A magyar kultúra napján, 2024. január 22-én tartották a VOKE József Attila Művelődési Központban a Dunakeszin élő, a városhoz kötődő szerzők SORS-SZEMCSÉK című irodalmi antológiájának bemutatóját. Az immár második alkalommal megjelenő válogatást bemutató rendezvényt a kötet szerkesztője, Béres Magdi szervezte és moderálta. Az eseményen köszöntőt mondott Dióssi Csaba polgármester és Csoma Attila önkormányzati képviselő, a művelődési központ igazgatója.

Az antológia kiadásának ötletét a dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár által közel két évtizede rendezett Helyi írók, költők felolvasóestje adta. Az első válogatás 2023 januárjában, szintén a magyar kultúra napján jelent meg Dunán innen… címmel, amely nagyrészt a könyvtári rendezvényen fellépő, próza- és versírást művelő tollforgatók írásait tartalmazta. Az idén januárban kiadott második kötet újabb szerzők bevonásával folytatja a megkezdett hagyományt.

Béres Magdi, a kötet ötletgazdája és szerkesztője

“Ez a könyv igazán jól indítja az évet” – kezdte köszöntőjét Dióssi Csaba. A polgármester ismertette, hogy Dunakeszi kulturális élete olyan gazdag, hogy folyamatosan újabb és újabb könyvek jelenhetnek meg, például az Én városom vagy a Kerekes Dóra által összeállított kórustörténetet bemutató könyv. Megköszönte mindenkinek, aki részt vett ebben. A bemutató után, a könyvet lapozgatva a polgármester úgy fogalmazott:

“Azért ilyen jó ez a város, mert mindenki odateszi magát!”

Dióssi Csaba polgármester a könyvbemutatón, mellette Farkas Csaba, a kiadó vezetője, Csoma Attila képviselő, a művelődési központ igazgatója és Béres Magdi, a kötet szerkesztője

A házigazda, Csoma Attila örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, idén is az intézmény adja a könyvbemutató helyszínét. “Mindig szívesen támogatjuk a helyi művészeket, itt otthon érezhetik magukat” – fogalmazott az igazgató.

Új szerzők is bemutatkoznak a könyvben

A 2024-es antológia tematikáját a haza, hit, otthon és szülőföld témakörök határozzák meg. A könyvben huszonkét szerző művei szerepelnek. Prózával Bakóczy Sára, Balogh Edit, Lena Belicosa, Berényi László, Hegedűs Katalin, Kerekes Dóra, Soltész Gyöngyi, Street Gábor Huba, Takács Antónia és Valkai Teréz, verssel pedig Csongor Andrea, Fehér Kinga, Fittler Áron Szeccu, Fűzi Klement, Ignéczy Gergely, Jámbor János, Németh NYIBA Sándor, Orczi Bernadett, P. Herman Noémi, Szentkirályi Fittler József, Varjas János és Vincze József jelentkezett. A borító és az illusztrációk többsége ebben a kötetben is Mucsi Tina munkája, de a további három illusztrátor – Bodács Emília, Hajdrik Csenge és Ocskó Zoltánné/Lona – is nagyban hozzájárult a könyv művészi kivitelezéséhez. A kötet lektorálását ezúttal is Lőrincz Róbert, a dunakeszi könyvtár igazgatója és Szentkirályi Fittler József nyugdíjas pedagógus, költő végezte.

Az antológia szerzői

Az eseményen Lengyel Anna és Lengyel András szavalatait is hallhatták a nézők, valamint látványos néptáncbemutató is színesítette a bemutatót.

Ahogyan az első antológia, úgy ez a válogatás is a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kiadó vezetője, Farkas Csaba ajánlásában kifejtette: 

„Mai világunkban példaértékű az ilyen összefogás: a közösség, amelynek tagjai külön-külön dolgoznak ugyan, de képesek együtt álmodni.” 

Előző cikkElindult a svédasztalos ebédeltetés a gimnáziumban, de mi lesz az általános iskolákkal?
Következő cikkValami készül a Szent István parkban