Lebetonozott udvarok, parkolókká alakított vízelvezető árkok, járdára kivezetett ereszcsatorna, hatalmas eső, és pár pillanat múlva komplett tavak, kisebb folyamok alakulnak ki az utakon, jelentős anyagi kárt okozva a város mélyebben fekvő magáningatlanjaiban. Ugye ez mindenki számára ismerős jelenség? Csak a Post annyiszor írt már a témáról, hogy szerintünk mindenki kívülről fújja: engedély nélkül ne vezessük ki a kertből a csapadékvizet az utcára. Mégis, számtalan telek van még, ahol ezzel nem foglalkoznak a tulajdonosok. Pedig most kénytelenek lesznek.

Kettőn áll a vásár

Korábban a legnagyobb problémát ez a jelenség a lakóparkoknál okozta. A hatalmas esőzésekkor elázott garázsoktól volt hangos a sajtó. A lezúduló víztömeg mennyiségét nagyban befolyásolja, hogy sokan kivezetik az utcára a csapadékvizet. Ezzel két-háromszorosára növelve az adott utca vízgyűjtő területét. Akkor a Városüzemeltetési Osztály szisztematikusan elkezdte felmérni a területeket, és ahol illegális csapadékvíz-kivezetést, vagy egyéb szabálytalanságot észlelt, ott az ingatlantulajdonosok felszólítást kaptak. Cserébe az önkormányzat folyamatos csapadékelvezetési fejlesztéseket hajtott/hajt végre.

A beruházások azóta sorra meg is valósultak, például Alagon vagy a Tóvárosban és a Toldi lakóparkban. Az önkormányzat emellett kiemeli, hogy a jogszabály szerint az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlana előtti közterületen lévő csapadékvíz-elvezető árkot vagy szikkasztó árkot rendszeresen tisztítani, de ettől függetlenül az önkormányzat az általa kezelt közterületeken folyamatosan végzi az árokmélyítést, az ároktakarítást, a szikkasztókút tisztítást, a hordalékmentesítést, a padkák rendezését és új vízelvezető árkok ásását. Ha ezzel kapcsolatban panasza van, jelezheti például az ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu e-mail címen, vagy a Dunakeszi Appon keresztül is.

Mit tehetnek a lakosok?

Az érem másik oldala, hogy lakossági szabálytalanságok a város többi pontján is tetten érhetőek. Ezt igyekszik most kezelni a hivatal. Nincs mese, meg kell oldani az ingatlanon belüli szikkasztást. Nyilván ez munkával és olykor anyagi ráfordítással is jár.

Úgy tudjuk, a hivatal levélben újra felkeresi azokat a tulajdonosokat, akiket korábban már felszólítottak a munka elvégzésére. Ez a napokban a Malomárok lakóparkot és a Szent István utcát fogja érinteni, majd sorra következnek a további kritikus helyszínek: Dunakeszi Alsó, Dunakeszi Alag városrész, Alagliget, Tóváros, Toldi-Dombliget lakópark. Fontos, hogy a hivatal minden esetben segítséget nyújt a műszaki megoldás megtalálásában, és ha extrém esetben műszakilag egyáltalán nem megoldható, akkor közterületen keresnek megoldást a csapadékvíz elvezetésére, amelyhez megfelelő műszaki tervek birtokában engedélyt szükséges kérni.

Ha valaki még a levél előtt szeretne önvizsgálatot tartani, az alábbi szempontokat vegye figyelembe:

Szabálytalan, ha a tulajdonos:

  • Az épületről közvetlenül az utcára vezeti ki a vizet.
  • Az épületről közvetett módon, például burkolaton keresztül folyik a víz az utcára, jellemzően úgy, hogy az esővízcsatorna a garázs elé vezeti a vizet, ahonnan a kifelé lejtő udvarról máris az utcára kerül a víz.
  • Túl kicsi a szikkasztó kapacitás: nem tudja megfelelően elvezetni, tárolni a csapadékot, így az végeredményképp ugyanúgy az utcára zúdul.
  • Illegális árokbetemetések, zöldfelület-megszüntetések, térkőburkolások az utcán, amelyek tovább súlyosbítják a burkolt felületek miatt kialakult – egyre kisebb – szikkasztófelületeket.
  • Illegálisan ráköti a szennyvízvezetékre is a tetőfelületein keletkező csapadékvizet, ezáltal az esővízzel vegyült szennyvíz a mélyebb területeken fekvő lakásokba, illetve utcákra folyik. Ennek köszönhetően van olyan ház, ahonnan a szennyvizet a zuhanyzóból szivattyúzta ki a lakó.

A hivatal azt kéri, ha valaki elvégezte a munkát, amivel szabályossá tette az elvezetést, a megvalósult állapotról készített fényképekkel alátámasztva jelentse be a hivatali kapun keresztül. Minden további kérdés, tisztázás miatt érdemes először felkeresni a Városüzemeltetési Osztály munkatársait, akik segítenek a megoldásban.

Előző cikkFebruár 22-én különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi
Következő cikkHóvirágba borult az arborétum