szereplők is bejelentkeztek

Szabó Balázs Újpest jelenlegi önkormányzati képviselője, 2017 óta dunakeszi lakos, aki egy konkrét célért indul a választáson. „Egyesületünk egyetlen egy célt tűzött a zászlajára: legyen Dunakeszi megyei jogú város. Ezáltal részt vehetnénk majd például a Modern Városok Program folytatásában, mely kizárólag a megyeszékhelyek és megyei jogú városok számára létrehozott. Nem tudunk, és ha tudnánk sem akarnánk versenyezni a nálunk jóval nagyobb és szervezettebb politikai pártok ígéreteivel. Egy kis baráti társaságból nőtte ki magát a kezdeményezésünk, nem áll mögöttünk sem párt, sem nagyvállalatok, így teljes mértékben amatőr módon kampányolunk. Mi nem tudjuk megígérni sem az Orbán-kormány lemondatását, sem Brüsszel megállítását. Mi kifejezetten ezzel a helyi témával foglalkozunk.”

Tomcsányi Katalin független jelölt megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy születése óta Dunakeszin él és önerőből, támogatás nélkül indul a polgármesteri pozícióért. „Évek óta figyelem a város fejlődését, melyben látom a hiányosságokat, megoldatlan problémákat. 2006 óta dolgozom a közigazgatásban, és úgy érzem, hogy az eddigi szakmai eredményeim mentén biztosan tudnám vezetni a várost. Minden támogatásra szükségem van, hogy indulhassak a polgármesteri pozícióért, ezért akár csak érdeklődését vagy támogatását a katalintomcsanyi@gmail.hu e-mail-címen, akár a +3670 411 9753 telefonszámon várom” – írta szerkesztőségünknek.

A polgármesterjelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet május 6-áig lehet bejelenteni, addig kell összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

Előző cikkKözel hatszázan igényeltek már esővízgyűjtő tartályt
Következő cikkÓriási bravúr! Pongrácz Bence bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon