A Kovács testvérek, Dorka és Mihály büszkén mondhatják el magukról, hogy ők valóban ismerik Dunakeszit, és a város titkos útvonalait is bejárták. A teljesítményért jutalom is járt, mutatjuk miről is van szó.

Kerekes Dóra neve ismerősen cseng olvasóinknak, hiszen hol könyvbemutatói kapcsán, hogy a városi helytörténet izgalmas oldalát bemutatva írunk róla rendszeresen. Dóra a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, és amellett, hogy a gyűjteményt vezeti, rendszeresen talál ki játékokat, feladatokat, programokat, amelyek segítségével a helytörténet nem holmi poros könyvet jelent, hanem érdekes, izgalmas, játékos időtöltést.

Titkos utakon, Dunakeszi helytörténeti sétafüzete

Dóra az önkormányzattal együttműködve 2020‒2021-ben alkotta meg a Sétáljunk együtt! szellemi és fizikai rekreációs és turisztikai programot. Az úgynevezett „önjáró séták” keretében az 5‒9 éves korosztály számára a Titkos utakon című helytörténeti sétafüzet jelent lehetőséget arra, hogy szüleikkel, nagyszüleikkel sétálva ismerhessék meg Dunakeszit. A 2021-ben nyomtatott 1500 példány elfogyott, így 2022-ben a füzet újranyomására került sor. Ha végigjárják az utakat, töltsék ki a füzet elején található Túralapot, és juttassák el Dórához a Helytörténeti Gyűjteménybe (akár elektronikusan is)! A sétáló gyermekek oklevelet, illetve dunakeszi ajándéktárgyat kaphatnak.

Pontosan ezt tette Dorka és Misi is, akik becsülettel végigjárták a sétákat, kitöltötték a túralapot, ezért ajándék járt nekik. Választhattak volna dunakeszis ajándékcsomagot, de a Gyűjtsd össze Dunakeszit! matricacsomag mellett döntöttek. Jó választás volt, hiszen három csomagot is kaptak fejenként, amelyekben mind-mind 5 matrica található. Dorka elmondta, hogy már csak 11 matricát kell gyűjtenie a versenyben, amely 2024 májusában ér véget. (Erről bővebben itt olvashatnak)

Előző cikkOlvasók napja – Ön jár könyvtárba?
Következő cikkFürdessen kakast, ha 40 napig esőt akar!