Dunakeszin a bölcsődei férőhelyek bővítése lehetővé teszi, hogy a 2023/2024-es nevelési évtől sajátos nevelési igényű gyermekek számára is ellátást biztosítson az önkormányzat. A felmerülő igények alapján a 2024/2025-ös nevelési évben tervezik speciális csoport létrehozását, ahol több sajátos nevelési igényű gyermek jár majd egy csoportba. Minden hasznos információt megtalál a cikkünkben.

A lehetőséggel azoknak a szülőknek szeretne segíteni a város, akiknek a gyermeke Szakértői Bizottság által megállapítottan sajátos nevelési igényű (SNI), integrálható vagy korai fejlesztésben részesül. Dióssi Csaba polgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

“Ami a szülőknek fontos, nekünk is az. A szülők a legjobbat szeretnék a gyereküknek, mi pedig minden segítséget igyekszünk megadni ehhez.

A mostani bővítés lehetővé teszi, hogy az iskolás és óvodás korosztály után a sajátos nevelési igényű (SNI) bölcsődések számára is ellátást biztosítsunk” – mondta Dióssi Csaba polgármester.

Elhangzott, hogy bár az ezen gyermekek számára meghatározott fejlesztések továbbra is a Pedagógiai Szakszolgálat hatáskörébe tartoznak, az integráció, és a bölcsődében történő plusz foglalkozás jól tud hatni a gyermekek fejlődésére.

Kik és hogyan fognak foglalkozni a gyerekekkel

Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK vezetője elmondta, hogy az új bölcsődei csoportokba kipróbált, tapasztalt kisgyermeknevelők kerülnek. Melléjük pedig új kollégákat vesznek fel. Van közöttük olyan, akinek már van gyógypedagógiai tapasztalata, vagy gyógypedagógiai asszisztensi képesítése. Azonban velük együtt még egy fejlesztőpedagógus is dolgozik, aki a mindennapokban segíti a kisgyermeknevelők munkáját.

“A kibővített Napsugár bölcsődében tényleg minden feltétel adott ahhoz, hogy ezekkel a gyerekekkel a lehető legmagasabb szakmai színvonalon tudjanak foglalkozni.”

“Azokat a gyermekeket, akiknek már van szakértői véleményük, a konkrétan meghatározott leírás szerint tudjuk segíteni. Fontos kiemelni, hogy az érintett gyerekek a korai fejlesztőben részt vesznek már fejlesztő foglalkozásokon. Az integrációval pedig nagyszerűen ki tudjuk egészíteni ezeket a foglalkozásokat” – fejtette ki az intézmény vezetője.

Az eszközlista összeállításánál figyelembe vették az idegrendszer, a nagymozgások és a finommotorika fejlesztését. A cél, hogy ezeket a gyerekeket minél inkább megsegítsék a hátrány behozásában, a nehézségeik leküzdésében.

Indukciós hurok segíti a hallássérült gyermekeket a megújult Napsugár Bölcsődében

Ebben az egységben egy indukciós hurkot is elhelyeztünk, így teljesen akadálymentes az intézmény. “Ha a kolléganő ennek a segítségével beszél, akkor az a kisgyerek, akinek hallókészüléke van, a háttérzajok kiszűrésével jobban meg tudja érteni, amit mondanak neki. Ez nagyon jól hat a beszédfejlődésükre is” – hangsúlyozta Szabóné Ónodi Valéria.

Hogyan történik a felvétel?

A jelentkezés után a bölcsőde gyógypedagógusa felméri a gyermekek állapotát, és ennek alapján döntés születik a felvételről.

Az intézmény felhívása:

Ebben a nevelési évben (2023/24) azokat a gyermekeket fogadjuk, akik teljes integrációban nevelhetők az ép társaikkal közös csoportban. A felmerülő igények alapján a 2024/2025-ös nevelési évben tervezzük speciális csoport létrehozását, ahol több sajátos nevelési igényű gyermek jár egy csoportba. A gyermekeket 3 hónapos próbaidővel vesszük fel, és a 3 hónap elteltével az intézmény gyógypedagógusának, a kisgyermeknevelőnek és a család- és gyermekjóléti szolgálat munkatársának véleménye alapján az intézményvezető a szülővel együtt értékeli a gyermek beilleszkedését és dönt a gyermek további gondozásáról, neveléséről – mondta Szabóné Ónodi Valéria, a Dunakeszi Óvodai Humán Szolgáltató Központ vezetője.

A sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása a Napsugár Bölcsődében (2120 Dunakeszi Brunszvik u. 1.) történik. Jelentkezni a hagyományos módon lehet, a dunakeszi.hu oldalról letöltött jelentkezési lapon. Az itt felsorolt dokumentumokon kívül csatolni szükséges még a Szakértői Bizottság által kiállított szakvéleményt. A jelentkezési lapok szerdánként 8-17 óra között a Kincsem Bölcsődében leadhatók, vagy e-mailben a hszk.felveteliiroda@gmail.com címen is beküldhetők.

További tájékoztatást nyújt Kiss Józsefné, telefon: 06/70/331-5881.

Előző cikkLátta már az új városi honlapot? Várják az észrevételeket
Következő cikkBéres Alexandra is elcsodálkozott a dunakesziek elszántságán