A katolikus egyházfő arra buzdította az egybegyűlteket, próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus, nyitott kapuk. Olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet, és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.

Arra kérte a híveket, engedjék be a szívükbe az élet Urát, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjenek ki, és váljanak maguk is nyitott kapukká a társadalomban. Úgy fogalmazott: “Legyünk nyitottak egymás iránt és befogadóak, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!”

Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő – hangoztatta Ferenc pápa.

A szentmisére papamobillal érkezett a pápa, akit üdvrivalgással fogadtak a hívek. A lassan gördülő kocsiba menet közben odanyújtottak hozzá egy kisgyereket, akinek megsimogatta a fejét.

A magyar városokon túl szinte az összes határon túli országból érkeztek résztvevők.

A Kossuth térre csak fémkereső beléptető kapun keresztül lehetett bejutni. Az emberek türelmesen alávetették magukat az ellenőrzéseknek. Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kaptak helyet, a környező utcákban, kivetítőről nézve követhették nyomon az eseményeket.

A Kossuth téri oltár és a szentmise résztvevői
A téren kívül is sokan nézték kivetítőkön a szentmisét, és hallgatták a pápát

A világ vezetőit a béke építésére kérte Ferenc pápa a budapesti Kossuth Lajos téren vasárnap bemutatott szentmise végén, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva. A katolikus egyházfő beszédét magyarul zárta: “Isten, áldd meg a magyart!”

A pápa ellátogatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre is, egyebek közt arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy ismerjék meg önmagukat

A katolikus egyházfő kifejtette:” Akik szeretik a kultúrát, valójában soha nem érzik, hogy célba értek volna, és a helyükön lennének, hanem egészséges nyugtalanságot hordoznak magukban. Hozzátette: olyanok ezek a személyek, akik kutatnak, kérdeznek, kockáztatnak és felfedeznek. Ferenc pápa szerint a kultúra elvezet minket önmagunk megismeréséhez.

Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak. „És ez a veszély ma sem szűnt meg: gondolok itt a kommunizmusból a konzumizmusba való átmenetre” – tette hozzá a pápa. Szerinte mindkét „izmus” közös vonása a szabadság hamis eszméje. A kommunizmus „szabadsága” olyan „szabadság” volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek. A konzumizmus „szabadsága” pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégedett „szabadság”, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz bennünket.

“Ezekből kínál Jézus kiutat, mondván, hogy az az igazság, ami az embert a függőségekből és a bezártságból kiszabadítja”. A pápa szerint ennek az igazságnak a kulcsa a szeretettől soha el nem szakadó, alázatos és nyitott, bátor és alkotó megismerés. „Ez az, aminek a művelésére az egyetemek hivatottak, és amit a hitnek táplálnia kell” – zárta szavait Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

A pápa a katolikus egyetemen

Ferenc Pápa kora este elutazott Magyarországról. A Liszt Ferenc repülőtéren Novák Katalin köztársasági elnök saját maga sütötte sós rúddal kedveskedett a katolikus egyházfőnek. Ez ugyan nem látszik a következő képen, de a repülőgépből még integető pápa fotója mindent elárul. A Szentatya apostoli útjára szívesen jött, és jó élményekkel távozott.

Előző cikkMostanra nem az önkénteseket, a szemetet kell vadászni a köztisztasági napon
Következő cikkElképesztő hangulat a majálison