Az augusztus 16-ai kora esti órákban dél-kelet felől érkező zivatarlánc Dunakeszi faállományában jelentős károkat okozott. Az erős szél és a felhőszakadás fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, kerítésekre és vezetékekre. Ahogy arról a Dunakeszi Post közösségi oldalán folyamatosan beszámoltunk, az útra dőlt fák, a letört ágak és az áramszünet okozta a legnagyobb gondot. Bár sok munka volt, a vártnál hamarabb sikerült az utakat felszabadítani, ami a szakemberek szerint annak volt köszönhető, hogy a lakosság, az önkormányzati képviselők és a hivatal munkatársai folyamatos összedolgoztak. A károk felmérése még folyamatban van, ezekről Tóth Esztert, Dunakeszi főkertészét kérdeztük.

Mi volt a prioritás a helyreállítás során?

A vihar után az első feladatunk a főbb útvonalak – jelen esetben a Pálya utca, Fő út, Barátság út, Tőzegtavi út járhatóvá tétele volt. A Pálya utcára az állami kezelés alatt álló Lóversenypálya területéről 8 fa dőlt ki, teljesen eltorlaszolva több ponton az útpályát. Az útpálya megtisztítása után másnap feldaraboltuk, majd elszállítottuk az ágakat, a gallyakat a területről, és a kerékpárút is gyorsan felszabadult.

A Tőzegtavaknál nagyméretű nyárfák dőltek meg, szakadtak le róluk ágak villanyvezetékre, telefonkábelre, itt az áramszolgáltató türelmet kért a hálózat helyreállítására.

⚠️Update⚠️ 2023.08.17.04:00 Teljes hosszában járható a Pálya utca, de a mellette lévő kerékpárút több szakaszon nem…

Közzétette: Dunakeszi 8.vk. Pethő Krisztián képviselő online fogadóóra – 2023. augusztus 16., szerda

Az átlagosnál nagyobb kárt a szél iránya okozta

Dunakeszin nem sokszor okoz ekkora károkat a vihar, ennek most mi volt az oka?

A károkozás mérete azért volt nagyobb egy átlagos viharnál,

mivel az erős szél délkeleti irányból érkezett, a fák gyökérzete, ágrendszere pedig az uralkodó észak – észak-nyugati szélre van berendezkedve.

A talaj át volt ázva, hiszen korábban augusztus 4-én éjszaka is rengeteg eső esett városszerte. A felázott talajból a felszínen gyökerező fák pedig az erős szél hatására könnyen kifordulnak.

A dél-keleti szél a Barátság úton a tízemeletes házakba beleütközött, majd visszafordult, így jellemzően a Fő út felöli oldalon található fákat csavarta ki, döntötte meg. Itt a faállomány ellenőrzése még zajlik, mivel a szél megemelte, majd visszaejtette a fák egy részét, ezt a talajon a megmozdult gyökérzóna körvonala jelzi. A megdőlt fáknál el kell döntenünk, hogy megéri-e visszahúzni, és egy támrendszert építeni, illetve visszavágni a fát, vagy kivágjuk a megdőlt fát, melynek a hajszálgyökerei elszakadtak, és ültetünk ősszel helyette újat.

Dióssi Csaba polgármester és Tóth eszter főkertész a Településfejlesztési Szövetség szakmai bírálóbizottságának díjával

Eddig hol tart a károk összegzése?

A városban a közterületen, parkokban, fasorokban kb. 15 darab fa fordult ki gyökeresről, számos egyedről szakadtak le ágak, a törmelékek, gallyak összetakarítása folyamatos.

Mit tegyünk, ha kidőlt fát látunk?

Üzen valamit a lakosságnak a jövőbeni viharokkal kapcsolatban?

Azt szeretnénk kérni, hogy vihar esetén a károk bejelentéséhez a Dunakeszi Appot használják.

Ezzel megkönnyítik a dolgunkat. Könnyebben tudjuk a kárelhárítást szervezni, ha látjuk az összes problémát egy helyen, és nem az esetleges közösségi médiás csoportokban megjelent képekről kell kitalálni, vajon hol lehet a probléma, és milyen mértékű a kár. Az applikáción belül van zöldfelületi problémabejelentés, a leírásban pedig a fakidőlés, ágleszakadás megjelölése elég. Innen tudjuk már a probléma mértékét.

A kulcs a tudatos faállomány-gazdálkodás

Mi az ellenszer?

A károk mérséklésének egyetlen módja a tudatos faállomány-gazdálkodás. A faállomány-gazdálkodás első feladata a faállomány nyilvántartása, majd ezt az elemzés és a célkitűzés követi. Első egyértelműnek tűnő célkitűzés általában az, hogy a területen minél több fa legyen. Ez nagyon nemes cél, de ha a fák az emberek számára adott értékét számoljuk, akkor

jobban járunk, ha a minél nagyobb lombtömeget tekintjük célnak.

Vannak olyan fajok, melyek egységnyi lombtömege több oxigént állít elő. Vannak, amelyek a por megkötésében jobbak, és vannak, amelyek nagyobb árnyékot adnak. A városban törekszünk a megfelelő fajok kiválasztására az új ültetéseknél, célunk, hogy a lehető legtöbb ökológiai szolgáltatást hozzuk ki a meglévő és újonnan telepített növényekből.

Dunakeszin évek óta a tart az évenkénti 1000 fa ültetési program

Mennyire tervezhető egy fa élettartama?

A faállomány-kezelők egyik legnagyobb feladata a fák és főleg az utak mellett álló fák veszélyességének biztonságossá tétele. Természetesen az épületek, a hidak statikája és a gépjárművek műszaki állapota kiszámíthatóbb, mint a fák statikája és állapota, hiszen ők folyamatosan változó élő szervezetek. Ennek ellenére a város önkormányzata felkészült a hirtelen jött viharok kezelésére, és a korszerű faállomány- gazdálkodásra.

Előző cikkÚjra kétirányú lesz a Nap utca
Következő cikkVSD honvédelmi sportnapot tartottak Dunakeszin