A Civil Támogatási Alap tavaly év végi pályázatán több helyi közösség, alapítvány nyert támogatást. Cikksorozatunkban őket és rajtuk keresztül a várható fejlesztéseket, programokat mutatjuk be. Dióssi Csaba polgármester szerint Dunakeszi titka a közösségében rejlik. „A közösségépítés elhasznált szó, de a legjobb bizonyíték arra, hogy Dunakeszin mindenki odateszi magát, amikor az emberek önmaguk kezdenek el szervezkedni egy teljes közösség érdekében. Dunakeszin számíthatunk az egyesületekre, alapítványokra és ők is számíthatnak ránk!” – nyilatkozta a polgármester. Cikksorozatunk második részében a Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Kulturális Egyesület (DAFKE) pályázata kapcsán Sümegi Miklós sportszervezővel, a DAFKE elnökével beszélgetünk.

Értesüléseink szerint a Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Kulturális Egyesület (DAFKE) sikerrel pályázott a Civil támogatási alapnál. Mire nyújtották be a pályázatot?

2023. szeptember 16-án már a 10. Dunakeszi ALcSÓfesztivált szerveztük meg egyesületünkkel. A jubileumi esemény megrendezésére nyújtottunk be pályázatot, amelynek segítségével sikerült az eddigi legszínvonalasabb, a legtöbb embert megmozgató fesztivált lebonyolítanunk.

Milyen tevékenységet folytat az egyesület?

Civil szervezetünk biztosítja a Muskátli utcai klubház kicsiny emeleti helyiségeiben azokat a foglalkozásokat, amelyekre 2013 ősze óta nyílik lehetőségünk Benkő Tamás önkormányzati képviselő közbenjárásának köszönhetően. Igaz 2013 és 2018 között ezt még a Dunakeszi Alsóért Egyesület (DAE) keretében tettük, amelynek ugyancsak vezetőségi tagja voltam. Az alsóiak – a gyerekektől a nyugdíjas korúakig, ki melyik programon – így már több mint egy évtizede helyben járhatnak szeniortornára, jógára, erősítő edzésekre, modern táncra, balettre és dzsúdóra.

Táborozási lehetőséget is biztosítanak a gyerekeknek

Egyesületünk másik fő profilja, hogy hosszú évek óta tartunk hetente három alkalommal labdarúgó-foglalkozásokat 7 és 13 év közötti dunakeszi és káposztásmegyeri gyerekek számára. Edzőnk dunakeszi óvodapedagógus, Fejér Tünde.

Az elmúlt három nyáron népszerű és népes sporttábort szerveztünk helyi – elsősorban alagi és alsói – gyermekek számára.

Ezen táborok alkalmával két ízben a Dunakeszi Tőzegtó Sporthorgász Egyesület közösségi háza volt a bázisunk a vadregényes Tőzegtavakon, a foglalkozásokat – saját sportterület hiányában – hol a Városi SE Dunakeszi Fóti úti telepén, hol a Decathlon melletti műfüves kispályán tartottuk. Táborainkat Tündi néni mellett további szakképzett, Dunakeszin élő pedagógusok (Benkőné Szepesi Eszter és Szabolcs Csilla) közreműködésével bonyolítjuk le.

Emlékezetes táborokat szerveznek az alsói és alagi gyerekek számára

Rendszeres és aktív látogatója táborunknak a városunkban élő korábbi 21-szeres válogatott labdarúgó, Böőr Zoltán is. 2022-ben Erdélybe vittük sport- és turisztikai táborunkat, ahol az edzések és edzőmérkőzés mellett Háromszék csodálatos vidékein is kirándulhattunk, valamint meglátogattuk a román első osztályú Sepsi OSK új stadionját.

Az egész város felé nyitnak

A várossal való együttműködésünket kifejezetten jónak mondhatom, Dióssi Csaba polgármester úr többször is ellátta már a lecsófőzőverseny zsűrielnöki feladatait, és rajta kívül Nyíri Márton alpolgármester úr és több önkormányzati képviselő – Bilinszky Ferenc, Csoma Attila, Kárpáti Zoltán – is eleget tett már zsűritagi felkérésünknek.

Óriási hangulat volt a jubileumi ALcSÓfesztiválon, a zsűriben szerepet vállalt többek között Szekeres-Joó Eszter, a Lányi Ferenc Technikum vezetője és Dióssi Csaba polgármester is

Hogyan látja az egyesület szerepét a városi közösségi életben?

Nagyon sok erkölcsi és szervezésbeli segítséget, valamint programjavaslatot kapunk Benkő Tamás önkormányzati képviselőtől. ötleteivel mindig arra törekszik, hogy alaptevékenységeink mellett további aktivitást generáljunk a város különböző kisebb-nagyobb közösségei számára.

Ezek által azt gondolom, hogy noha elsősorban alsói egyesület vagyunk, rendezvényeinkkel mind a 7. számú körzetben, mind Dunakeszi egyéb területein élőkre egyre nagyobb fókuszt tudunk nyitni.

Aktív kapcsolatot ápolnak a helyi művészeti csoportokkal és sportolókkal, a képen Kundlya Zsófia vezetésével lépnek fel a VSD pomponosok az ALcSÓfesztiválon

Mind sport-, mind kulturális tevékenységünk révén számos városi szervezettel tartunk fent kölcsönös megelégedésre szolgáló együttműködést, így – a teljesség igénye nélkül – ezen partnereink közé sorolhatom a Városi Sportegyesület Dunakeszit, a VOKE József Attila Művelődési Központot, a Dunakeszi Alsó Keresztény Kört (DAKK), a Kőrösi Táncegyüttest, a Dunakeszi Koncertfúvósokat, a Dunakeszi Polgárőr Egyesületet és az Adonika Mozgásművészeti Stúdiót is.

Az egyesület kap támogatást az önkormányzattól?

2013 ősze óta, amikor a korábbi – egyre csekélyebb látogatót vonzó – fiókkönyvtár helyett végre szélesebb alsói közösség számára nyithattuk ki a klubházat, kedvezményes, jelképes áron bérelhetjük a klubház helyiségeit. A közelmúltban az orvosi rendelő kivételével – egy alsói vállalkozó révén rendkívül kedvezményesen – az összes helyiséget kifestettük, amelyhez kaptunk anyagi hozzájárulást az önkormányzattól. A korábbi években pedig rendszeresen kaptunk segítséget az ALcSÓfesztivál mind növekvő terhet jelentő lebonyolításához is.

Sport- és egészségnap a következő program

Mik a következő tervek?

Idén tavasszal másodízben tartunk majd – elsősorban az alagi, az alsói, a tőzegtavi és az alagimajori lakosság körében hirdetett – sport- és egészségnapot Alsón.

Régóta dédelgetett álmunk egy sportpark kialakítása, amelynek területén műfüves kispályát szeretnénk építeni.

Ennek megvalósítására 5 év után végre eredményesen pályáztunk az országos sportági szakszövetséghez. Az önkormányzat pedig 2019-ben az akkori választásokra készülve tett ígéretet arra, hogy az ehhez szükséges külterületet az alagi majorságon belül biztosítani fogja egyesületünk számára. A terület kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az távol legyen a lakóövezettől, és ne zavarja se a repülők, se a lovasok tevékenységét. Így az alagimajorban működő üzemek mellett épülhet majd meg a kispálya.Ennek megvalósulását nagyon várjuk és reméljük. Ha saját kispályánk lesz, azzal még több helyi – gyerekek, fiatalok, idősebbek – számára fogunk tudni rendszeres aktív sportlehetőséget biztosítani.

Előző cikkRekordév a turizmusban
Következő cikkMost már az egész városból lehet igényelni az esővízgyűjtő tartályokat