Péntek reggel a IV. Béla király főtéren fogadta Dióssi Csaba polgármester a Törökországból érkező iskolásokat és az őket kísérő delegációt. Ezt követően városnézésen és iskolai foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek. Persze ajándékot is kaptak.

“Eredetileg ez az együttműködés a Rokka Néptánccsoport apropóján, még több évtizeddel ezelőtt kezdődött. Két évvel ezelőtt aztán a törökök részéről fogalmazódott meg az ötlet, hogy ezt a kapcsolatot a néptáncon kívül az iskolákra is terjesszük ki. Ez láthatóan sikerült, hiszen most Dunakeszin láthatjuk vendégül a török tanulókat, hamarosan pedig a dunakeszi diákok fognak Isztambulba látogatni. A jövőben nem zárkózunk el attól sem, hogy ez kibontakozzon akár városok közötti kapcsolattá is” – fogalmazott Dióssi Csaba polgármester.

Dióssi Csaba polgármester ajándékot ad át az isztambuli diákoknak

A polgármester dunakeszi csomagokkal ajándékozta meg a diákokat. Az isztambuli delegáció pedig egy mozaikdarabot adott át a dunakeszi városvezetésnek, emlékül a török földrengés után nyújtott magyar segítségért.

A török delegáció ajándéka a földrengés során nyújtott magyar segítségért

Ezt követően több csoportra osztódtak. Volt, aki városnézésre ment, volt, aki a Radnóti gimnáziumba vagy a város más iskoláiba egy-egy kis közös foglalkozásra.

Török diákok a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium előtt

“Nagyon fontos ez a baráti kapcsolat, mert ha az ember megismer egy új kultúrát, új embereket, akkor azzal együtt megszereti a nemzetet is. Sok új ismeretet szerezhetnek a gyerekek, vagy akár másképp fognak elkezdeni gondolkodni a világról. Most a Radnótiban a magyar és török gyerekek egy környezetvédelmi interaktív projekten fognak közösen dolgozni, reméljük izgalmas lesz mindannyiuk számára” – mondta a Postnak Nyíri István igazgató.

Előző cikkElhunyt Dunakeszi kedvelt háziorvosa, Dr. Tornyi András
Következő cikkA pápát meg lehetett érinteni – Különleges élményt kaptak a Szent István-bazilikánál gyülekező hívek