A tavaszról sokaknak eszébe jut a kertészkedés, a virágok és a környezetvédelem. Dunakeszin ez egy kimeríthetetlen téma, így időről időre Nyíri Márton alpolgármestert kérdezve foglaljuk össze az aktualitásokat. Ne papíron legyen valami zöldfelület, hanem kapjon valódi funkciót – többek között erről is beszélgettünk, de a szemétszedés, a “Tiszta udvar, rendes ház”, a “Zöld balkon” és a víz világnapja pályázat is szóba került.

“Az április 13-ára meghirdetett Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Nap előkészületei javában folynak. Kijelöljük azt a 10-12 területet, amit közösen, összefogással meg fogunk tisztítani. Már számosan jelentkeztek az akcióra, de továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését a zolddunakeszi@gmail.com e-mail-címre. Több dunakeszi áruház is bejelentkezett már, hogy eszközökkel támogassák az akciót” – kezdett bele Nyíri Márton alpolgármester.

Még lehet jelentkezni az idei önkéntes köztisztasági napra

Milyen tavaszi környezetvédelmi programok várhatóak még?

Évekre visszanyúló hagyomány a „Tiszta udvar, rendes ház” és a „Zöld balkon” program. Emlékszem, először még megjegyzést is kaptunk, hogy felelevenítünk egy „komcsi szokást”, hiszen ennek az elismerésnek az előképét sokan a kádári időkből ismerték. Azonban mi úgy gondoljuk – és hangsúlyozzuk –, hogy

a szép, rendezett, zöld városkép nem politikai kérdés, hanem közös felelősségünk, és mindenképpen szerettük volna elismerni olyan lakótársaink erőfeszítéseit, akik maguk is hozzájárulnak ehhez.

Végül igazunk lett, a program népszerűségét pedig mutatja, hogy azóta több, mint 200 ingatlantulajdonos kapta meg az elismerő táblát. Idén márciustól indult a program, és az első díjazott rendhagyó módon a lakótelepről kapott elismerést, név szerint Geresi Zoli bácsi, aki a panelek tövébe varázsolt egy nagyon mutatós kis előkertet (a pályázati feltételek és a program részleteit itt találja).

A szép kerteket és a virágzó balkonokat is elismeri az önkormányzat

Rajzpályázatokkal segítik az edukációt

Szó esett a múltkor a környezeti nevelésről, edukációról.

Igen, ezt is fontosnak tartjuk. Látni kell, hogy hiába építünk ki egy rendszert infrastrukturális és logisztikai fejlesztésekkel, úgy mint ÖKO-udvar, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, zöldhulladék- gyűjtés, zöldterület-fejlesztés, stb., ha mellette nem zajlik edukáció és tájékoztatás. Ennek egyik eleme a gyerekek kreativitását megcélzó, szintén évekre visszanyúló víz világnapja alkotói pályázat. Kifejezetten azzal a céllal írjuk ki, hogy

a legfiatalabb generációban is tudatosuljon: környezetünk közös érték, erre figyelni, vigyázni közös felelősség!

Az első évben még csak 100 körüli pályázó volt, tavaly azonban már több, mint 700 alkotás érkezett be. Jó látni, hogy az óvodákban, iskolákban megmozgatja a gyerekek fantáziáját, és idén megpróbáljuk bevonni a gimnazista korosztályt is.

Várják a gyerekek alkotásait a pályázatra

A cél a valódi zöldterületi funkció

Legutóbbi beszélgetésünk óta új fejlesztések is történtek, például a játszóterek tekintetében.

A gondolkodásunkat a következő két pillér határozza meg: igyekszünk mindenhol védeni, helyreállítani a természetes környezeti értékeket. Vagyis

ne papíron legyen valami zöldterület, hanem valós zöldterületi funkciót is kapjon.

Nagyon jó példa erre a Kiscsurgó völgyének rehabilitációja: ez évtizedekig egy elhanyagolt terület volt, ami besorolását tekintve zöldterület volt ugyan, de mivel nem volt megfelelően kezelve, megjelent itt az illegális hulladéklerakás, a növényzet elburjánzása, elgazosodása. Ebből profi tervezés után – ami Tóth Eszter kreativitását és hozzáértését dicséri – lett egy gyönyörű, gondozott, pihenésre és sétára is alkalmas gyönyörű, valódi természeti érték. Számos közpark, pihenőpark újult meg: többek között az Aradi vértanúk tere, a Március 15-e tér, vagy az 56-os kegyeleti park és környéke.

A Kiscsurgó völgyének rehabilitációját országos díjjal ismerték el

A másik pillér, hogy aktivitásra, testmozgásra alkalmas területeket hozzunk létre egészséges zöld környezetben: ilyenek a szabadtéri fitneszparkok (például: Malomárok, Tompa Mihály utca), vagy éppen a játszóterek. Az elmúlt két hétben három játszótérfejlesztést adtunk át, a D. Ordass Lajos parkban, a Szent István parkban és a Kazinczy-Tompa Mihály utcai játszótéren, és még számos helyen van folyamatban fejlesztés. Fontos számunkra, hogy Dunakeszi lakói egészséges, ugyanakkor élménygazdag környezetben tölthessék a szabadidejüket, ezért nincs fejlesztés zöldterület-fejlesztés nélkül.

Nyíri Márton alpolgármester egy űrhajós játszóteret álmodott meg a Kazinczy utcába, a napokban adták át a gyerekeknek a felújított játszóteret

Értékelik a dunakesziek ezt a törekvést?

Lakóközösségünk egyre tudatosabb. Úgy a szelektív hulladékgyűjtésben, mint a város fásításában együttműködőek. Múltkor beszéltünk arról, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb fásítási program zajlik Dunakeszin. Lakossági igényekre is rengeteg fát telepítünk. Itt is valós igényekre reagálunk, és egyetlen faiskola sem képes egyszerre kiszolgálni az igényeket. De nagy az érdeklődés az esővízgyűjtő programra is, amit Szabó József képviselő úr indított el. A tudatos vízgazdálkodás felé ez is egy fontos lépés. Az önkormányzat anyagilag is hozzájárul ahhoz, hogy aki szeretne, hozzájusson az esővízgyűjtő tartályokhoz.

Az önkormányzat anyagilag is támogatja az esővízgyűjtő tartályok igénylését, sőt, a kiszállításban is segít

Folyamatos a harc az illegális hulladéklerakások ellen

Vannak azonban olyan problémák is. Nemrég tettük közzé, hogy nyomravezetői díjat ajánlanak fel egy illegális hulladéklerakás kapcsán.

Igen, ilyen is akad. Az elmúlt időszakban két jelentősebb illegális hulladéklerakás is történt a városunkban. Ez azért bosszantó, mert ezen a területen is sikerült jelentős eredményeket elérni az elmúlt években, hiszen több, mint 100 helyen számoltunk fel illegális hulladéklerakást Dunakeszin. De tudjuk, hogy itt nincs megállás a küzdelemben, a káros jelenség ellen folyamatosan harcolni kell. Ezért

megerősítjük és hatékonyabbá tesszük a közterület-felügyeletet, a külterületek ellenőrzését, és zéró toleranciát alkalmazunk az illegális lerakókkal szemben.

Zárójelben jegyzem meg: ezek többsége nem dunakeszi lakos, hanem más településekről hozzák ide a hulladékot, ami a pofátlanság teteje. Az országos jogszabályokban is történt kedvező változás az elmúlt időszakban: az illegális lerakás Btk.-ba ütköző, akár szabadságvesztéssel büntethető cselekmény lett. Ezt ki is fogjuk használni, minden esetben feljelentést teszünk, illetve az illetékes kormányhivatal környezetvédelmi osztályát is értesítjük ezekről az esetekről. Végre pár tízezer forintos büntetés helyett sokat kockáztat, aki ilyesmire adja a fejét.

Előző cikkBrutális, mit ettünk a dunakeszi cukrászdában!
Következő cikkA dunakeszieket is várják a Limit Campben