Itt a tavasz és ezzel együtt a kerti munkák időszaka. Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármesterrel beszélgettünk az esővízgyűjtő program sikeréről és a közelgő köztisztasági napról.


A pilot program után kiterjesztették az igénylési lehetőséget az egész városra. Milyen a fogadtatás?

Nagy az érdeklődés az esővízgyűjtő programra, úgyhogy elmondhatjuk, hogy Szabó József képviselő úr jól ráérzett a lakossági igényekre, amikor elindította. Ezt a sikeres pilot projektet terjesztettük ki az egész városra.

Az igénylők száma jelenleg több százra rúg.

A programnak egyébként nem csak praktikus, hanem környezetvédelmi vonatkozása is van: az időjárás változásával, a nyári nagy esők gyakoribbá válásával egyre nagyobb jelentőséget kap a vízgazdálkodás. Ennek egyéni vonatkozása is van, nem csak városi szintű: hogyan tud egy lakó a saját kertjében megjelenő csapadékkal gazdálkodni? Hogyan tud száraz időben a vízzel spórolni? Saját tapasztalatom, hogy egy ekkora tartályból egy 200 nm-es kiskertet kétszer-háromszor is meg lehet locsolni.

Csak kertes házak igényelhetik?

Nem, társasházak is igényelhetik. Azonban ennek van néhány praktikus feltétele: olyan helyen érdemes igényelni, ahol vagy van belső kert – ilyenek például a Madách utcai társasházak –, vagy pedig el tudják zárni kerítéssel, hogy az igényelt tartályokat ne lehessen eltulajdonítani. 

Nyíri Márton, környezetvédelemért felelős alpolgármester

Környezetvédelemért felelős alpolgármesterként hogy látja, a dunakeszi lakosság mennyire nyitott a zöld kezdeményezésekre?

Úgy gondolom, nem panaszkodhatunk. 2010 óta számos új környezetvédelmi intézkedést vezettünk be: házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, zöldhulladék-gyűjtés, ÖKO-udvar, kutyaszemetesek, többször volt közösségi faültetés (hétvégén éppen Dunakeszi-alsón), kutyás programok, környezetvédelmi sátor a Dunakeszi Feszten, környezetvédelmi rajz- és fotópályázatok, köztisztasági napok, amelyek hirtelen eszembe jutnak.

A lakosság fogadókészsége ezekre nagy, soha nincs létszámproblémánk a közösségi programokon.

Egyre népszerűbb az ÖKO-udvar a lakosság körében, sőt, óvodás csoportok is érdeklődve látogatnak el a telepre

Várják a jelentkezőket szemétszedésre

Meghirdette a köztisztasági napot is. Vannak már jelentkezők?

Igen, már körülbelül 80-an bejelentkeztek, de természetesen még várjuk a további jelentkezőket. Idén is kérnénk előzetes regisztrációt az eszközigény felmérése miatt, úgyhogy akik jelentkeznek, kérem ezt e-mailben tegyék meg a zolddunakeszi@gmail.com e-mail-címen. Márciusban egy válasz-e-mailben tájékoztatjuk a részletekről a jelentkezőket.

Aztán találkozunk április 13-án a helyszíneken!

Előző cikkAz FFAMI balettosai elvarázsolták a zsűrit
Következő cikkAkkor kell fát ültetni, amikor jól esik