Mintaprojektként tekintenek a dunakeszi Napsugár Bölcsődére

Agnés Monfret, az Európai Bizottság tagja, Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár és Dióssi Csaba polgármester együtt járták be a helyszínt. A sajtónyilvános eseményen többek között az is kiderült, hogy Dunakeszi kiemelkedik a hazai települések sorából, és hamarosan egy óvodabővítési projekt is elindul a városban.

Agnés Monfret, aki az Európai Bizottságban a bolgár- szlovén- magyar régióban a programok végrehajtásért felel, kiemelte, hogy a város kivételes helyzetben van, hiszen Magyarországon több település az elnéptelenedéssel küzd, ellentétben Dunakeszivel.

„Látható, hogy Dunakeszi társadalmi, gazdasági súlya folyamatosan növekszik. EZ azt jelenti, hogy szükség van arra, hogy a szülőket abban támogassuk, hogy kiléphessenek ismét a munkaerőpiacra, de közben a gyermekük minőségi intézményi ellátásban részesüljön

– mondta Agnés Monfret. Monfret elmondta, hogy az EU több mint 10 ezer bölcsődei és 50 ezer óvodai helyet teremtett 2014–2020 között. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy még bőven van teendője az Európai Uniónak ezen a területen, mivel jelenleg 52 ezer gyermeknek nincs óvodai férőhelye az Európai Unióban. Éppen ezért üdvözli Magyarországnak az ambícióját, hogy új inkluzív, integrált bölcsődéket és óvodákat épít a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) által.

Agnés Monfret az Európai Bizottságban a bolgár-szlovén-magyar régióban a programok végrehajtásáért felel

Hatalmas problémát küzdött le a város

Dióssi Csaba polgármestert arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy pont egy dunakeszi intézményt választottak mintaprojektnek.

„Természetesen örültünk a megkeresésnek. Azt gondolom, hogy az önkormányzatok nem veszíthetik el a kezdeményező képességüket. Ez egy sportos, fiatalos város, aminek komoly infrastruktúra igénye van. Itt korábban, ahogy az ország több pontján is, komoly gond volt az óvodai és bölcsődei férőhelyek hiánya. Ilyen helyzetekben lehet sajnálkozni, vagy lehet lépéseket tenni, és mi a másodikat választottuk.

Dunakeszin tele vagyunk ötletekkel, és az önerőn felül meg is kapjuk az anyagi és a szellemi támogatást ezekhez a lépésekhez. Már a szomszédaink is minket másolnak, és ez jó! Jobb az élen járni, mint mások után kullogni. És hogy mi a titkunk? A titok a 43.000 dunakeszi lakos”

– szögezte le a polgármester.

Dióssi Csaba polgármester

Dióssi Csaba polgármester a megjelenteknek felvázolta, hogy a város lakosainak száma 1990 és 2010 között 26 ezerről több mint 40 ezerre nőtt. Ezt a lakossági növekedést a város infrastrukturálisan nem tudta követni, aminek a megvalósításában segített a VEKOP-projekt.

Bővítik az Aranyalma Tagóvodát

„2010-ben lettem a város polgármestere. Napi szinten kaptam telefonhívásokat, hogy segítsek az itt lakók gyerekeinek az óvodai, bölcsődei ellátásában. Azóta megháromszoroztuk a bölcsődei férőhelyeket. A Napsugár Bölcsődével együtt Dunakeszi két bölcsődéje épült meg 2010 óta, mindegyik állami, európai uniós és önkormányzati fejlesztésből készült” – mondta a polgármester. Dióssi Csaba arról is tájékoztatta a jelenlevőket, hogy az óvodai fejlesztések terén 4 óvoda épült ez alatt az idő alatt, és hamarosan az Aranyalma Tagóvodát is kibővítik.

Szabóné Ónodi Valéria, a bölcsődéket is magában foglaló DÓHSZK vezetője és Pethő Krisztián, az érintett városrész önkormányzati képviselője ismerteti a részleteket a delegációval

„Mindenki segítségét köszönöm ebben a nagy munkában. Külön szeretném megköszönni a pedagógusok és a bölcsődei kisgyermeknevelők munkáját is, mivel ez egy nagyon gyors infrastruktúra-fejlesztés volt, amit le kellett követnünk az intézményrendszer fejlesztésével is.

2010-ben még az volt az álmunk, hogy minden gyereknek férőhelyet biztosítsunk. Ezt az álmot messze túlhaladtuk. Mostanra már arra is lehetőségünk nyílt, hogy odafigyeljünk a speciális igényű gyermekekre.”

Az SNI-s gyermekekre is gondoltak

Dióssi Csaba hozzátette: “A városban pár évvel ezelőtt egy olyan óvodát is létrehoztunk, amely kimondottan sajátos nevelési igényű gyermekeket fogad. Emellett a Napsugár Bölcsőde fejlesztésével elértük azt, hogy már itt is tudjuk fogadni az SNI-s gyermekeket. A szomszédban indul nemsokára egy óvodafejlesztés, aminek köszönhetően még több olyan gyerek nevelésére is gondot tudunk majd fordítani, akik speciális fejlesztést igényelnek” – mondta a polgármester. Dióssi Csaba beszédét azzal zárta, hogy rendkívül büszke arra, hogy ezek a fejlesztések összefogásnak köszönhetően jöttek létre. A városi polgárok, az önkormányzat, az egyház, a kormányzat és az Európai Unió összefogásának eredményeképpen.

A bölcsőde a hallássérült gyermekek számára is megfelelő felszereltséggel rendelkezik

Oláh Gábor helyettes államtitkár beszédében hangot adott annak, hogy a kormány elkötelezett annak a biztosításában, hogy az intézményi közösségek fenntartható módon fejlődhessenek, növekedhessenek. Ez nemcsak a fizikai infrastruktúra fejlesztését jelenti, hanem a gazdasági növekedést, a társadalmi befogadást és a környezeti fenntarthatóság elmozdítását is. Azért, hogy ezek a célok megvalósuljanak, az Európai Unió és Magyarország Kormánya karöltve indította el és hajtotta végre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (VEKOP), amely a régió fenntartható fejlődésére, erősítő projektjei támogatására szolgál.

A delegáció bejárása a bölcsődében, balra Agnés Monfret, középen Oláh Gábor, jobbra Pethő Krisztián

„A szükséges eszközöket igyekeztünk biztosítani annak érdekében, hogy az idejáró gyerekek boldoguljanak a gyorsan változó világban. Ezáltal erősítsék a régió társadalmi szövetét, és kiteljesíthessék önmagukat” – mondta a helyettes államtitkár, aki megköszönte azoknak a munkáját, akik az intézmény megszületésének és a fenntartásának is a részesei voltak. 

A bölcsőde a legmodernebb fejlesztőeszközökkel rendelkezik

Amennyiben csak kóstolgatni szeretné a bölcsődei életet, ajánljuk a Rapid bölcsiről szóló cikkünket, amiben a városi időszakos gyermekfelügyeletről tájékozódhat.

Előző cikkÚjabb rangos elismerést kapott a dunakeszi vendégek körében is népszerű szálloda
Következő cikk„Bármi történik, aranymosók vagyunk” – 60 éves lett a Radnóti