A Dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár június 6-án, kedden tartotta meg az Olvasók napja elnevezésű egész napos eseményét. Különleges engedményekkel, programokkal készültek erre a napra. Az alkalom apropóján a könyvtár vezetőjével, Lőrincz Róberttel beszélgettünk.

Ezen a napon a központi könyvtárban és a fiókkönyvtárban a fénymásolás és a nyomtatás kivételével minden szolgáltatás ingyenes. Az új beiratkozóknak, illetve akiknek lejárt az olvasójegye, a beiratkozás is díjmentes. Azoknak az olvasóknak pedig, akik visszahozták a lejárt kölcsönzési határidejű dokumentumokat, az összeg nagyságától függetlenül elengedték az eddigi késedelmi díjat. Volt gyermek író-olvasó találkozó Maros Edittel, várostörténeti kvíz, koszorúzás, és itt tartották meg a gyermekkvízjáték nyerteseinek és a gyermekrajzpályázat különdíjasainak a díjátadóját. Író-olvasó találkozót szerveztek Csongor Andreával, a nap folyamán közreműködött még Babják Annamária színművésznő, Mezei Ádám, Iványi Márta és Gyombolai Bálint is.

A könyvtár által meghirdetett rajpályázat díjkiosztóját is az olvasók napján tartották meg

Jelenleg hány beiratkozott olvasója van a könyvtárnak?

A könyvtárunknak jelenleg 4200 beiratkozott olvasója van.

elmondhatjuk Tehát, hogy nagyjából minden tizedik dunakeszi lakos látogatja az intézményünket. Ezzel a város legnagyobb tagsággal rendelkező intézményének számítunk.

Természetesen ennél is sokkal több embert érünk el, hiszen egy beiratkozott könyvtári tag gyakran az egész családjának kölcsönöz könyveket.

Főleg melyik korosztályok érdeklődnek a kölcsönzés iránt?

A beiratkozott olvasóink között legnagyobb arányban a 14 év alatti korosztály képviselteti magát, a regisztrált tagok több mint egynegyede gyermek. Őket a 30 és 50 év közötti korosztály követi. A legkevesebb könyvtári tag a huszonévesek közül kerül ki. 

Ahogy a legtöbb intézmény, úgy a könyvtár életére is kihatott a rezsihelyzet. Hogyan sikerült átvészelni ezt az időszakot?

Az energia-veszélyhelyzetre való tekintettel könyvtárunk 1. Sz. Fiókkönyvtára 2022. december 1-től 2023. március 31-ig bezárt, állományának kölcsönzése szünetelt. A fenti időszakban a Központi könyvtár a COVID-járvány alatt már többször bevezetett (részben) online működésre tért át. A dokumentumokat az olvasók a könyvtár honlapján keresztül, telefonon és e-mailen tudták lefoglalni, majd a számukra összekészített könyvcsomagokat az intézmény előterében átvenni. A helyben történő szabadpolcos válogatás, az olvasóterem, a folyóirat-olvasó látogatása, a számítógép-használat és a nyomtatás szünetelt.

A könyvtár ebben az időszakban rendezvényeket sem tartott. A feldolgozószoba, a médiatár, az olvasóterem és a kölcsönzőterem minimális temperált fűtést kapott, így a könyvtár dolgozói december 1-től az intézmény előterében és a gyermekkönyvtári szárnyban kaptak elhelyezést. Az olvasó- és kölcsönzőteremben, valamint a feldolgozóban található könyv- és kéziratállományt az alacsony hőmérséklet okozta penészedéstől az önkormányzattól kapott páramentesítővel, illetve a légkondícionáló berendezés párátlanító fokozatával próbáltuk megóvni.

Lőrincz Róbert 2015 vége óta vezeti a könyvtárat, előtte helyettesként segítette az intézmény munkáját

Több mint könyvtár

A könyvtári szolgáltatás mellett rendszeresen szerveznek kisebb kulturális eseményeket, könyvbemutatókat, előadásokat. Mostanában milyen programok várhatók?

Megszokott közgyűjteményi tevékenységeink mellett az elmúlt esztendőben kiemelt feladatunknak tekintettük, hogy a COVID-járvány két éve alatti – hosszabb zárva tartásokkal nehezített – rendellenes működés miatt a könyvtárba járástól elszokott olvasókat visszacsábítsuk. Ennek érdekében még nagyobb hangsúlyt fektettünk a könyvtári programok szervezésére. 

A járvány előtti, országos szinten is kiemelkedő programkínálatunkat 2022-ben túlszárnyaltuk, a tavaly tartott harminckét rendezvényünk valószínűleg könyvtártörténeti rekordnak számít.

Az energia-veszélyhelyzet miatti részleges működés újra megszakította ezt a folyamatot, de március 31-től ismét gazdag rendezvénykínálattal várjuk az érdeklődő közönséget. Legtöbbször Dunakeszin élő, Dunakeszihez kötődő íróknak szervezünk könyvbemutatókat, vagy helyi képzőművészeknek kiállításokat. A június 6-i olvasók napján például Csongor Andreával találkozhattak az irodalmat kedvelők, június 29-én pedig a történelmi regényeket író Bakóczy Sára lesz a vendégünk. A város lakosságának az online térben is igyekszünk szellemi elfoglaltságot nyújtani. A gyermekeknek szóló irodalmi kvízünk, valamint a felnőtteknek készült szellemi kvízünk is nagy népszerűségnek örvend.

Ha jól tudjuk, mindig van egy nyári leállás. Idén mikor lesz a szünet?

Ezen a nyáron a Központi Könyvtár július 24. és augusztus 7. között lesz zárva. Ebben a két hétben zajlik majd az épület belső tisztasági festése, valamint egy egységes szalagfüggönyrendszer felszerelése is. A fiókkönyvtárunk augusztus 7-től augusztus 21-ig tart zárva.

Szeretném megköszönni hűséges olvasóinknak, hogy nemcsak érzékeny befogadói, de egyben alakítói is a könyvtárért végzett munkánknak, és köszönet a könyvtár munkatársainak, akik önzetlen munkájukkal, szakmai hozzáértésükkel – az elmúlt években gyakran nehéz körülmények között – segítették eddigi eredményeink elérését, és biztosítják jövőbeli céljaink megvalósítását.

Ön jár könyvtárba?

Előző cikkSzakok, határidők, tanárok – Interjú Dióssi Csaba polgármesterrel a Dunakeszi Diáknegyedről
Következő cikkTitkos utakon jártak, ajándék járt érte