Az erős szél és a felhőszakadás fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, kerítésekre és vezetékekre Pest vármegyében, több mint ötven bejelentés érkezett viharkárokról. Budapesten is sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső miatt, de úgy tűnik, a legtöbb kár Dunakeszin volt. Olvasónk szerint 20 perc alatt 16 mm eső esett, erős széllel kísérve. A szakemberek szerint a lakosság és a körzeti képviselők folyamatos jelenléte és segítsége miatt ment flottul a károk felszámolása.

Ahogy arról a Dunakeszi Post közösségi oldalán folyamatosan beszámoltunk, az útra dőlt fák, letört ágak és az áramszünet okozta a legnagyobb gondot. Bár sok munka volt, a vártnál hamarabb sikerült az utakat felszabadítani, ami a szakemberek szerint annak volt köszönhető, hogy a lakosság, az önkormányzati képviselők és a hivatal munkatársai folyamatos segítették a munkájukat. Dunakeszin a Verseny utcában, az Aranykárász utcában és a Ponty utcában is a kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

⚠️Update⚠️ 2023.08.17.04:00 Teljes hosszában járható a Pálya utca, de a mellette lévő kerékpárút több szakaszon nem…

Közzétette: Dunakeszi 8.vk. Pethő Krisztián képviselő online fogadóóra – 2023. augusztus 16., szerda

A vihar során több mint egy tucat fa dőlt ki, főként magánterületekről dőltek ki a közutakra. Ezért is szükséges a fák folyamatos vizsgálata, amit a közterületen Tóth Eszter főkertész szakemberek bevonásával folyamatosan, szisztematikusan végez. Az ingatlantulajdonosoktól azt kérik, ők is ezt tegyék.

Korábban kritikus volt a Toldi utca környéke, gyakorlatilag egy kisebb tó alakult ki egy közepes eső idején is. Sipos Dávid alpolgármester kérdésünkre azt válaszolta, hogy a 2021-ben átadott Tóvárosi csapadékvíz-elvezető jól működött. “Korábban sajnos annyira kritikus volt a helyzet, hogy az országos sajtóban is rendszerint téma volt a környék. Az új vízelvezető rendszer jól vizsgázott, azonban bejárásom során összeírtam, hogy a környéken melyik árkok tisztítása, átalakítása szükséges, hogy tovább tudjuk javítani a körzet vízelvezetési kapacitását.”

A fél városban áramszünet volt

A Liget utcától északra és Alagligeten sem volt áram, a Pihenő sétányon pedig egy távközlési oszlop dőlt ki, a vezetékek pedig elzárták az utat.

Az este végigjártam a Révdűlő utcáit. Az Liget utcában és attól északra jelenleg nincs közvilágítás. Két kivétel az…

Közzétette: Csoma Attila – 2023. augusztus 16., szerda

A vízátemelők is áram nélkül maradtak, ezért tört fel a víz

A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatásából megtudtuk, hogy a vihar idején Dunakeszin áramellátás nélkül maradt a vízbázis, a vízszerző létesítmények, a gépház és a vezérlésük egyaránt. A gyors műszaki beavatkozás következtében mobil aggregátor működtetésével a vízellátó rendszer üzemét fenn tudták tartani.

Virág László vezérigazgató azt is kiemelte, hogy a szennyvízelvezető rendszer, illetve a szennyvíztisztító telep áramellátása szintén megszűnt, miközben a szennyvízhálózatot extrém mennyiségű csapadék terhelte a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű eső következtében. Egyes átemelők, illetve a település legnagyobb, ún. 1-es számú végátemelője környezetében csapadékkal kevert szennyvíz jutott a közterületre. A tisztítótelepen és az átemelőknél mobil áramfejlesztők üzembehelyezésével még az éjszaka folyamán sikerült azok működését újraindítani.

A katasztrófavédelem munkatársai aznap éjszaka és másnap délelőtt eltávolították a kidőlt fákat. Ezzel lehetővé tették, hogy a DMRV üzemeltetésébe tartozó műveket meg tudják közelíteni. A DMRV munkatársai letisztították, fertőtlenítették a közterületeket, így a vízi közműveket érintően hamar helyreállt a rend, normál üzemmenetben tudták folytatni a munkát.

A feldarabolt fák, a kisebb faágak, a hordalékok eltakarítása még eltart egy ideig, addig közlekedjenek óvatosan!

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Előző cikkInformációk az augusztus 20-ai ünnepi hétvégéről
Következő cikkJön az újabb szúnyoggyérítés