Kicsit borult volt ugyan az idő, de ez nem szegte kedvét senkinek. 400 önkéntes lepte el Dunakeszit azzal a céllal, hogy megtisztítsa a várost a szeméttől. Totyogótól a nyugdíjasokig, civilektől a politikusokig, sportolóktól a családokig mindenki kivette a részét.

Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester és csapata szervezi meg évről évre a dunakeszi köztisztasági napot. Mostanra stabil együttműködő partnerek is vannak, például a Bauhaus, a Spar, a CBA, az Auchan és a Bibo is támogatja az eseményt. Eszközöket és frissítőket biztosítanak.

Két helyszínen is meglátogattuk a szemétszedőket. Az alagi Szabadság téri játszótéren találkoztunk Diával, aki elmondta, hogy több éve vesz részt a szemétszedési programon. “A város egyébként is rendkívül élhető és szép, de az ilyen akciókkal nemcsak még tisztábbá tudjuk tenni a környezetünket, hanem még közösséget is kovácsolunk. Nekem az is nagyon tetszik, hogy a város vezetői nemcsak beszélnek erről, hanem az élére állnak, itt vannak, és szedik a szemetet velünk együtt” – mesélte nekünk Dia.

Gyócsos Diána évek óta szedi a szemet, már az évekkel ezelőtti civilek által szervezett alsói szemétszedésen is ott volt

Tóth Lóránd Lehel kiemelte, hogy azt reméli, ha az emberek látják, hogy ez sokaknak fontos, sokan vesznek részt ebben, akkor talán kevesebben fognak szemetelni.

“Évről évre egyre kevesebb szemetet találunk”

A Szabadság téri játszótér szemétszedő csapata

Dióssi Csaba polgármester szerint volt idő, amikor nem győzték felszámolni az illegális hulladéklerakókat, és összegyűjteni a szétdobált szemetet. Mostanra sokat javult a helyzet, most már elég évente csak egy ilyen akciót hirdetni. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy ehhez az ökoudvar létrehozása is kellett.

Dióssi Csaba polgármester és Nyíri Márton alpolgármester hordják a frissítőket a kezdéshez

Egyre kevesebb a szemét, de azért még bőven van hová fejlődni

Bartók Máriával, a tóvárosi helyszín szervezőjével, egyben a játszótér felügyelőjével is összefutottunk. Rögtön láttuk, hogy agilisan terelgeti az önkénteseket, odamentünk hát megkérdezni, ő hogyan vélekedik a mai akcióról.

Bartók Mária évek óta kézben tartja a Tóvárosi játszótér tisztaságát, rendezettségét

Elmondta, hogy a hosszú hétvége miatt sajnos most kevesebben vannak, sokan elutaztak, de egyébént egy nagyon lelkes kemény mag évek óta tisztán tartja ezt a környéket.

“A szülők a gyerekeikkel közösen jönnek, ez fantasztikusan jó közösségépítő hatással van ránk. Sosem okoz gondot összeszedni a csapatot.”

Egy nagyon jókedvű csapatot ismertünk meg a Tóvárosi játszótéren, kicsik és nagyok is kivették a részüket a munkából

A játszótér nagyon rendben volt, ki is derült, hogy itt alig kell szemetet szedni. Annál inkább a tó partján, ahol Marcsi elmondása szerint a fiatalok rendszeresen szemetelnek. Bár ő a napi kutyasétáltatás alkalmával is rendszeresen felszedni a lába előtt heverő szemetet, de most is volt bőven tennivaló. Ugyanakkor kiemelte, hogy ő rá szokott szólni kedvesen a fiatalokra, és lát javulást, de még mindig sok a szemét.

A szemétszedés nemcsak hasznos, de közösségépítő is

Marcsi elmondta azt is, hogy több lehetősége is adódott, lakhatott volna külföldön vagy a Rózsadombon is, de Dunakesziről egy tapodtat sem mozdul.

“Semmiért nem cserélném el azt, hogy dunakeszi lakosnak mondhatom magam.”

Bartók Mária

Marcsi egyébként a legnagyobb problémának a kutyapiszkot tartja, reméli, hogy ebben is sikerül majd javulást elérni.

Nemsokára véget ér minden helyszínen a szemétszedés, ezt követően megkérdezzük a szervezőket is – ők hogyan látták az idei önkéntes köztisztasági napot. Frissítés: a részletes beszámolót itt olvashatja.

Előző cikkA pápát meg lehetett érinteni – Különleges élményt kaptak a Szent István-bazilikánál gyülekező hívek
Következő cikkÁdám Tamás dunakeszi asztalosmester és a pápa székének története