Fotósunkat nem egyszer ragadta már magával egy-egy helyszín. Hol a Keszi sétányt, hol az őszi hangulatot kapja lencsevégre. Ezúttal az Aradi vértanúk terén újonnan kialakított emlékhely meglepő térbeli megoldása inspirálta kollégánkat.

A parkról röviden annyit, hogy már korábban megfogalmazódott az önkormányzat és a lakosság részéről a tér felújításának igénye.

A tér több évtizeddel ezelőtt. Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Hatalmas gyalogos forgalom halad át a területen: a lakótelep, a buszmegállók, a Gyártelepi állomás, az Iskola utcai üzletsorok, a Kiserdő utcai házak lakói mind, mind ezen a téren keresztül közlekednek.

A fákat és a kitaposott útvonalakat figyelembe véve alakították ki a járdafelületeket

A tervek már korábban elkészültek, az alkalmat pedig az energetikai fejlesztés adta. Az önkormányzat kihasználta a helyzetet: a diáknegyed távhővezetéke miatt a kivitelező úgyis felbontotta a régi járdát, így végül a város saját forrásból megújította a parkot és a közlekedési útvonalakat.

Zöldszigetek és járdák váltják egymást a téren, amelynek közepén az aradi vértanúk tiszteletére állított emlékmű kapott helyet

Emellett a parkolást is bővítették, és rendezettebbé tették az Iskola utcai üzletsorok előtt.

A járdát és parkolót egy zöldsáv választja el

A tér a közlekedési funkción túl más szerepet is betölt. A névadóknak, azaz az aradi vértanúknak is emléket állít.

Aradi vértanúk tiszteletére emelt emlékmű

A sok helyen megszokott emléktábla helyett itt egy érdekes és látványos megoldást választottak. A járókelők szemét azonnal odavonzza a kialakítás.

Az akadálymentes járdákon túl az elmúlt hetekben padokat és rengeteg cserjét is telepített az önkormányzat, emellett a füvesítés is megtörtént.

Kollégánk azt ígérte, hogy tavasszal, amikor minden kivirul, újra megörökíti a parkot.

Előző cikkDunakeszin jó irányban halad a zöldfelületek fejlesztése? – A Green City előadója megadta a választ
Következő cikk600 diák segítségével lepi meg az önkormányzat a nyugdíjasokat