Balogh Gyula aktív tagja a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klubnak. 1992 óta él Dunakeszin, a várost szereti és tiszteli, olyannyira, hogy 2 évvel ezelőtt írt egy dalt Dunakesziről, a mi városunkról. Miközben a dal születésével kapcsolatban kérdeztük a dalszerzőt, sok más meglepő dolgot is megtudtunk róla. A beszélgetés közben szóba került Latinovits Zoltán és Csepregi Éva is.

Tősgyökeres dunakeszi lakos?

Nem, Budapesten születtem. A feleségem és a családja Dunakeszi kötődésű. Budapesten éltünk, majd 1992-ben költöztünk Dunakeszire, pontosabban ő hazaköltözött.

Milyen indíttatásból írt dalt Dunakesziről?

Ennek az előzménye egy barátokkal töltött külföldi nyaralás, amiről született egy dal, melynek a dallamára írtam meg ezt a szerzeményt a városunkról.  

Dunakeszinek az értékeit gyűjtöttem egy dalcsokorba, arra koncentrálva, ami híressé tette a várost.

Megénekeljük a dalban a Dunát, amely a városnak egy komoly vonzereje, a lóversenyzést, ami miatt sok híres zsoké megfordult itt. Dunakeszi homokos talaja kedvezett a lóversenyek megrendezésének, hiszen télen a homokos talaj nem fagy meg. Jelenleg európai szintű trénerképző és edzőpálya működik a telepen. A repülőterünk óriási repüléstörténeti múltra tekint vissza, amely ma légi bemutatók helyszíne, illetve a sportrepülés és a hobbirepülés szerelmeseinek biztosít sportolási és kikapcsolódási lehetőséget. Megemlékeztem még a dalban a város nagyszerű zenei életéről, főként a szimfonikus zenekarunkról, és természetesen a 30 éves Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klubunkat is megemlítettem a dalszövegben. 

Hogyan született meg a klip ötlete?

Mindenképp szerettem volna, hogy a dalról készüljön egy videó is, mert így több mindenkihez tud eljutni. A nyugdíjasok nagyon lelkesek voltak a forgatásokon, a megénekelt témák helyszínein forgattunk. Az egyik nagymama elhozta a két kis unokáját, így gyerekek is szerepelnek a klipben.

A nyugdíjas klubban már mindenki tudja kívülről a dalt, mivel minden nagyobb ünnepségen előadjuk.

A nyugdíjas klubban milyen tevékenységet tölt be?

A kulturális tevékenységben vagyok aktív. Sok műsort találtam már ki, amelyeket közösen adtunk elő. Karácsonykor betlehemi játékokat játsszunk el modernizált változatban, egy-egy ünnep alkalmával is szoktam zenés műsort összeállítani.

Csepregi Éva első dalát Gyula bácsi írta

A zene milyen szerepet töltött be az életében?

 A zene évtizedekig az életem része volt, basszusgitáron és zongorán játszottam. A Sztereó zenekarommal 1972-ben a Ki mit tud-on is felléptünk. Büszke vagyok arra, hogy Csepregi Éva első dalát, a Napsugár című dalt én írtam, ami tulajdonképpen a legsikeresebb dalomnak is nevezhető.  Éva akkor az együttesünk tagja volt. A zenekarral körülbelül 10 évig játszottunk együtt. Csepregi Éva később máshol találta meg a számításait. Időközben a zenekarunkkal Ady-verseket kezdtünk megzenésíteni. Latinovits Zoltánnal ismertük egymást, megbeszéltük, hogy néhány megzenésített Ady-verset elénekel. Körülbelül húsz évesek lehettünk. A versek ma is fontos szerepet töltenek be az életemben, mindig visszatérek hozzájuk, időnként megzenésítek egy-egyet. A zenekarral később főleg tánczenét kezdtünk játszani. Mikor először meghívtak a Békéscsabai Kolbászfesztiválra, akkor írtam egy fesztiváldalt, amit a mai napig énekelnek. Háromtagú zenekarommal még ma is örömzenélünk, 55 éve ismerjük egymást.

Balogh Gyula életében még mindig fontos szerepet töltenek be a versek

Mi volt a foglalkozása korábban?

 A családunk textillel foglalkozott, jómagam is textiltechnikusként dolgoztam, levegőszűrő gyártásával foglalkoztam, de emellett mindig zenéltem.

Amikor Budapestről ideköltöztek, akkor milyen benyomása volt Dunakesziről?

Amikor udvaroltam a feleségemnek, akkor ő Dunakesziről járt be vonattal a Nyugati pályaudvarra. Emlékszem, hogy mennyire vidéknek tartottuk akkor Dunakeszit. A klubunk nagyon szépen működik, a többi szépet és jót pedig a dalban énekeljük meg.

Milyen tervei vannak a nyugdíjas klubban?

Dédelgetek egy tervet. Karácsonykor a nyugdíjas klubban ajándékcsomagot kapunk, amiben van egy gyerekrajz, amit az iskolákban készítenek a gyerekek, rajzolnak nekünk. Jó lenne meghirdetni egy rajzpályázatot, hogy a Dunakeszi  dal kapcsán a gyerekek rajzolják le azt, ami az eszükbe jut a dalról. Szívesen koordinálnám ezt a projektet, mert ez a dal igazán Dunakesziről szól. A nyugdíjas klub a városban nagyon jól működik.

Öröm látni, hogy az önkormányzat ennyire fontosnak tartja a klub támogatását. Nagyon aktívak vagyunk.

Kéthetente szerdánként kirándulunk, következő szerdán pedig klubnapot tartunk. Számtalan rendezvényünk van, azt gondolom, hogy remekül működik a városban a nagy múltú klub.

Előző cikkFényárban úszik Dunakeszi
Következő cikkFradi Suli Program a Kőrösiben