Beadhatók az iskolakezdés halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmek az Oktatási Hivatal (OH) frissen megnyílt informatikai felületén – közölte a hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint a dokumentumokat legkésőbb 2024. január 18-a éjfélig lehet beadni.
    

Korábban vagy később is kezdheti a gyermek az iskolát, ha indokolt. Amennyiben egy szülő – gyám – valamilyen okból úgy látja, hogy a következő tanévben tankötelessé váló (2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között született) gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, vagy éppen indokolt, hogy még nem tanköteles (2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között született) gyermeke szeptemberben megkezdje az iskolát, az OH-hoz nyújthatja be a kérelmét. Ehhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet. A hivatal tudatta azt is, hogy szükség esetén gondoskodnak arról, hogy a gyermek fejlettségi szintjét szakértői bizottság felmérje.

Kiemelték: a gyermek hatodik életévének betöltése után a tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni.

Ha a gyermek augusztus 31. napjáig a hetedik életévét is betölti, a tankötelezettség megkezdése tovább nem halasztható.

A tájékoztatás szerint a hivatal honlapján már elérhető az online kéreleműrlap. Az online vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását. A közleményben az OH kitért arra is, hogy a kérelmekről a döntést – szükség esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával – a hatályos jogszabályok alapján a hivatal hozza meg. A szükséges adatokról és csatolandó dokumentumokról bővebb tájékoztatás olvasható az OH honlapján.

Előző cikkElhunyt Benedek Miklós, akit telt házas előadáson láthatott a dunakeszi közönség
Következő cikkÚjabb fejlemények az állami közösségi közlekedés bérleteivel kapcsolatban