Elképesztő, fantasztikus, elsöprő, megható, megindító, fergeteges – ezek a kifejezések töltötték be a nézőteret a gálaműsort követően, amelyet a Radnóti Miklós Gimnázium egykori diákjai adtak az iskola fennállásának 60. évfordulója alkalmából.

A jubileumi műsorfolyamban ünnepi beszédek, szavalatok, zenés és táncos produkciók váltották egymást. A gálaműsorra a Post is meghívást kapott, és mi is osztjuk a nézők véleményét: több volt ez az esemény egy egyszerű iskolai műsornál.

A Radnóti gimnázium régi és jelenlegi néptáncosai több, emlékezetes koreográfiájukat is bemutatták

A világot is bejáró Rokka Néptáncegyüttes régi és jelenlegi diákjai több előadásban is bemutatták, milyen rendkívül magas színvonalú néptáncoktatás zajlik az iskola falai között. Gyúró Tamás és felesége, Andrea kezei közül emlékezetes koreográfiák, és csapattá, sőt, igazi családdá összekovácsolódó táncosok kerültek ki az évek alatt. Láthattunk marosszéki, kalotaszegi, zempléni, szatmári táncokat, de még cigány táncot is.

A zenei produkciók igen sokszínűek voltak, minden egykori és jelenlegi diák saját hangján szólalt meg. A dunakesziek által jól ismert Ungár Cili is fellépett, de hallhattuk a Bán testvéreket is. Balázs Sarastro áriáját adta elő, amelyet hatalmas vastaps kísért. Testvére, Tamás, aki a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója, klarinéton játszott, mindkettőjüket Badruddin Panna kísért zongorán.

Bán Tamás és Badruddin Panna

Hallhattunk Republik-, Patché- és Ákos-számot is, de meghatódott tekinteteket lehetett látni a Fellegajtó nyitogató és a Most múlik pontosan című dalok előadása közben is. Testvérpárokból nem volt hiány, a Bán testvéreken kívül Tóth Martin és Tóth Barbara is fellépett.

Radnóti 60 Bán Balázs és Badruddin Panna #radnóti60

Közzétette: Dunakeszi Post – 2023. november 10., péntek

Lengyel István, a Radnóti legendás tanára, a diákszínpad kapcsán is sokaknak ismerős lehet, de számos kültéri alkotás is az ő keze nyomát dicséri a városban. Az ő gyerekei, a Lengyel ikrek, többször mutatták már meg a tehetségüket. Anna Karinthy Frigyes Elősző című versét, András pedig Radnóti Miklós Hetedik eclogáját adta elő – mindkettő közben vágni lehetett a csöndet.

Nyiri István igazgató köszönti a megjelenteket

Az egykori igazgatók is elmesélték, mitől Radnóti a Radnóti

A beszédek sorát Nyiri István igazgató kezdte, aki elmondta, különleges érzés számára, hogy nemcsak mint az iskola igazgatója, hanem mint egykori diák is együtt ünnepelhet a jelenlévőkkel.

Dióssi Csaba polgármester felidézte azt a küzdelmes utat, amelynek végén megalakulhatott, majd önálló épületet kaphatott a gimnázium. Kiemelte, hogy milyen hatalmas csapatmunka van amögött az eredmény mögött, hogy a Radnóti hosszú évek óta a legjobb gimnáziumok közé tartozik.

Dióssi Csaba polgármester

“Ha belegondolunk abba, hogy milyen nagynevű, régmúltú vidéki gimnáziumokat utasít maga mögé a Radnóti, akkor látjuk csak igazán,

micsoda teljesítmény, hogy a vidéki gimnáziumok között a 9. helyen áll a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium.

– Dióssi Csaba polgármester.

Beszédet mondtak a gimnázium egykori igazgatói is. Szabados Miklós szavait Szilágyi Manasses Melinda igazgatóhelyettes tolmácsolta. Novák István és Alföldi Gézáné is felidézték a „hőskort”, azt a küzdelmes, de eredményes utat, aminek köszönhetően egy elit iskolává vált a gimnázium.

Balról jobbra: Alföldi Gézáné, egykori igazgató, Kárpáti Zoltán igazgató-helyettes, aki a nyolcosztályos képzés elindítója volt, és felesége, Kárpáti Zoltánné, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója

Varga Tibort, Dunakeszi díszpolgárát keveseknek kell bemutatni. Sokan csak „Az igazgatóként”, „A Varga Tibiként” emlegetik. Diákok, szülők, kollégák, városvezetők mindig csakis szuperlatívuszokban beszélnek róla.

„Nemcsak a pedagógusok, de az összes munkatárs munkájának köszönhető a Radnóti teljesítménye. Ez az iskola a mi városunké, mindannyiunké. Az iskola teljesítményében a környékbeli iskolák munkája is itt van. Az általános iskoláké, akik ide adják a legtehetségesebb diákjaikat, hogy mi a legtöbbet hozzuk ki belőlük” – kezdte a beszédét az egykori igazgató.

Varga Tibor, egykori igazgató beszéde #radnóti60

Közzétette: Dunakeszi Post – 2023. november 10., péntek

Később Mécs László gondolatát idézte, miszerint egy pedagógus aranymosó. „Minden diákban meg kell találni a talentumot. Minden gyerekben az élet csodája van benne. Ez nagyon nagy dolog. Ehhez fel kel nőni. Kedves kollégák! Bármi történik, aranymosók vagyunk” – osztotta meg a gondolatait Varga Tibor.

A Radnóti Diákszínpad nélkül elképzelhetetlen lett volna a műsor

A gálaműsor természetesen nem múlhatott el a Radnóti Diákszínpad nélkül. Két, igazán emlékezetes előadásukból adtak elő egy-egy részletet: A Hair című musicalből a Nem vagy című dalt, majd az ünnepi műsor végén valamennyi fellépővel, sőt, a nézőkkel közösen énekelték el a Valahol Európában musical betétdalát, A zene, az kell című dalt.

RADNÓTI 60

A zene az kell…. #radnóti60

Közzétette: Dunakeszi Post – 2023. november 10., péntek

Ha szeretné, hogy gyereke is ennek az iskolának a tagja lenne, akkor olvassa el a felvételi tájékoztatóról szóló cikkünket.

Előző cikkAz Európai Bizottság tagja szerint, Dunakeszi kivételes település
Következő cikkNem mindennapi járdaépítés zajlik a Kiserdő utcában