Bár a Dunakeszi Diáknegyed alapkőletétele még csak idén márciusban volt, mégis már most megtarthatták az építők és az építtetők közös ünnepét, a bokrétaünnepet. A középkorból eredő hagyományok szerint, amikor az épület legmagasabb pontja elkészül, a munkások egy bokréta vagy feldíszített fa “feltűzésével” ünneplik meg, hogy eljutottak idáig.

Tóth Tibor Gábor projektigazgató nyitotta a beszédek sorát: „Amikor 2022. március 11-én letettük az alapkövet, még mi, építők sem gondoltunk arra, hogy ilyen hamar elérkezik a bokrétaünnep.”

Kitért a nehézségekre, a háború okozta inflációs nyomásra, az építőipari alapanyagok drágulására és az alapanyaghiányra. Ezt követően számokban is bemutatta a diáknegyedet.

 • 123000 m² területen helyezkedik el az intézmény 7 épülete
 • 20 tantermes gimnázium
 • 26 tantermes szakközépiskola
 • A tornacsarnok és a sportcsarnok összesen 2500 m² alapterületű, amelyek az épületeken belül is megközelíthetőek
 • 1500 adagos konyha és étkező
 • 5000 m² alapterületű uszodakomplexum, amely alkalmas úszóversenyek, vízilabda-mérkőzések rendezésére is
 • Az épületek hasznos területe összesen több 30000 m²
 • A szabadtéri sportpályák közel 5000 m² kiterjedésűek, 2 sportpálya futókörrel
 • A diáknegyedhez kapcsolódik egy úthálózat is és egy 300 férőhelyes parkoló, valamint bekötő út, ami tehermentesíti a Klapka utcát
 • Az építkezés során eddig 35000 m³ földet mozgattak meg
 • 1500 db cölöpöt fúrtak le, ami összesen 10000 folyóméter
 • 7 toronydaru dolgozott folyamatosan
 • 21000 m³ betont, 2200 tonna betonacélt építettek már be, és a belső közműhálózat jelentős része is készen van
 • 200-250 építőmunkás van jelen naponta
 • 400 fát ültetnek majd el a területen, aktív zöldfelületeket, parkokat és sétányokat alakítanak ki

Dióssi Csaba polgármester kiemelte, hogy a város történetének legnagyobb beruházása ez.

„Dunakeszin 500 gyerek végez az általános iskolákban, és eddig csak 100 diáknak tudtunk helyben középiskolai helyet biztosítani. Ez az arány most meg fog fordulni,

óriási dolog ez nekünk, dunakeszieknek.”

„Csak felsőfokban tudok beszélni a munka minőségéről, a szervezésről és a tempóról. Köszönöm mindenkinek, hogy lelkiismeretesen dolgozik azért, hogy az ország legnagyobb középiskolai beruházása itt, Dunakeszin valósuljon meg. A WHB Kft. – Laterex Építő Zrt. konzorcium, a mérnökök és a Beruházási Ügynökség BMSK egy profi, konstruktív csapat, akikkel a menetközben alakuló igényeket is meg tudjuk valósítani. Példaértékű az együttműködés, ilyen eredményes csapatmunkát kívánok a jövőben is!”

Tuzson Bence: Aki iskolát épít, a jövőt építi

Az országgyűlési képviselő kitért arra, hogy 5 gyermekes családapaként különösen tudja, milyen fontos egy iskolai beruházás, hiszen „aki iskolát épít, az a jövőt építi.”

„Dunakeszi az ország legdinamikusabban fejlődő városa. De ez nem történik magától. Nincs olyan, hogy csak állunk és várunk, és egy város magától elkezd fejlődni. Itt, Dunakeszin van egy nagyon innovatív közösség, és van egy olyan vezetés, akik képesek arra, hogy összetartsák a települést. Dióssi Csaba polgármester, és a mögötte álló képviselő-testület nélkül ez a beruházás nem valósulhatott volna meg. Elhivatottságra és tettrekészségre van szükség, és ez mind megvan Dunakeszin.”

Végezetül hozzátette: „A háború okozta nehézségek miatt a következő időszak arról fog szólni, hogy vannak-e olyan városvezetők, akik képesek a helyzeten úrrá lenni. Kevés olyan város van, amelyik nem szorul ilyenkor segítségre, hanem maga képes a saját problémáit megoldani. Dunakeszi ilyen város.”

A beszédek után egy toronydaru segítségével emelték a magasba a bokrétát jelképező fát. A munkások többen megjegyezték, hogy nagyon jó érzés ez a pillanat, hiszen rengeteget dolgoztak azért, hogy a határidő előtt teljesítsék ezt a mérföldkövet.

A tervek szerint 2024 szeptemberében indul el itt az oktatás, de már most is működik két osztály, akik a beruházás végeztével ide fognak átköltözni. Ha szeretné, hogy gyermeke ide járjon, olvassa el a felvételi tudnivalókat.

Bokrétaünnep a Dunakeszi Diàknegyedben

Bokrétaünnep a Dunakeszi Diáknegyedben

Közzétette: Dunakeszi Post – 2022. október 21., péntek
Előző cikkRobbanásszerűen nő a VSD úszószakosztályának létszáma
Következő cikkDunakeszi csapat a Budapest-Bamako versenyen