Lelkes gyerekcsapat várta Kerekes Dórát első gyermekeknek szóló könyve bemutatóján a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár olvasótermében. A könyv nagyszerű ajándék lehet karácsonyra is.

Az ünnepélyes bemutatón a szerzőn kívül részt vett a könyvet illusztráló Szilas-Dohányos Ágnes és az est moderátora, közreműködője, Babják Annamária színművésznő. Ahogy a szerző korábbi könyvei, a Tündérkaland is a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A beszélgetés folyamán Kerekes Dóra elmondta, hogy a mesekönyv ötlete a tíz és fél éves lányától ered. Minden évben készít neki egy adventi naptárt, de nem csokikkal, hanem különlegességekkel tölti meg. Előző évben fejezetenként ez a könyv volt benne, és a lányának annyira tetszett, hogy azt mondta, szerinte más gyerekek is szívesen elolvasnák.

Kerekes Dóra szerző bábozással engedett bepillantást a könyv tartalmába

“Hála Istennek, ez az ötlet találkozott a könyvkiadó vágyaival, és Farkas Csabának, a kiadó vezetőjének köszönhetően el is készült a kötet Ági csodálatos rajzaival” – mesélte Dóra. Az est során a gyerekek nagy örömére a könyv szerzője és illusztrátora elbábozta a hetedik fejezetet, a Vakondvonatot. 

Tóth Martin zenebohóc

Tóth Martin zenebohóc többször is elénekelte a saját szerzeményét, a program zárásaként pedig meg is tanította a dalt a gyerekeknek.

A dedikálások után röviden beszélgettünk Kerekes Dórával.

A gyerekek nagyon lelkesen hallgatták a könyvrészleteket, igazán kellemes könyvbemutató volt, gratulálunk hozzá. Hány éveseknek írta a Tündérkalandot?

Elsősorban öttől tizenegy éves korig ajánlom, de persze nagyon örülök, ha nem csak ez a korosztály olvassa majd.

Több könyvet írt már, mi is bemutattuk ezeket. Melyik a legnépszerűbb? 

Az az igazság, hogy annyira más rétegeknek szól mindegyik – a Sárkányharcosok a 14-20 éveseknek szól főleg, klasszikus ifjúsági regény, de a felnőttek is szeretik. Volt már ötvenéves olvasóm is, aki rajongott érte. A Húsz lépcső eléggé intellektuális, egy kicsit filozófiai. Míg a Sárkányharcosok egy közösség életét mutatja be, a Húsz lépcső az “ént”. Azt, hogy mi végre vagyunk ezen a világon, és van-e ennek egyáltalán értelme. A ma bemutatott pedig egy gyerekeknek szóló alkotás, így nehéz lenne az összehasonlítás.

Hányadik könyve a most megjelent mű? 

Szépirodalmi könyvet ennyit írtam. Mivel alapvetően történész vagyok, e három köteten kívül történeti munkáim vannak. A kutatási területem a 17. század végi Habsburg császári kémek Konstantinápolyban. Erről jelent meg könyvem és számos cikkem, tanulmányom.

Kerekes Dóra eddig megjelent szépirodalmi kötetei

A könyv gyönyörű rajzait készítő művész, Szilas-Dohányos Ágnes az alkotás folyamatáról mesélt a Postnak. 

Mennyi időbe telik egy ilyen könyv illusztrációinak megrajzolása? 

Nagyon változó. Volt amelyik elkészült 4-5 óra alatt, de volt, hogy 3-4 nap kellett hozzá. Attól függ, hogy milyen terjedelmű, és mennyire jött gyorsan az ötlet.

A korábbi könyveit is ön illusztrálta? 

Igen, a Húsz lépcső rajzait én készítettem és a Sárkányharcosok borítóját.

A könyv megvásárolható Kerekes Dóránál a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben, a kiadónál, a Líra, valamint a Libri könyvesboltokban.

Előző cikkJöhetnek a kisebb csoportlétszámok – Bővítik az Aranyalma Tagóvodát
Következő cikkDunakeszi odateszi – A dunakeszi diákok a legbátrabbak