2023. április 29-én, szombaton délelőtt lezajlott a dunakeszi önkéntes köztisztasági nap. Az eseményt immár 12 éve szervezi Nyíri Márton és csapata. Még aznap ellátogattunk néhány helyszínre és írtunk az eseményről, de most a környezetvédelmi alpolgármestert kértük meg, ő hogy értékeli az eseményt.

“A csapatok visszajelzései és a saját tapasztalatok alapján is látszik, hogy az elmúlt tíz évhez képest az illegális hulladéklerakás látványosan szorul vissza Dunakeszin” – kezdett bele Nyíri Márton.

Mondhatjuk, hogy az előző években az embereket kellett vadászni a szemétszedéshez, mostanában azonban fordult a trend, és már a szemetet kell vadásznunk

De azért még bőven akad teendő.

Szerencsére évről évre több a jelentkező

21 helyszínen több száz zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze, és több tucat deponált kupacot képeztek. Idén a legjellemzőbb hulladékok voltak:

 • ásványvizes palackok,
 • üdítős dobozok,
 • autógumik,
 • csomagolóanyagok,
 • bontási hulladék,
 • hungarocell,
 • beszáradt festékmaradványok.

“Ezzel kapcsolatban elmondanám, hogy értetlenül állunk az ilyen környezetszennyező cselekmények előtt, hiszen ezen hulladékok nagy részét a házhoz menő, szelektív zsákos gyűjtési rendszerben vagy a folyamatos lomtalanítás rendszerében elvisszük a háztól, másrészt évek óta lakossági szelektív gyűjtőudvar (ÖKO-udvar) működik Dunakeszin. Itt nyitvatartási időben számos hulladékfajtát fogad, méghozzá külön díj megfizetése nélkül azoktól a dunakeszi lakóktól, akik rendelkeznek közszolgáltatási szerződéssel. A köztisztasági napon összegyűjtött hulladékot a Közüzemi Kft. szállítja el, köszönjük munkájukat és segítségüket” – folytatta az alpolgármester.

Támogatók is segítik az akciót

A BIBO Kft. zsákokat, gumikesztyűket és környezetbarát kézfertőtlenítő szert, az Auchan-zsákokat, ásványvizet, csokit, almát és kesztyűket biztosított. A Madách úti CBA zsákokkal, almával és ásványvízzel, a Toldi úti SPAR 2×50 000 Ft-os vásárlási utalvánnyal, a Bauhaus szintén zsákokkal és kesztyűkkel támogatta az akciót. Így kaptuk meg a szükséges eszközök tetemes részét. A többi eszközről az önkormányzat gondoskodott, ezeket Ignéczi István szerezte be.

Az akció napjára több mint 20 csapatot szerveztünk, akik az alábbi területeket tisztították meg:

 • a teljes Duna-part,
 • a Gyártelepi parkolók és a Klapka utca környéke,
 • a Kosztolányi út végi kiserdők és az épülő diáknegyed körül,
 • a Tóváros bizonyos területei,
 • a Körönd, Lányi Ferenc park, Béke út környéke,
 • a Barátság úti lakótelepen több helyszínen,
 • a Rákóczi úti küzdősport klub és környéke,
 • a Szabadság tér és környéke,
 • a Csikófarkas élőhely (védett terület),
 • a vizes kerteknél a Hét Forrás környéke,
 • a Fő út mentén,
 • a VSD öt telephelye és környéke,
 • a Weöres Sándor utca vége,
 • a Pipa utca mentén a lovas iskola mellett,
 • a Toldi lakóparknál lévő töltés mögött.

Az idei köztisztasági nap résztvevői

Nyugdíjas Kirándulóklub Kovács Ilona és Zupka Sándor vezetésével, Göndör Beáta, Kovács Ildikó, Molnár László, Antal László és felesége, Egri Barbara és családja, Csoma Attila önkormányzati képviselő és csapata, Tóth Zsolt, Tóth Dominik, Balogh Beatrix, Garay Márton, ifj. Kolcsár István, Mácsai Norbert, Kánai Zsuzsa és családja, Gógucz Lilla és családja, László Erzsébet, Bilinszky Ferenc önkormányzati képviselő, a Fidelitas Dunakeszi Szervezete Szendrei Zsolt vezetésével, Élő Reménység Baptista Gyülekezet Szűcs Petra vezetésével, Természetesen Dunakesziért Egyesület Rácz Emese és Csoma István vezetésével, Tóvárosi lakók Bartók Mária és Sipos Dávid alpolgármester vezetésével, Dióssi Csaba polgármester, Szabó József önkormányzati képviselő családja és csapata, Seltenreich József önkormányzati képviselő és csapata, Matyák László és családja, Végh Gabriella és családja, Mócsy Anita és családja, Kundlya Zsófi és a VSD Cheerleader csapata, Fábián Anikó és családja, Juhász Ádám alpolgármesteri megbízott és csapata, Gyócsos Diána, Hollósy-Szentpéteri Katalin és családja, Heininger Anita és családja, Tóth Loránd, a Börzsöny Alapítvány lelkes csapata, a Rozmaring Erdei Iskola csapata Perényi Dorottya vezetésével, Sebő Csilla és családja, Szalkainé Tóth Tímea és családja, Godó Bozán Csilla és családja, a Mi Hazánk dunakeszi csapata, Szentesi József, Lettner Annamária, a Városi Sportegyesület Dunakeszi hat csapata Szathmáry Eszter koordinálásával, Pethő Krisztián önkormányzati képviselő és a Fenyő Lakópark csapata, Vér Imre és lovas tanítványai, Benkő Tamás önkormányzati képviselő és csapata, Dunakeszi Kistérségért Egyesület csapata Rózsavölgyiné Somogyi Hedvig vezetésével, Lukácsi Bálint önkormányzati képviselő, György László, Lőrincz László, Erdész Bence, Molnár Zoltán és családja, Joó Gábor és családja, Pék Ádám és csapata, Márton Györgyi és családja, Busa Andrea és családja, Hegedűs Nagy Katalin és családja, és mindazok, akik nem regisztráltak ugyan, de mégis bekapcsolódtak a munkába egy-egy helyszínen.

A Szent Mihály Egyházközség is csatlakozott a köztisztasági naphoz, csak ők május elsején, mintegy 50 fővel tették rendbe és tisztították meg a Szent Mihály Templom és a plébánia környékét Szabó József képviselő vezetésével.

További képekért kattintson a képre

“Köszönjük a munkájukat! Minden lakótársunktól és a városunkba látogatóktól tisztelettel kérjük, hogy becsüljük meg a közös munkát azzal, hogy a hulladékgyűjtés szabályait betartjuk” – fogalmazta meg kérését az alpolgármester.

Előző cikkKinevezték Pest Vármegye új rendőrfőkapitányát
Következő cikkLegyetek nyitott kapuk! – kérte Ferenc pápa a híveket a budapesti Kossuth Lajos téri szentmisén