A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban rendezték meg április 20-án Kerekes Dóra 20 lépcső című novelláskötetének bemutatóját. A könyvtárban május 5-ig látható a könyv illusztrátorának, Szilas-Dohányos Ágnesnek a kiállítása, amely a 20 lépcső című kötetben szereplő alkotásokat mutatja be. A könyv írójával beszélgettünk az új könyve kapcsán.

Tavaly júniusban volt az előző kötetének, a Sárkányharcosok című romantikus fantasyregénynek a bemutatója. Decemberben jelent meg az új kötet, ami azt feltételezi, hogy a novellákat már korábban írhatta. Így van?

Természetesen több novellát már régebben írtam, amelyeknek a rendszerezése, válogatása történt meg a könyv megjelenésével. Úgy próbáltuk összerakni a novellákat, hogy azok egy harmonikus egészet alkossanak, könnyen emészthetők legyen. A címnek megfelelően 20 novellát tartalmaz a könyv.

Sokan voltak kíváncsiak az új könyvre

A novelláskötet az ént állítja a középpontba

Mi volt a válogatási szempont?

Az előző könyvem, a Sárkányharcosok, egy fantasyregény, amely egy közösség életét mutatja be, illetve azt, hogy az emberek hogyan tudnak közösségként funkcionálni veszélyhelyzet esetén. Ezzel szemben a novelláskötet az ént állítja a középpontba. Arra irányulnak a novellák, hogy az individuum saját magát hogyan képes megismerni, és hogyan tudja lehántani azokat a rétegeket, amiket a család, a neveltetés, a szocializáció, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés kényszere ránk rak az évtizedek alatt.

Én mindig azt szeretném tudni – de gondolom, hogy sokan vagyunk ezzel így –, hogy mi végre vagyunk a világon?

A születés és a halál között dolgozunk, futkosunk, intézzük a dolgainkat, de kell lennie egy ennél sokkal fontosabbnak, esszenciálisabb dolognak is. Ennek az esszenciának a megtalálása nem egyszerű feladat. Azt gondolom, hogy mindannyian vándorok vagyunk, a saját utunkon vándorlunk. Senki sem tud a másik ember útján haladni, csak a sajátján. Ez a vándorlás jelenti az életünket. Ha odafigyelünk, és jól csináljuk a dolgunkat, akkor talán egy olyan eredményre jutunk, amire az életünk elején vágytunk. Hálás vagyok a Szülőföld Könyviadónak, hiszen ez a könyvem is a kiadó gondozásában jelent meg.

Kiknek szól könyv?

Nincs kimondott korosztály, de azt mondanám, hogy a 14 év felettiek számára lehet élvezetes. A fiatal felnőtt generáció számára már biztosan jelentéssel bírnak ezek az írások. Szeretem az olyan könyveket, amiket nem egyszer olvasunk el, hanem időről-időre levesszük a polcról. Remélem, ez a kötet is ilyen lesz. Azt gondolom, ahogy fejlődünk az életünk során, úgy jelenthetnek mást és mást ezek a novellák. Egész más mondanivalóval bírnak egy 15, 25, 45 vagy éppen 60 éves olvasónak.

Kerekes Dóra a 20 lépcső című legújabb könyvét mutatta be a könyvtárban

Vannak-e visszatérő motívumok, szereplők a novellákban?

Visszatérő szereplők nincsenek. Fontos viszont, hogy neveik beszélő nevek, és a keleti kultúrából vettem őket. A végzettségem szerint oszmanista vagyok, az Oszmán Birodalom történetét tanítottam 20 évig az ELTE-n. A beszélő neveket is ebből a kultúrkörből vettem. Minden írás az EMBERT állítja a középpontba, aki keres, és találni is szeretne valami fogódzót az életben.

Az illusztrációkból kiállítás is készült

Nagyon egyedi, sajátos illusztrációk készültek a könyvhöz. Mit tudhatunk ezekről?

A regény borítóját és az illusztrációkat is Szilas-Dohányos Ágnes készítette, aki rendkívüli módon eltalálta a kötet hangulatát, és az illusztrációkkal erősítette is ezt. A kiállítás, amit ma megnyitunk, ezeknek az illusztrációknak a színes nyomatra feltett verziói. Ágnessel 15 éve ismerjük egymást, jó barátok vagyunk. Nem kellett instruálni, rábíztam magam. Fantasztikusan eltalálta a novellákhoz a megfelelő képi világot. A novellák és az illusztrációk szép egységet alkotnak. Május 5-ig látható a könyvtár előterében Ágnes kiállítása.

A rendezvény remek hangulatban zajlott és dedikálásokkal záródott. A könyvet megvásárolhatják Kerekes Dóránál (kerekes.dora@gmail.com) vagy a könyvesboltokban.

Ha jól sejtem, jelenleg is dolgozik már a következő könyvén. Beavatna bennünket a részletekbe következő könyvével kapcsolatban?

Ágnessel együtt egy gyermekkönyvön dolgozunk, ami novemberben fog megjelenni. Azért erre az időpontra időzítettük, mert ez egy adventi könyv lesz 24 mesével, amelyek összefüggő történetté állnak össze. A célkoroszály a 4–10 évesek. Mivel saját gyerekeink hasonló korúak, velük teszteltettük a története, és nagyszerű ötleteket kaptunk tőlük. Remélem, novemberben sok gyereknek okozhatunk majd örömet ezzel az új kötettel.

Előző cikkÚtlezárás – Kezdődik a Kagyló utca aszfaltozása
Következő cikkEllökték, mégis felküzdötte magát a dobogóra – Villő, az ifjú dunakeszi sporttehetség