Nemcsak Ronaldo vagy Messi lehet példaképe a magyar diákoknak és focirajongóknak, hanem Albert Flórián, Sárosi György, Nyilasi Tibor vagy Friedmanszky Zoltán is, akik a Ferencvárosi Torna Klub, azaz az FTC gólkirályai.  A Fradi 2019-ben ünnepelte 120. születésnapját. Pont a 120. jubileum évében nyerték meg a harmincadik bajnoki címüket. Ezzel az egyetlen klub Magyarországon, amely három csillagot viselhet a mezén. Ehhez hasonló sporttörténeti érdekességeket tudhattak meg a Dunakeszi Kőrösi Csoma Általános Iskola és Sportiskola diákjai december 5-én, mivel az iskola részt vett a Ferencvárosi Torna Klub Fradi Suli Programjában. 

A Dunakeszi Kőrösi Csoma Általános Iskola és Sportiskola vezetősége is élt a lehetőséggel, és bekapcsolódott a legnépszerűbb sport klub suli programjába, hogy a legendás klubról még többet tudjanak meg az iskola diákja, amelynek minden évfolyamában egy osztály sporttagozatos.

Kárpáti Zoltánné, az iskola igazgatója köszönötte a klub képviselőit

1899-es alapítása óta 34 alkalommal avatták magyar bajnokká. 24 alkalommal hódította el a Magyar Kupát, 1965-ben az olasz Juventust legyőzve nyerte meg az Európa-liga és az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok kupáját. 1995-ben első magyar csapatként került a Bajnokok Ligája főtáblájára. 2004-ben az UEFA-kupa főtáblájára jutott, 2020-ban egyedüli magyar csapatként pedig második alkalommal is a Bajnokok Ligája főtáblájára került fel. Ezek alapján mind hazai és mind nemzetközi szinten a legtöbb sikert elérő magyar labdarúgócsapat az FTC. Nem csoda, hogy hatalmas szurkolótáborral rendelkezik a torna klub, amely hazai mérkőzéseiket 2014 augusztusától a Groupama Arénában játssza.

A Fradi-sast is magukkal hozták

Németh Kornél, a Ferencvárosi Tornaklub Fradi Suli Program projektfelelőse, nagy kihívásra vállalkozott. A Garas utcai iskola 400 diákjának tartott játékos, interaktív előadást Magyarország legsikeresebb sport klubjának, az FTC-nek a történetéről. Nem volt könnyű feladat fenntartani 400 diák figyelmét az iskola aulájában, akik élvezték a nem hagyományos óra kötetlenségét. A projektfelelősnek a diákok csendesítésében segítsége a Fradi-sas volt. A kabalafigura bemutatta a klub 2 kiemelkedően tehetséges sportolóját, Halmai Ádám labdarúgót és Hársfalvi Júlia kézilabdázót.  

A klub magával hozta a Fradi-sast is, akivel az előadás végén szívesen fotózkodtak a gyerekek

A diákok egy rövid kisfilm keretében ismerhették meg a klub történetét, annak legendás játékosait, majd interaktív játék keretében fradis nyereményekért válaszoltak Németh Kornél kérdéseire. Halmai Ádám, a nagyon fiatal tehetséges labdarúgó különleges életútjáról mesélt. Május óta a Fradi focistája, és második pályára lépésekor olyan komoly sérülést szerzett, hogy a mai napig nem tud játszani. Ádám a kitartásról, az akaratról, a küzdőszellemről beszélt a gyerekeknek. A kiváló kézilabdázó, Hársfalvi Júlia az egykori tanulási szokásairól, a tanulás és a sport összehangolásáról anekdotázott. 

Hársfalvi Júlia és Halmai Ádám mesélt a gyerekeknek akaratról, motivációról és a tanulás fontosságáról

A Fradi Suli Program töretlen népszerűségnek örvend a Ferencvárosi Tornaegylet égisze alatt. Kárpáti Zoltánné intézményvezető már második alkalommal delegálta iskoláját a programba. Több mint 200 intézményben vitték már el a programot a szervezők az évek alatt határon innen és túl. „A közeljövőben Felvidéken lesz határon túli fellépésünk” – mondta portálunknak Németh Kornél, aki kiemelte, hogy minden iskolai rendezvényre 2 kiváló Fradi sportolót visznek magukkal. A játékosok a sport népszerűsítése mellett a tanulás népszerűsítésére is felhívják a diákok figyelmet. Hiszen nem elég az, hogy van egy kiváló bal lába vagy jobb keze egy sportolónak, muszáj a sport utáni életre is gondolniuk.

Nem a klubszimpátia, hanem a sport szeretete számít

„A tanulás és a sport összehangolására, a nyelvtanulás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet ezeken az alkalmakon. A sportolóknak a nyelvtudás létfontosságú, hiszen több idegenlégiós játszik az FTC-ben is, ezért a gyerekek figyelmét hiteles, ferencvárosi sportolók hívják fel, hogy helyt kell állni az iskolában. Nyilván nem titkolt szempontunk a klub népszerűsítése is, de amikor egy-egy helyszínre ellátogatunk, akkor nem azt kérdezzük meg, hogy a gyerekek melyik klubnak szurkolnak. Mindenkit szeretettel látunk, mivel azokról az értékekről beszélgetünk, amik klubszimpátiától függetlenek.

A Kőrösi iskola, amelynek minden évfolyában egy osztály sporttagozatos, már másodszor jelentkezett a programba

A gyerekek számára inspiráló lehet, ha egy válogatott kézilabdázó, egy válogatott focista történetével találkozhatnak” – mondta a program vezetője, aki arról is beszélt, hogy az a tapasztalatuk, hogy minél távolabb viszik a programot Budapestről, annál nagyobb a klub népszerűsége a gyerekek körében. „Népszerű a program, de mindig azt mondjuk, hogy ha csak 1, 10 vagy 100 gyereknek tudtuk teljesebbé tenni az életét azzal, hogy ne csak a sporttal, ne csak a tanulással foglalkozzon, hanem mindkettőt egyaránt fontosnak tartsa, akkor már sokat tettünk a fiatalokért” – hangsúlyozta Németh Kornél.

A Ferencvárosi Tornaklub Fradi Suli Programjával nemcsak általános, hanem középiskolások is találkozhatnak. Az iskola diákjai örömmel fotózkodtak a két kiváló sportolóval, akik dedikáltak is nekik.

Előző cikkCsepregi Évával kezdte a pályafutását, a nyugdíjas klub pedig az ő dalát énekli Dunakesziről, szeretett városáról
Következő cikkMikulás körkép – Ki gurította idén a legnagyobbat?