A bazilikában rá váró idős, rokkant pap, az idős kerekesszékes apáca áldást és kézcsókot kapott a pápától, de a bazilika előtt várakozó hívek is megsimogathatták, kezet foghattak a katolikus egyházfővel, még ha biztonsági emberei kissé aggódva is figyelték a tömegből kilépők közeledését. Ferenc pápa sűrű programot zárt apostoli látogatása első napján.

Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra, stílusosan az ITA olasz légitársaság repülőjével.

A repülőtéren a hivatalos fogadóbizottság tagjai mellett száz gyermek is várta Ferenc pápát. Közülük egy magyar népviseletbe öltözött kisfiú és egy kislány kenyérrel és sóval köszöntötte a katolikus egyházfőt. A gyerekek láthatóan megilletődve adták át a hagyomány szerint a szíves vendéglátást jelképező élelmiszereket a pápának. Egyébként ez elsősorban a szláv népeknél szokás.

Különleges momentum volt az is, hogy Ferenc pápa nem egy fekete luxusautóban, hanem egy kis fehér Fiatban hajtatott a repülőtérről a budai Várba, ahol katonai tiszteletadással fogadták, valamint köszöntötték őt a magyar közjogi méltóságok.

A katolikus egyházfő ezt követően udvariassági látogatás tett Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, majd találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A szigorú protokolláris program azonban oldott pillanatokat is engedett, ami Ferenc pápa kedves, atyai természetének köszönhető.

A pápa az államfő családjával is fotózkodott.

Ferenc pápa ezután az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselői előtt mondott beszédet a Karmelita kolostor épületében. Novák Katalin államfő köszöntötte a Szentatyát, s beszédében kiemelte: “a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják Ferenc pápában”, s kérte őt, hogy “járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében”.

Ferenc pápa az “emberiség közös emlékezetét” képviselő Európa alapvető jelentőségű szerepét hangsúlyozta a jelenlegi helyzetben, jelezve, a kontinens hivatása, hogy egybegyűjtse az elszakadtakat, befogadja a népeket, és senkit se tartson meg örökre ellenségének. Beszédét magyarul fejezte be. “Isten, áld meg a magyart” – kérte.

Ezzel nem ért véget a pápa zsúfolt magyarországi látogatásának első napja. Kora este a Szent István- bazilikában találkozott püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

Budapest, 2023. április 28. Résztvevők Ferenc pápa (k) püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozóján a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Balogh Zoltán
A pápa egy tanúságtevőt hallgat

A katolikus egyházfő 2023. április 29-én folytatódó és 30-án záruló apostoli útjáról és a magyarországi látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban szombaton és vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható, hallható.

Forrás: MTI

Előző cikkTörök diákok érkeztek a dunakeszi iskolákba
Következő cikkLelkes önkéntesek százai szedték a szemetet Dunakeszin