Korábban többször írtunk arról, hogy ősszel az önkormányzat intézkedési tervet fogadott el a közétkeztetés minőségének javítása érdekében. Újra indították a kóstolási programot, szó esett az étkezők felújításáról és az online visszajelző rendszer fejlesztéséről. Cikkünk apropóját a Radnóti Miklós Gimnáziumban bevezetett svédasztalos étkeztetés adta. Sipos Dávid alpolgármestert kérdeztük a fejleményekről.

Mit lehet tudni, hol áll jelenleg a beígért ellenőrzési rendszer?

Dióssi Csaba polgármester úr javaslata alapján azt a cél határoztuk meg, hogy

három területen van tennivalónk: minőség, mennyiség, ár. Mindháromban léptünk előre.

Egyrészt még ősszel befagyasztottuk az árakat, így a szülőknek az addig megszokott díjakat kell fizetniük. Másrészt elindítottuk a minőségbiztosítási rendszerünket, amelynek része a szülők kóstoltatási programban való részvétele is.

Sipos Dávid alpolgármester és Dióssi Csaba polgármester is részt vesz az önkormányzati kóstolási programban

Tehát a kóstoltatás és az ellenőrzés elindult?

Igen. A Dunakeszi APP applikációban és az intézményekben megbízott személyeken keresztül is van lehetőség az észrevételeket jelezni. A közétkeztetési megbízottak minden nap ellenőrzik a főzött ételeket. Kóstolják, fényképezik, ellenőrzik a mennyiséget, az ízt és értékelik. Ezeket továbbítjuk a szolgáltató felé, és visszajelzést kérünk tőlük. A kóstoltatási programba bekapcsolódtak a szülők. Énmagam is voltam kóstolni, és rendszeresen olvasom a visszajelzéseket.

A tapasztalAtom szerint a legtöbb jelzés orvosolható, ezért bízom benne, hogy folyamatos javulást tudunk elérni az ételek mennyiségét és minőségét illetően.

Tud példát mondani?

Sokszor egyedi vagy ízlésbeli szempontok is szerepet játszanak. Például, ha hagymás májkrémes zsömle van uzsonnára, és a hagymát ráteszik a májkrémes kenyérre, sokkal kevesebb gyerek eszi meg, mintha csak mellé tennék, és választható lenne, ki szeretné rászórni. Ezért kértük, hogy legyen erre figyelemmel. A másik ilyen példa: a megfelelő élelmiszerbiztonság betartása érdekében a tésztát főzés előtt pirítják, amely így barnább lehet. Ezt a gyerekek sokszor nem eszik meg a színe miatt. Kértük a szolgáltatót, hogy olyan megoldást dolgozzanak ki, ami nem okoz színváltozást. Ezek apróságnak tűnnek, de minden ilyen kérést továbbítunk a szolgáltató felé.

Több ebédlőre is ráfér a felújítás

Minőség alatt nemcsak az ételt, hanem az étkezők színvonalát is lehet érteni. Ebben lesz előrelépés?

Mi is látjuk, hogy több ebédlő felett eljárt az idő. Polgármester úrral személyesen jártuk végig az iskolai étkezők állapotát, és

a jó hír, hogy az idei és a jövő évi nyári szünetben 2-2 ebédlőt újítunk fel.

Az iskolák épülete nem a tankerülethez tartozik?

Ezt a kérdést mindig megkapjuk.

Polgármesterrel úrral és képviselőtársaimmal közös álláspontunk, hogy a dunakeszi iskolákba a dunakeszi gyerekek járnak, és ami a szülőknek és a gyerekeknek fontos, nekünk is az.

Így a jogi környezettől függetlenül folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amivel szebbé, jobbá, színvonalasabbá tudjuk tenni a pedagógusok munkáját, a gyerekek tanulását vagy éppen a szülők dolgát, mondjuk a parkolással. A közétkeztetés nekünk családtámogatási kérdés, nem tulajdonjogi vita.

Lehet már tudni, hogy melyek ezek az iskolák?

Terveink szerint a Radnóti, a Bárdos, a Kőrösi és a Fazekas iskolák ebédlője újul meg, a részleteket még tavasszal pontosítjuk.

Szőke Endre igazgató, Szabó József képviselő, Dióssi Csaba polgármester és Sipos Dávid alpolgármester egyeztet a Bárdos iskola ebédlőjének felújításáról

Svédasztal az általános iskolákban?

A Radnóti gimnáziumban bevezették a svédasztalos étkeztetést. Tervezik a többi helyen is? A közösségi médiából úgy látjuk, a szülők igényt tartanának rá.

Kérésünkre a szolgáltató úgynevezett pilot program keretében indította el a gimnáziumban a szabadszedéses ebédeltetést. Jelenleg gyűjtik a visszajelzéseket, tapasztalatokat, és ha beválik, akkor tervezzük az általános iskolák bevonását is. Fontos megjegyezni, hogy az étkezők jelenlegi állapotukban erre nem alkalmasak, de

a felújításokat már úgy terveztük meg, hogy sikeres próba esetén lehetővé tegyék ezt a szolgáltatást is.

Jó ötlet, hogy alsós diákok maguknak szedjenek a menzán?

Ez egy nagyon fontos és jogos kérdés. A tapasztalatok nem egyértelműen igazolják. Gyerekfüggő is. Ezért sem szabad elhamarkodni hűbelebalázs módjára ezeket a döntéseket. A svédasztalos étkezést a szülőkkel és a tanárokkal konzultálva, valamint a szolgáltató tapasztalatai alapján fogjuk tudni majd bevezetni, de mindenképpen szeretnénk a lehetőséget biztosítani a döntéshez – ezért is szempont ez a konyhafelújításoknál.

Aki kedvet kapott, és szeretne részt venni a kóstolási programban, hol tud jelentkezni?

A https://dunakeszi.hu/kozetkeztetes/ oldalon keresztül várjuk a jelentkezéseket.

Előző cikkItt az újabb másodfokú riasztás, jön az ónos eső
Következő cikkHelyi szerzők műveit bemutató antológiával ünnepelték Dunakeszin a magyar kultúra napját