Sokan már vagy nyaralnak, vagy vágják a centit, hogy végre a vízparton hűsölhessenek. Az intézmények kihirdették a nyári leállások idejét, mi pedig a városi főmérnöknél kérdeztünk rá, vajon náluk is uborkaszezon van-e. Emellett úgy tűnik, jó hírekkel szolgálhatunk a Kossuth-Széchenyi körforgalmat illetően.

A legtöbb területen a hőség beköszöntével már érződik a csökkentett fordulatszám. Mi a helyzet a fejlesztéseknél?

A projektek ezerrel mennek, hiszen nálunk tavasztól őszig van a csúcsszezon. Persze nem egyszerű 39 fokban járdát, parkolót, utat vagy parkot építeni, de nem lehet leállni. Ami képes lassítani egy beruházást, az nem a hőség, hanem a bürokrácia.

Mire gondol?

Sok esetben bosszantó, hogy kész a terv, mégis hetekig várunk egy egyszerű papírra. Néha azt érzi az ember, ez már kötekedés a köbön. Ez azért is bosszantó, mert ilyenkor nem tudunk eleget tenni annak a városvezetési elvárásnak, hogy a nagyobb forgalomkorlátozásokkal járó beruházásokat lehetőleg a vakáció idejére ütemezzük.

Tud példát is mondani?

Hogyne. A Kossuth-Széchenyi körforgalom talán a legjobb példa, ahol az építkezés régóta húzódik a különböző engedélyek és közműszolgáltatók tulajdonosi hozzájárulása miatt. Külön nehézség, hogy bár a terület a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, mégis az önkormányzat vállalta magára a körforgalmat. Emiatt még több adminisztráció terheli a beruházást. Az Alagligeti elkerülő útnál a föld alatt húzódó vezetékekre vonatkozóan kellett többször várakoznia a kivitelezőnek. Azzal, hogy az ott lévő régi utat erősebbre cseréljük, egy hírközlő kábelt lejjebb kell helyezni, de ezt csak utólag, menet közben közölte a kábel tulajdonosa. De hasonlóan bosszantó a Fóti úton a Fenyves ABC vonalában kialakított gyalogátkelőhely is. Már minden adott hozzá: az akadálymentes kiépítés, a közvilágítás, a lakosság pedig nyilván nem érti, miért nem lehet még használni a zebrát.

Aszfaltozzák az Alagligeti elkerülő utat

Ígéretes hírek jöttek a körforgalomról

Sipos Dávid alpolgármesternél is rákérdeztük, hogy áll a Kossuth-Széchenyi körforgalom előkészítése. Az alpolgármester a Postnak úgy nyilatkozott, hogy bár nagyon szerették volna, ha a nyári szünetben lezajlik a beruházás, de a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Arról, hogy milyen nehézségek adódtak a projekt kapcsán, itt már írtunk, de az alpolgármester bízik abban, hogy napokon belül megérkeznek az utolsó tulajdonosi hozzájárulások is, és indulhat a beruházás.

Ezt a közlekedési problémát orvosolja az önkormányzat egy körforgalom és gyalogátkelőhely kiépítésével

„Az önkormányzat tudatosan úgy ütemezi a nagyobb forgalomkorlátozásokkal járó beruházásokat, hogy minél kevesebb bosszúságot okozzon a lakosságnak. Itt is ez volt a szándékunk, de az adminisztráció annyira megnehezítette a folyamatot, hogy lehetetlen ősz előtt befejezni a körforgalom kiépítését”

– részletezte Sipos Dávid. Kiemelte, hogy ennek ellenére a nagyobb lezárásokkal járó munkálatokat igyekeznek még az iskolakezdés előtt lebonyolítani, de óhatatlan, hogy szeptember 1-je után is dolgoznak majd a területen.

Sipos Dávid alpolgármester szerint 1-2 héten belül megtörténhet a munkaterület átadása a Kossuth-Széchenyi kereszteződésnél

„Bosszantó ugyan, de összességében azt gondolom, hogy a nehézségekért kárpótolni fogja a közlekedőket, hogy a közel 10 éve várt körforgalom önkormányzati forrásból végre megvalósul.”

Szabó Zsolt főmérnököt a folyamatban lévő fejlesztésekről is kérdeztük

A bosszankodáson túl milyen projektek futnak most a városban?

Folyamatosak a járdaépítések, parkolókat alakítunk ki, és most készült el például egy új buszmegálló pár a Toldi utcában.

🚌 Félúton a siker a felé Juhász Ádám – Dunakeszi Alag városrész alpolgármesteri megbízottjaval közösen dolgoztuk ki a…

Közzétette: Sipos Dávid – Dunakeszi alpolgármestere, Programiroda vezető – 2023. július 13., csütörtök

A vakáció kezdetével folynak az intézményi felújítások, ezeket a Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai koordinálják. Sok, apróságnak tűnő, mégis fontos munkát is intézünk: felfestések, vízelvezetési gondok megoldása. De látványos munka például a Fő úti járda kiépítése. Fontos megjegyezni, hogy

minden beruházásnál összhangban dolgozunk Tóth Eszter városi főkertésszel, hiszen polgármester úr kérése az volt, hogy ne legyen fejlesztés zöldterület-fejlesztés nélkül.

Ha a kivitelező levonul, jönnek a kertészeti munkák, ültetések, öntözőrendszer-kiépítések.

A lakosok hogyan szokták fogadni az építkezésekkel járó lezárásokat, korlátozásokat?

Szerencsére a többség jól, hiszen tudják, hogy nekik, sőt, sokszor az ő konkrét kérésükre végezzük ezeket a munkákat. Persze akad, aki bosszankodik, de a végeredményt látva végül pozitívak a visszajelzések.

Előző cikkDrágulnak a budapesti vonaljegyek
Következő cikkDunakeszi odateszi – a Balatonon is