2024. június 9-én egyszerre tartják meg az európai parlamenti, az önkormányzati és a nemzetiségi választást. Ilyen még korábban nem volt, sok kérdés érkezik, hogy kikre, hogyan és mikor lehet szavazni. Igyekeztünk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

Főbb tudnivalók

  • Reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni. Mindenki csak a saját szavazókörében adhatja le szavazatát. Hogy kinek, hol kell szavaznia, azt a szavazati értesítőjén láthatja. Nem kell magunkkal vinni a szavazási értesítőt, de előtte ellenőrizzék le belőle, hogy hova kell menniük. Ha nem kaptak vagy bizonytalanok, az ügyfélszolgálaton az anyakönyvvezetők tudnak ebben segíteni, még a választás napján is be tudnak telefonálni. Ha rossz szavazókörbe mennek, segítenek, hogy melyikbe kell átmenni. Az ügyfélszolgálat egész nap rendelkezésre áll telefonon.
  • Először a névjegyzék aláírására kerül sor, majd megkapják a szavazólapokat. Ehhez szükséges magával vinnie az igazoláshoz szükséges személyi okmányait.

Milyen szavazólapokat kapnak a dunakesziek?

Arra most nem térünk ki, hogy mi a helyzet a kis lélekszámú településeken, Budapesten és a megyei jogú városokban. Kizárólag azt írjuk le, hogy Dunakeszin és a hozzá hasonló településeken milyen papírokat kapunk meg, mielőtt bemegyünk a fülkébe.

  • 1 – Polgármesterjelöltek: itt nevekkel és az őket jelölő szervezetek felsorolásával találkozunk – Ez a sárga keretes,
  • 2 – Képviselőjelöltek: itt az adott körzet, pl. 6. számú választókerületben induló képviselők nevével, és az őket jelölő szervezetekkel találkozunk,
  • 3 – Megyei közgyűlési lista: itt kizárólag pártokat látunk majd a szavazólapon – ez a szürke keretes,
  • 4 – Európai parlamenti lista: itt is kizárólag pártok fognak szerepelni – ez a kék keretes,
  • Plusz 1 – Nemzetiségi lista: a nemzetiségi választáson is szavazó választópolgárok további szavazólapot kapnak. Magyarországon jelenleg tizenhárom elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. Dunakeszin ezek közül a német, a bolgár, az ukrán, a lengyel és a roma nemzetiségekre lehet szavazni az érintetteknek.

A jelöltekről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Mozgóurna-igénylés

A mozgóurna iránti kérelmet már csak a szavazás napján 12.00 óráig tudja benyújtani a szavazatszámláló bizottságnál.

Előző cikkTetőzik a Duna Dunakeszinél – Nézze meg, milyen!
Következő cikkNövénymentő láda, piknik park – Cukiságok a városban