A dunakeszi gyerekek biztosan nem unatkoztak nyáron, megannyi tábor- és szabadidős helyszín közül tudtak válogatni. Korábban már írtunk egy helyzetjelentést a nyár kezdetén, most pedig a vakáció végével értékeljük a szezont. Volt sportos, zenei és táncos tábor is, a radnótisok is a városi balatonakarattyai üdülőben tartották a gólyatábort, sőt, újdonsággal is készült az önkormányzat. Nézze meg a több ezer táborozó legjobb pillanatait.

Gyors számvetésként: 6 héten át turnusonként 200 gyerek vett részt a Dunakeszi Roska Péter Városi Táborban, a Városi Sportegyesület Dunakeszi 1650 gyereket táboroztatott helyben, a balatonakarattyai üdülőben pedig összesen nagyjából 300 diák üdülhetett. A táborok nem véletlenül voltak csúcsra járatva, hiszen kedvező áron, mesés vízparti helyszíneken szerezhettek feledhetetlen pillanatokat a gyerekek.

Idén először volt városi balatoni tábor

Az idei nagy újítás a balatoni önkormányzati tábor volt, ami augusztus 14-20. között adott lehetőséget vízparti pihenésre, szórakozásra, játék- és sporttevékenységre a dunakeszi általános iskolás gyerekeknek. Seltenreich József családügyi tanácsnokot kérdeztük az idén először Balatonakarattyán megszervezett városi gyermektábor tapasztalatairól.

Az első balatoni városi tábor, jobb szélen Seltenreich József családügyi tanácsnok, a tábor főszervezője

Milyen volt az első városi balatoni tábor?

A Duna-parti tábor mintájára táboroztunk először a Balatonon. 20 gyerekkel és 3 kísérő pedagógussal utaztunk le, pontosabban én voltam a negyedik felnőtt. A tábornak az a különlegessége, hogy a pedagógusok és a gyerekek nem ismerik egymást, vagy csak néhányat közülük. Az első napon az ismerkedős, szórakoztató játékok által hamar túllendültünk ezen a nehézségen. A szobákat korosztályonként osztottuk szét. Összesen 6 fiú volt. A lányok is korosztályonként foglalták el a szobákat. Két pedagógusunk, Zsuzsa néni és Magdi néni egész héten tartottak kézműves foglalkozásokat, amiket nagyon élveztek a gyerekek, Márti néni pedig sportprogramokat tartott. Nagyon sokat fürödtünk a Balatonban, természetesen annak nem a mély vizű részében. Remek volt az időjárás is.

Jövőre emelik a tétet

Hogyan értékelték a tábort a pedagógus kollégákkal?

Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a tábor jól sikerült. Már több szülő jelezte, hogy sok színes élménnyel tértek haza a gyerekek, akik közül többen jövőre is szeretnének részt venni.

Bízom benne, hogy jövő nyáron már több turnust el tudunk indítani.

Természetesen ehhez pedagógusokat is kell találni, hiszen egy ottalvós tábor mindig több energiát, figyelmet igényel a kollégáktól. Folyamatosan programokkal kínáltunk a gyereknek. Voltak bizonyos tábori szabályok, amiket bevezettünk. Nagyon meglepte a gyerekeket az egyik általunk felállított szabály, hogy esténként elvettük a mobiltelefonjukat. Ezt azért találtuk ki, hogy az esti alvásnál ne az legyen a programjuk, hogy egész éjszaka nyomkodják a telefonjukat. Ezt hamar megszokták a táborozók, ami abban segített nekik, hogy jobban megismerjék egymást, hiszen így nagyobb hangsúly jutott a beszélgetésre esténként.

Kézműves foglalkozás a városi balatoni táborban

Hány éves diákok jelentkeztek a táborba?

9 -15 éves korú gyerekek jöhettek. Voltak olyan diákok is, akik most végezték az általános iskolát. Azt gondolom, hogy egy nagyszerű csapat jött össze, nagyon együttműködőek voltak a diákok. Kollégáimmal tapasztaltuk, hogy mások a táborozási szokások, mint korábban, a gyerekek nem tudnak sok közös dalt.  Az egy hét alatt mi is tanítottunk pár dalt, több olyan játékot is megtanultak, amiket eddig nem ismertek. Örömmel tapasztaltuk, hogy sokat segítettek a gyerekek egymásnak.

Az önkormányzat balatonakarattyai üdülője közvetlen vízparttal rendelkezik, a kép a radnótis gólyatáborban készült

Elérhető áron magas színvonal

Hogyan állapították meg a tábor díját?

A cél az volt, hogy kedvezményes árral vehessenek részt a gyerekek,

ezért 70 ezer forint volt a tábor költsége, ami összehasonlítva más ottalvós, pláne balatoni táborok áraival, igen kedvező. Ez a kedvezményes ár az önkormányzat támogatásának, hozzáállásának köszönhető.

Meséljen egy kicsit arról, hogyan képzeljük el a helyszínt, a tábort?

Ez egy vízparti tábor, aminek saját strandja van, minden lehetőség adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat a gyerekek. Az ételek minőségére vonatkozóan is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Busszal utaztunk oda és vissza a táborba, az eszközöket is mi biztosítottuk a foglalkozásokhoz. Ez az egy hét remek lehetőség a nyári kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez. Olyan gyerekek is voltak velünk, akik nem biztos, hogy egyébként eljutottak volna a Balatonra, nekik különösen jó lehetőség volt. Külön köszönetet szeretnék mondani Ibrányi Márta, Tóth Zsuzsa, Fenyő Magdi kollégáimnak, akiknek vidám, pozitív személyisége és kiváló pedagógiai tapasztalata hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sikeresen zajlott le a tábor.

A legendás Ibrányi “Márti néni” a táborozó lányokkal

A balatonakarattyai üdülőben 8 turnusban táboroztak a dunakeszi gyerekek

A turnusok sorában színes volt a felhozatal, voltak kifejezetten edzőtáborok, volt citera- és tánctábor is, de a radnótisok is itt tartották a gólyatábort.

Ha szeretné érezné még egy kicsit a nyár ízét, nézze meg az albumokat, érdemes!

Előző cikkVége a kánikulának, jön a lehűlés
Következő cikkMár lehet jelentkezni a 2024-es Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyre