A héten elkezdődnek az új gimnázium távhővezeték bővítésével kapcsolatos munkálatok a városban. A nyomvonalat részletesen Tóth Eszter főkertész tette közzé közösségi oldalán.

“A cél, hogy a Klapka utca végén álló új, még épülő Dunakeszi Diáknegyed épületei őszre rákapcsolódjanak a Tallér utcából működtetett önálló hőforrással ellátott rendszerre, amit a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. kezel. A munkálatok a héten a Magyarság pályánál kezdődnek. A futópálya szélén fut majd a vezeték, majd a vasút alatt a cső sajtolásával folytatódik. Itt a meglévő platánfasor esetében speciális technológiával védjük a gyökérzetet, majd gyökérgát építésével a lefektetésre kerülő vezetéket is.”

A következő ütem a Béke úttól a Magyarság pályáig a Fő út keleti oldalán futó járdát, zöld sávot és a Bárdos iskola udvarát érinti. “Itt sajnos a tavaly elültetett 78 darab hársfát ideiglenesen el kell helyeznünk. Ezeket vermelnük kell az építkezés idejére, mivel az építési technológia miatt a munkaárok széle pont a fák törzsének vonalában fekszik. A munkaárok visszatemetése után ezek az egyedek visszaültethetők. A korábban ültetett, sajnos leromlott állapotban lévő, sokszor sérült magas kőrisek nem átültethetők. Ezek az 5-20 cm-es törzsátmérőjű egyedek kivágásra, majd pótlásra kerülnek. 2023 őszén így egy egységes hársfasor kerül kiültetésre, szintén teljes szakaszon a vezeték védelmében gyökérgáttal. Illetve városi beruházás keretében telepítésre kerül egy sövénysor, amely a Béke úttól a Sólyom utcáig fut a járda keleti kerítés felőli oldalán” – írja a főkertész.

Járulékos nyereség a járda felújítása

Tervezetten a meglévő töredezett, betonlapos járda cseréje is megvalósul. Egységes kialakítást, új térkőburkolatot kap a Fő úti járda. A vezeték a Bárdos iskola felsős udvara és az Iskola utcai első 10 emeletes közötti két felújításra kerülő akna között fogja keresztezni a Fő utat. Itt az iskolaudvaron álló ugyan rossz állapotú, de nagy árnyékot adó hatalmas nyárfát megvédik, a vezeték kikerüli a fa gyökérzetét. A távhővezeték ezután elfordul déli irányba, és a kerékpárútpálya alatt fut, itt igyekeznek majd a nagyméretű keleti tujasort megóvni.

Nyomvonal

Az Aradi vértanúk tere is megújul

A harmadik szakasz az Aradi vértanúk terén keresztül fut, itt a főkertész reményei szerint úgy sikerült vezetni a fák között a nyomvonalat, hogy egyet sem kell kivágni. A munkaárkok betemetése után kezdődhet majd a tér felújítása. A negyedik szakasz a Nap utcán keresztül, annak félpályás lezárásával fog megépülni, majd becsatlakozni a Garas utca – Nap utca sarkán álló 10 emeletes ház – Barátság út 45. keleti oldalán lévő aknába. Itt a fejlesztés zöldfelületet érint, az ezen a szakaszon lévő fák gyökérzetének feltárásakor derül majd ki, mekkora beavatkozásra van szükség. “A kivitelezőkkel a területet többször bejártuk, a favédelmet, az átültetéseket, a helyreállítás folyamatát átbeszéltük, bízom abban, hogy minden a tervezettek szerint zajlik majd” – zárja a posztot a szakember.

Előző cikkMajdnem megfagyott egy túrázó a kedvelt kirándulóhelyen
Következő cikkMég mindig sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben Magyarországon