2024. június 9-én egyszerre tartják meg az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választást is. Ilyen még korábban nem volt, sok kérdés érkezik, hogy kikre, hogyan és mikor lehet szavazni. Cikksorozatunkban igyekszünk ezekre a kérdésekre választ adni. Azt már korábbi cikkünkben taglaltuk, hogy az ellenzéki összefogás elmaradt, és több jelölt is egyesületi színekben indul el, erről bővebben itt olvashat.

Főbb tudnivalók

Soha korábban nem tartották egy napon az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. 2024-ben először tartják egy napon a kettőt, és várhatóan ez hosszú távon is így marad. Emiatt is érdemes képbe kerülni, hogy ki hány szavazólapot kap majd a kezébe, és ezek segítségével miről tud dönteni.

Pártokkal és egyesületekkel is találkozhat a szavazólapon. Míg az európai parlamenti választáson kizárólag pártok állíthatnak listát, az önkormányzati választáson pártok és egyesületek egyaránt.

Van, vagyis volt lehetőség a többes ajánlásra. Egy választópolgár – kizárólag a saját lakóhelye szerinti településen, kerületben – több jelölt vagy lista ajánlóívét is aláírhatta, legyen szó képviselőjelöltekről, polgármesterjelöltekről, megyei közgyűlési listákról vagy európai parlamenti listákról.

Értesítő: ha április 20-áig nem érkezett meg a választási értesítő, érdemes érdeklődni a helyi választási irodánál. Minél előbb derül ki, hogy például egy régi címen szerepel valaki a névjegyzékben, annál több idő áll rendelkezésre ennek tisztázására.

Milyen szavazólapokat kapnak a dunakesziek?

Arra most nem térünk ki, hogy mi a helyzet a kis lélekszámú településeken, Budapesten és a megyei jogú városokban. Kizárólag azt írjuk le, hogy Dunakeszin és a hozzá hasonló településeken milyen papírokat kapunk meg, mielőtt bemegyünk a fülkébe.

  • 1 – Polgármesterjelöltek: itt nevekkel és az őket jelölő szervezetek felsorolásával találkozunk
  • 2 -Képviselőjelöltek: itt az adott körzet, pl. 6. szm. választókerületben induló képviselők nevével, és az őket jelölő szervezetekkel találkozunk
  • 3 – Megyei közgyűlési lista: itt kizárólag pártokat látunk majd a szavazólapon
  • 4 – Európai parlamenti lista: itt is kizárólag pártok fognak szerepelni
  • Plusz 1 – Nemzetiségi lista: a nemzetiségi választáson is szavazó választópolgárok további szavazólapot kapnak. Magyarországon jelenleg tizenhárom elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. Dunakeszin ezek közül a német, a bolgár, az ukrán, a lengyen és a roma nemzetiségekre lehet szavazni az érintetteknek.

A jelöltekről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Előző cikkMegint megmozdult az alsói közösség
Következő cikkSaját pumpapályája lesz Dunakeszinek