Vagy a bor lesz jó, vagy a gabonatermés – az is-is nem megy. Meglátjuk, mit hoz Medárd napja, azaz június 8-a.

A Medárd-napi esőzés térségünk egyik fontos éghajlati jelensége miatt gyakori. Júniusra a szárazföld belső területei már jól fölmelegednek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Június egyébként hazánkban mindig a legcsapadékosabb hónapnak számít. Ezt figyelték meg az egyszerű földművelő emberek.

Mit mond a néphiedelem?

A népi meteorológia szerint, ha Medárd napján esik, akkor negyven napig el sem áll. Azaz hűvösebb, esős, borús időjárás várható. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. Ha azonban szép napos idő van, akkor negyven napos aszály várható. Azonban ez ellen tenni is lehet, mivel Medárd esővarázsló nap is. A regula szerint ugyanis ha ezen a napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor.

Vagy a bor lesz jó, vagy a gabonatermés

Egyes vidékeken a várható szőlő- és szilvatermésre következtetnek a Medárd-napi időből. Ha meleg és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor. Ezek szerint a szilvapálinka-készlet is veszélybe kerül. A népi intelmek között szerepel, hogy ilyenkor a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk. A régi emberek hitték, hogy bizonyos jelekből meg lehet állapítani, esni fog-e az eső Medárd napján. Ilyen jel volt például, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.

Előző cikkTitkos utakon jártak, ajándék járt érte
Következő cikkA dunakeszi óvónők vallják: minden gyerek tehetséges valamiben