Cikksorozatunkban összeszedjük, hogy mik a dunakeszi kampány legjei – szerintünk. Mostani véleménycikkünkben tovább szemezgettünk a helyi sajátosságokból.

A választók szempontjából talán a legjobb, hogy eddig többnyire békés mederben zajlott a kampányolás, egy-két puffogtatástól eltekintve sikerült elkerülni, hogy elszabaduljon a mocskolódó kampány.

KIK IS INDULNAK?

Röviden összefoglalva a helyi választási körképet: az ellenzék nem tudott megegyezni, így Dióssi Csaba jelenlegi polgármesternek összesen 4 kihívója van: Bilinszky Ferenc, aki a baloldali pártpolitikát megelégelve civil színekben (Békés Nemzet Egyesület) indul a választáson; Szabó Balázs, aki a megyei jogú várossá nyilvánításért kampányol; valamint Cseresznyés Csilla momentumos politikus (Közösen Kesziért Egyesület színekben) és a DK-s Tonzor Péter.

Tehát az ellenzéki összefogás elmaradt a városban, ennek a Magyar Narancs cikke szerint az az oka, hogy “nem tartották alkalmasnak Tonzort polgármesterjelöltnek.” Cseresznyés Csilla jelölt, a Momentum Pest vármegyei képviselője úgy nyilatkozott, hogy azt szerette volna, ha partneri viszony alakul ki a felek között, de nem ez történt. “Mindenhol a személyek függvénye, hogy együtt tudnak-e dolgozni, vagy sem, és Tonzor Péter esetében ez csak ‘nagyon nehezen’ valósulhatna meg, mert Cseresznyés szerint nincs meg az egyenrangúság” – írja a magyarnarancs.hu

A cikkben azt is kifejti, hogy meglepőnek látta, hogy a DK tett olyan ajánlatot, hogy ne Tonzor legyen a jelölt. Szerinte ők is láthatták, hogy nem a legalkalmasabb. Azonban akire lecserélték volna, nem ismert helyben, a politikai életben nem vett részt korábban.

A legváratlanabb mondat, amit a Magyar Narancs cikkében olvashatunk: Cseresznyés szerint Dióssi Csabát az ellenzéki választók 62 százaléka támogatja Dunakeszin. A magas támogatottság a korábbi választásokon is látható volt, a meglepő viszont az, hogy ezt az egyik kihívója nyilatkozza róla.

Legújabb érdekesség, hogy eddig senki nem „jelentkezett be” a Magyar Péterre szavazók táborára, de ami késik, nem múlik: Bilinszky Ferenc a Telekeszi TV-nek adott interjújában azt nyilatkozta, hogy számukra Magyar Péter az, akivel el tudna képzelni egy közös együttműködést.

Aki ezt érti, írja meg kommentben

A sort a legfurcsább jelölttel folytatjuk, ugyanis a 9. sz. körzetben egy csomádi lakos, Wiedermann Attila indul a DK színeiben. Úgy tűnik, itt senki nem vállalta fel Dunakesziről az indulást a Demokratikus Koalíció és szövetségesei támogatásával?

A legharcosabb körzetnek a 2. számú, azaz a lakótelep egy részét és a Felsőtabánt magában foglaló körzetet tippeltük. Ugyanis Juhos Márton lakótelep-fejlesztésért felelős biztos, önkormányzati képviselő (Szeretünk Dunakeszi Egyesület, Dunakeszi Odateszi Egyesület, FIDESZ, KDNP); Híves Gábor Ferenc (szocdem); Téglás-Papp Richárd (Megyei Jogú Városért); Szepes Boglárka (Békés Nemzet Egyesület) jelölteken kívül itt indul Pék Ádám (a DK-s Tonzor Péter oldalán) és Varga Zoltán Péter (jobbikos politikus, a momentumos Cseresznyés Csilla csapatában indul) akik jellemzően aktívak, illetve korábban igen aktívak voltak az online térben. Meglátjuk, mi lesz még itt az utolsó 10-12 napban.

A választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Ne feledje, június 9-én választás!

Előző cikkIdén újra dunakeszi veteránjármű- és repülőnap
Következő cikkPánikra semmi ok, bátran készülhet a strandszezonra Dunakeszin