Az új év kezdetén sokan tűznek ki különböző célokat maguknak. Összegyűjtöttük, hogy melyek a leggyakoribb fogadalmak, és hogy mennyire, illetve meddig tartjuk be ezeket. Talán nem meglepetés, hogy a rendszeres sportolás sokaknál szerepel az új célok között. Azt is megkérdeztük, vajon a polgármester szokott-e újévi fogadalmat tenni.

Az új év valaminek a kezdete, lehetőség a változásra. Legalábbis így indulunk neki évről évre, erre alapozzuk a fogadalmainkat. Egy friss kutatásból kiderült, milyen fogadalmakat teszünk a legtöbben, és hogy betartjuk-e ezeket.

Forrá: Shutterstock

Ki tesz fogadalmat?

  • A nők 64%-a, míg a férfiak 60%-a érez nyomást, hogy újévi fogadalmat tegyen.
  • 48% számára az erőnlétük javítása a legfontosabb cél, 36% pedig a mentális egészség fejlesztését tűzte ki.
  • A fogyást az emberek 34%-a, az egészségtudatosabb étrend követését 32%-a említi.

Dióssi Csaba polgármestert is felhívtuk, és megkérdeztük: szokott-e újévi fogadalmat tenni, és ha igen, szerepel-e közte a rendszeres sportolás.

„Inkább úgy fogalmaznék, hogy minden év elején felírom egy papírra a céljaimat. Szeretem végiggondolni a lehetőségeket, és igyekszem reális, de fontos célokat megfogalmazni.

A nagy álmodozásban, a szerencsére való várakozásban nem hiszek. Abban viszont igen, hogy a kemény munkának eredménye van.

Ez alapján gondolom ki a célkitűzéseket, és a gyerekeimet is erre bíztatom” – nyilatkozta a Postnak a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy a sportolás szerepel-e ezek között, azt válaszolta, hogy gyerekkora óta a mindennapjai elengedhetetlen része a mozgás. Rendszeresen fut, heti kétszer úszik, teniszezik, tavasztól őszig, ha teheti, kerékpárral jár dolgozni. Nyáron szeret evezni, és évek óta a feleségével együtt átússzák a Balatont is. A következő sportesemény, amin együtt vesznek részt, az a Futakeszi lesz. Azt is megosztotta velünk, hogy szeretné idén is egy órán belül lefutni a 10 km-s távot.

Dióssi Csaba polgármester a Futakeszin

„Büszke vagyok a dunakesziekre, hiszen a Futakeszi, vagy a Mozdulj, Dunakeszi! évről évre egyre többeket vonz. A VSD (Városi Sportegyesület Dunakeszi) keretein belül pedig 4500 dunakeszi sportol, az érdeklődés pedig egyre nő. Nem hiába mondják, hogy Dunakeszi a sportok városa. Az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen mind a sportrendezvények színvonala, mind a sportolás körülményei komoly fejlődési utat jártak be, példaértékű más települések számára, egyre többen másolják a Dunakeszi modellt.

Mi a dunakeszi titok? Van egy erős városvezetési akarat arra, hogy a mindennapi sportoláshoz színvonalas körülményeket és infrastruktúrát biztosítson. És van egy erős közösség, amely partner a kezdeményezésekben.

Aki újévi fogadalomként azt ígérte meg magának, hogy rendszeresen fog mozogni, csatlakozzon ehhez a több ezer dunakeszihez, lehetőség van bőven!” – nyilatkozta a polgármester.

A kép az Év sportolója díjátadón készült 2023-ban

Az elhatározások top 5-ös listája

  • Erőnlét javítása: 48%
  • Pénzügyek rendezése, javítása: 38%
  • A mentális egészség fejlesztése: 36%
  • Fogyás: 34%
  • Jobb étrend bevezetése: 32%

A legkevésbé népszerű fogadalmak közé tartozik a több utazás (6%), a rendszeres meditáció beiktatása (5%), a mérsékeltebb alkoholfogyasztás (3%), valamint a jobb munkahelyi teljesítményre törekvés (3%).

Mennyire vagyunk kitartóak?

A felmérésből kiderül, hogy a legtöbben már január közepére feladják az elhatározásaikat. Az emberek 22%-a februárban is kitart, másik 22%-uk a márciust is a céljainak megfelelően tölti. Négy hónapig már csak 13% tart ki, viszont jó hír, hogy aki eddig bírja, az jó eséllyel egész évben helytáll.

Ön tett újévi fogadalmat?

Előző cikkValami készül a Szent István parkban
Következő cikkKíváncsi, ki jön idén a Dunakeszi Fesztre? Mutatjuk