Az önkormányzati felületeken, a helyi Facebook-csoportokban és természetesen a Dunakeszi Poston is sokszor felmerül a Dunakeszi Diáknegyed témája. Ennek ellenére továbbra is rengeteg kérdés övezi a projektet. Kik és mit tanulhatnak majd ott, mikortól és kik fognak ott tanítani? Kié lesz az uszoda vagy éppen a sportcsarnok? Ilyesmi kérdések foglalkoztatják a lakosságot. A pedagógusnap kapcsán Dióssi Csaba polgármestert kérdeztük Magyarország legnagyobb oktatási beruházásról, a Dunakeszi Diáknegyedről.

Tényleg ekkora a várakozás Dunakeszin, vagy csak hozzánk érkezik sok kérdés a diáknegyeddel kapcsolatban?

Először is, köszönöm azt az odaadó és kimagasló szakmai munkát, amit pedagógusaink végeznek. Nemcsak a diákok eredményessége, hanem a szülők visszajelzése alapján is mondhatom, hogy nagyszerű tanárok és óvónők dolgoznak Dunakeszin. (Az önkormányzat minden évben egy ünnepséggel köszöni meg a pedagógusok munkáját, erről bővebben itt írtunk – szerk.)

Visszatérve a kérdésre. Abszolút érthető a hatalmas érdeklődés, hiszen Dunakeszinek ez kétségtelenül egy várostörténelmi pillanat. Utoljára 1987–90 között épült középiskola a városunkban, az országos szinten is kimagasló Radnóti Miklós Gimnázium. Rendkívül büszkék vagyunk az itteni oktatásra, de tény, hogy a dunakeszi diákok nagy része nyolcadik után ma még kénytelen máshol, például Vácon vagy Budapesten folytatni a tanulmányait. A Dunakeszi Diáknegyed nemcsak erre ad megoldást, hanem először nyílik városunkban lehetőség technikumi oktatásra, méghozzá kimagasló infrastruktúra mellett. Szóval igen, tényleg nagy a várakozás.

Dióssi Csaba polgármester

Szeptembertől kettő, utána öt szak lesz elérhető

Tegyük tisztába. Milyen szakok lesznek az intézményben, és ezek közül mi érhető el már most az ideiglenes helyen működő osztályokban?

Gazdálkodás és menedzsment, illetve informatika és távközlés ágazatokban indul két osztály idén szeptemberben, de a jövő tanévben már 5 ágazatra lehet jelentkezni: gazdálkodás és menedzsment, informatika és távközlés, sport, gépészet, valamint elektronika és elektrotechnika szak lesz elérhető.

Itt is lesz nyelvi előkészítő, mint a Radnótiban?

Nyelvi előkészítő osztály nem lesz. Azonban az idegen nyelv oktatása része lesz a képzésnek, ami érettségi tantárgy is. Első körben az angol lesz a kötelező idegen nyelv.

A diáknegyed bokrétaünnepén már kiderült, hogy itt nemcsak egy egyszerű iskolát építenek. Saját tornacsarnokai és uszodája lesz az intézménynek. Ezeket kik használhatják majd?

A tornacsarnokok és a sportpályák elsősorban az iskolákat szolgálják, de ahogy más intézménynél is működik, a kora esti órákban külsős edzések szervezésére lehetőség lesz. Az egyik tornacsarnok esetében pedig a Magyar Torna Szövetséggel is tárgyalásban vagyunk, hogy a belső kialakítás megfeleljen a tornaoktatás helyszínének. Így végre meghonosíthatnánk Dunakeszin a tornászképzést.

Légifelvétel az épülő Dunakeszi Diáknegyedről, Forrás: WHB Group

Az infrastruktúra egy dolog, de lesz elég tanár?

Zentai Katit, aki a IV. Béla Gimnázium Tagintézmény vezetője, személyesen is jól ismerem. Szívét-lelkét beleadja abba, hogy lelkes és szakmailag felkészült tanárok alkossák a IV. Béla Gimnázium csapatát. A szeptemberben induló Váci SzC Lányi Ferenc Technikum oktatói toborzása is sikeres volt, néhány hét alatt megtalálták szinte az összes oktatót.

Azt gondolom, hogy az a 21. századi modern környezet, technikai felszereltség, amit a Dunakeszi Diáknegyed nyújtani fog, nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is csábító lesz.

Az építkezésekhez nem sokan értenek, de azt mindenki tudja, hogy csúszás szinte mindenhol előfordul. Úgy tudjuk, ön rendszeresen részt vesz a beruházás helyszíni kooperációin. Hogy látja, tényleg kész lesznek a határidőre?

Tavaly márciusban indult az építkezés, és első perctől fogva elképesztő tempóban haladnak a munkálatok. Példaértékű az a professzionális munka, amit itt végeznek a szakemberek.

Köszönöm mindenkinek a hozzáállását, aki a DDN megvalósulásán dolgozik. Sokan közülük büszkék arra, hogy részt vehetnek ebben a gigantikus projektben.

Igen, a kérdésre visszatérve, a jelen állás szerint időre, sőt, a tervezettnél gyorsabban fog elkészülni a beruházás. A munka látványosabb részének befejezése után az engedélyek beszerzése marad hátra. Az a célunk, hogy 2024 szeptemberében legalább az egyik intézményt kompletten átadhassuk, hogy a jelenlegi ideiglenes helyszínről az osztályok beköltözhessenek, és a jövőre induló 5 ágazati képzésre jelentkező diákoknak is biztosítva legyen a helyük.

A Dunakeszi Diáknegyed makettjét rendszeresen kiállítják a városi rendezvényeken, ahol lehetőség van kérdezni a részletekről. A képen Szabó József képviselő és Nyíri Márton alpolgármester ad tájékoztatást az épületről

Közzétette nemrég, hogy legóból is megépítik az épületegyüttest. Erről mit lehet tudni, mikor kezdik építeni?

Októberben kezdik a csapatok az építést. Egyrészt az iskolákban szakkör formájában építhetnek a diákok tanári segítséggel, másrészt a VOKE József Attila Művelődési Központban induló csapathoz bárki csatlakozhat. De szerepet vállalt a Városi Sportegyesület Dunakeszi is, és az idősebb generáció is kiveszi a részét, hiszen például a REdit Szenior Örömtánc Klub tagjai is jelentkeztek az építők közé. Tervezünk egy nagy eseményt a különböző komplexumelemek összeépítésére is, ennek részletei még kidolgozás alatt vannak. Énmagam is részt veszek az építésben, már nagyon várom!

Előző cikkIlyen lesz a Dunakeszi Borsétány borkínálata
Következő cikkOlvasók napja – Ön jár könyvtárba?