Anyák napja alkalmából dunakeszi anyukákat kérdeztünk arról, hogyan érzik magukat a városban, mi tetszik nekik Dunakeszin, és mi az, amit hiányolnak. Szinte kivétel nélkül mindenki megemlítette, hogy a járdák felújítása, akadálymentesítése nagy segítség lenne nekik, így újabb kérdezősködésbe kezdtünk. Ezúttal az önkormányzat közlekedési főmérnökét és képviselőket faggatunk arról, hol várható járdafelújítás, és mi a helyzet akkor, ha mi magunk akarunk járdát építeni.

Felújításról írtunk korábban a Piros Óvodánál, ahol járda és parkoló is készült. A közönségkedvenc a Vajda János-Madách utca kereszteződésénél felújított járdaszakasz, ahol Nyíri Márton alpolgármester kérésére a kivitelezésnél mindvégig vigyáztak a sarki nagy fára, a tujasort pedig beljebb ültették – “mert így is lehet”.

A járda építésénél mindvégig vigyáztak a sarki nagy fára, a tujasort pedig beljebb ültették

A leghosszabb járda

Azt már mi is megírtuk, hogy a Dunakeszi Diáknegyed távhővezetékének kiépítését az önkormányzat kihasználja, és a feltúrt területen parkot, a feltört régi járda helyén újat épít – saját forrásból. Azonban újdonság, hogy Szabó József önkormányzati képviselő közbenjárására a felújítás egészen a Béke utcai kereszteződésig tart majd. Ennek köszönhetően a Fő úton a város talán leghosszabb járdája épülhet meg, a gyártelepi Jézus szíve-templomtól egészen a Magyarság Sportpályáig.

Szabó József képviselő és Dióssi Csaba polgármester beszélik át a Fő úti járda részleteit

Szintén Szabó József képviselő közösségi oldalán volt nemrég olvasható, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton – ami a környező iskolák, óvodák miatt gyűjtőútnak számít a környéken –, két kereszteződésben is akadálymentesítették a járdát. Értesüléseink szerint jelenleg lakossági kérésre a Vasút utcai járda felújítását szorgalmazza a Városházán. A Vasút utca állomáshoz közelebb eső szakaszát korábban megcsinálták már, de a mostani szakasszal lenne teljes a gyalogos közlekedés. Szintén közösségi oldalán olvasható, hogy a Budai Nagy Antal–Táncsics utca–Martinovics utca kereszteződésében is akadálymentesítést, zebrákat terveznek, ez különösen fontos lehet a közeli ovi és iskola miatt.

✅Korábban írtam, hogy szülői kérésre kezdeményeztem a Táncsics-Budai Nagy Antal-Martinovics utcai kereszteződés…

Közzétette: Szabó József – 2023. június 6., kedd

A lakossággal összefogva épít járdát az önkormányzat

Csoma Attila képviselőtől megtudtuk, hogy a lakossággal közös összefogásban épül meg a Kiserdő utcában a járda. „Május 31-én döntött a Kiserdő utcai lakásszövetkezet az önkormányzat ajánlatáról, és a hírek szerint támogatta azt. Ezáltal az önkormányzat és a lakásszövetkezet 50-50%-os anyagi vállalás mellett felújítja a lakásszövetkezet belső járdahálózatát, mintegy 153,5 méter hosszan” – tájékoztatta a Postot a képviselő. Kérdésünkre, hogy ez mikor készülhet el, Csoma Attila azt válaszolta, hogy a munkálatokat szeretnék a nyár folyamán elvégezni.

Mi a helyzet a lakóteleppel?

Végül, de nem utolsó sorban a lakótelepre is rákérdeztünk, ott Seltenreich József képviselő elmondása alapján a Barátság útja 35-45. előtti szervizút felújításánál tervezik a járdarész felfestését is, valamint a Fillér utca Fő út közötti köz viacolor burkolása is még idén megtörténik.

Ha magunk akarunk járdát építeni, hozzájárul az önkormányzat

Szabó Zsolt, a város közlekedési főmérnöke elmondta, hogy azok számára, akik szeretnének az ingatlanjuk előtt járdát felújítani vagy karbantartani, térburkoló anyagot biztosít az önkormányzat. Ez a hozzájárulás a gépkocsibehajtó kiépítéséhez szükséges anyagot nem tartalmazza.

„Polgármester úr kérésére az elbírálásnál az egyik fő szempontunk, hogy az érintett területen például babakocsival lehet-e közlekedni.

Ha a régi járdaszakasz erre nem alkalmas, és a pályázó minden feltételnek megfelel, akkor alapanyaggal támogatja a város a lakossági járdaépítést” – hangsúlyozta a főmérnök.

A járdaépítési kérelemről bővebb információt itt talál.

Előző cikkKét dunakeszi sportoló is bekerült az atlétikai Európa-bajnokság magyar csapatába
Következő cikkA legmagasabb szintű pedagógiai állami kitüntetést kapta meg a legendás dr. Domoszlai Erzsébet