Mint köztudott, április 22. a Föld napja. Ma már szinte minden dunakeszi intézmény kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel, a környezet megismerésével, így a Föld napjára is érdekes programokkal készülnek. Beszaladtunk néhány óvodába, és megörökítettük a sok szorgos kezecskét és a csodás alkotásokat.

Az idén 100 éves Eszterlánc Tagóvoda

Először a város első óvodájában voltunk. Az Eszterlánc Tagóvoda – amely idén elnyerte a Dunakeszi Városért plakett kitüntető címet – nagy munkában volt. Újratelepítették a sziklakertet, minden csoport kigazolta, beültette virágokkal és cserjékkel a saját udvarát.

Varga Szilárdné, Melinda büszkén mesélte, hogy a hosszú évek óta tartó programhoz minden évben lelkesen csatlakoznak a szülők. “Az óvodások környezettel kapcsolatos tudása pedig azt bizonyítja, hogy a gyerekkel otthon is sokat beszélgetnek erről a fontos témáról a szülők.”

Gyöngyharmat Tagóvoda

A Gyöngyharmat ovi nevelési programjából adódóan nagyon komolyan vette a Föld napját. „Óvodánkban a környezethez kapcsolódó ünnepkörök, a zöld ünnepek és a jeles napok jelentik az óvodai élet, a tevékenységek vezérfonalát. Pedagógiai munkánk szerves része a környezetharmóniára nevelés, a környezet védelme, szeretete, amelynek fontos eleme az ünnepek sajátos hangulata, a hozzájuk fűződő hagyományok, szokások felelevenítése. Feladatunknak tartjuk lakókörnyezetünk figyelmét is felhívni a környezetünk védelmére. Arra törekszünk, hogy ünnepeinkbe, hagyományainkba minden családot bevonjunk” – árulta el nekünk Tóthné Kiss Éva, a Gyöngyharmat Tagóvoda vezetője.

Mindenki hozott növényt, amiket szülők és gyerekek közösen ültettek el

A Föld napja kéthetes projekt keretében felhívják a gyermekek és a szülők figyelmét Földünk védelmére. Beszélgetnek a talajszennyezésről és a helyes hulladékkezelésről, vizeink, növényeink, állataink védelméről.

A Gyöngyharmat Óvoda arra törekszik, hogy ünnepeikbe, hagyományaikba minden családot bevonjon

Gyűjtőmunkával, fejlesztő játékokkal támogatják a játékos tapasztalatszerzést. „Egy család-egy növény” felhívást szerveznek. A nyílt nap keretében felajánlott növényeket, virágokat, cserjéket a szülőkkel közösen ültetik el az óvoda udvarán.

A Kamilla csoport kupakokból rakta ki a Földet

A nagycsoportosok ellátogattak a helyi ökoudvarba, erről itt számoltunk be.

Érdekesség még, hogy a Föld napján minden gyermek és felnőtt lehetőség szerint zöld vagy földszínű pólóban érkezik az óvodába.

Meseház Tagóvoda

Dócsné Németh Juliannát, a Meseház Tagóvoda vezetőjét is megkérdeztük, ők hogyan ünneplik meg a Föld napját. „Az óvodánk nyitása óta, 2014-től szervezünk nyílt délutánt a Föld napján. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekkel, szülőkkel közösen tevékenykedjünk, szépítsük óvodánk udvarát ezen a napon. A gyerekek világának megfelelően játékkal, mesével, kirándulással, környezetünk szépítésével szeretnénk felhívni a figyelmet a természeti értékekre, megóvásának szükségességére, a szülőföld szeretetére.”

Előző cikk7 nap alatt 6 telt ház a művelődési házban – de mit szól Bödőcshöz a polgármester?
Következő cikkHomolya József igazi lokálpatriótaként vehette át a Dunakeszi Városért díjat