Körzeti Egészség-, Kulturális, Sport- és Zöldnap (KEKSZ) a hivatalos megnevezése az első alkalommal megrendezett eseménynek. A sokszínű programban a változatos sportolási lehetőségek mellett a színpadon többek közt néptánc, zumba- és szeniortáncprogramok szórakoztatták a közönséget. A sztárvendég Rubint Réka volt, akivel a Mozdulj, Dunakeszi! programsorozaton is többször találkozhattak már a helyiek. Benkő Tamás önkormányzati képviselővel, az esemény főszervezőjével beszélgettünk.

“Már nagyon régóta készülünk erre a napra. Pályázaton nyertünk támogatást a KEKSZ-hez, amihez szervezőtársaimmal, Kis-Magyary Ilonával és Szabolcs Csillával időpontot kellett találnunk. A városban rengeteg program van, így ez nem volt könnyű feladat, de végül sikerült, és az időjárás is nagyon kegyes hozzánk. Örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek, amiből látszik, hogy az emberek többsége szeret mozogni.

Sokan vettek részt Rubint Réka edzésén is

A mozgás minden korosztálynak nagyon fontos kell, hogy legyen, és jó példa erre a REdit Szenior Táncklub, amely szintén bemutatkozik ma délután. Muszáj, hogy a mozgás a mindennapi életünk része legyen, a rendezvénnyel is ezt szeretnénk promotálni.

Gondoltunk az egészen fiatalokra is, ezért a gyerekeknek 14-féle sportprogramot állítottunk össze” -kezdte a nyilatkozatot Benkő Tamás.

Benkő Tamás fotózkodik az eseményre kilátogató Dióssi Csabával és feleségével, valamint Sipos Dávid alpolgármesterrel

A képviselő kiemelte, hogy a felnőttekre és kifejezetten az idősebbekre gondolva egészségügyi szűrőnapot is tartottak, amire szép számmal jöttek minden korosztályból. “Itt védőnőink, Kisbabér Ildikó és Móczáné Sándor Mónika segítségével különböző mérésekre és szűrésekre volt lehetőség. A Libertine Optika pedig látásvizsgálatokat végzett egész nap. Fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre és a megfelelő testmozgásra, hisz az egészség és mozgás egymással összefügg” – hangsúlyozta a szervező.

Egész napos színpadi program szórakoztatta a jelenlévőket

A rendezvény kulturális részében a Kőrösi Táncegyüttest és a VSD Cheerleader show-ját is megcsodálhatta a közönség.

A Kőrösi Táncegyüttes művészeti vezetője, Tóth Zoltán elmondta, hogy összesen 120 tagjuk van és 4 csoportjuk közül három lépett fel az eseményen. A kulisszák mögé kérdezve megtudtuk azt is, hogy a próbákon nagyon fontos például a Molnár-technika elsajátítása. “A posztumusz Kossuth-díjas koreográfus, táncművész Molnár István által megalkotott mozgásrendszer segít abban, hogy a mozdulatok ne jelentsenek nagy terhelést az ízületeknek” – tudtunk meg egy érdekes részletet Tóth Zoltántól.

Kőrösi Táncegyüttes egyik csoportja, középen Tóth Zoltán művészeti vezető

Beszélgettünk Király Péter állatorvossal is, aki már lassan két évtizede lakik Dunakeszi Alsón. Mint elmondta, szívén viseli különösen a szűkebb pátriájának az állatvédelmi és állategészségügyi dolgait, ezért is szívesen tesz eleget minden ilyen meghívásnak.

A képen Király Péter állatorvos válaszol az érdeklődők kérdéseire

“Itt, a város szélén sajnos több olyan kérdés merül fel, ami a belterületen élő embereknél nem olyan nagy jelentőségű. Állatvédelmi szempontból a kóbor állatok témájával és a vadon élő állatok veszélyeztetésével gyakran találkozom. Az elmúlt években, évtizedekben számos vadmentő programban vettem részt. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a patak vízminőségét megpróbáljuk megőrizni – minden olyan esetben, amikor szennyeződés kerül bele, vagy a patak partja szennyeződik, a hatóságokkal együtt megtisztítjuk azt. Az állatorvosi rendelőmbe gyakran hoznak elkóborolt állatokat, amelyek a chipek alapján általában visszakerülnek a gazdáikhoz” – hangsúlyozta a szakember.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány keretében a felelős állattartásra történő nevelést megcélozva szerveznek táborokat. A Rex Állatszigeten a Kutyulógus, Macskológus, Pacilógus nevű táborokban sokan érkeznek Dunakesziről is, ami külön örömmel tölti el az Alsón élő állatorvost.

Az esemény rendkívül jó hangulatú volt, nézzék meg képgalériánkat!

 

Előző cikkNem csak a 20 éveseké a világ
Következő cikkVálasztási kisokos 1.