Napok óta tart a hőség, jelenleg augusztus 24. csütörtök éjfélig van érvényben másodfokú hőségriasztás. Aki teheti, elutazik a vízpart közelébe, de nem mindenki ilyen szerencsés. Utánajártunk, mi történik ilyenkor a szervezetünkkel, hogyan tompíthatjuk a hőségérezetünket, és milyen tévhitekben éltünk eddig a kánikulával kapcsolatban.

Honnan ered a szó?

Közép-Európában a kánikula kialakulásában sokszor jelentős szerepet játszanak az észak-afrikai (szaharai) eredetű légtömegek. A hőhullámok gyakoriságát fokozza a klímaváltozás. A magyar nyelvben a kánikula szó először a 16. században fordul elő: „hő hónap” értelmezéssel. A németeknél a „Hundstage”, az angoloknál a „dog days” jelenti a kánikulai napokat; ők a latin „dies caniculares” szókapcsolatot fordították le. Hőhullámról akkor beszélünk, ha 3 egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet 26,6 Celsius-fok feletti.

Csütörtökig másodfokú hőségriasztást rendeltek el

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-ig (csütörtök) 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére vonatkozóan.

Hogyan hat az egészségünkre a kánikula

Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, a fogyatékosok, a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők, a fiatalok. Hőhullám, magas hőmérséklet okozta káros egészségi hatások: bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, stroke. A szervezet hőhullám alatti, kánikulában végzett tevékenysége fokozott folyadékvesztéssel jár, aminek pótlása életfontosságú lehet. Ilyenkor javasolt az átlagosnál (napi 2-3 liter) több folyadék fogyasztása, mint a csapból folyó ivóvíz, ásványvíz, tea (lehetőleg cukor nélkül), szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, aludttej, kefir, joghurt és a levesek. Ne igyunk kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein- és cukortartalmú szénsavas üdítőket.

MTI: Balogh Zoltán fotója

Mit tegyünk hőguta esetén?

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. A hőség hatására továbbá megnőhet a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam, lassulnak a reflexek és csökken a szellemi aktivitás.

Mi a teendő kánikula idején:

  • Tartsuk hűvösen a lakásunkat, napközben be kell sötétíteni, lehúzni a rendőnyt, elhúzni a függönyt.
  • Az ablakot, ha lehet, csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki.
  • Ha megoldható, ne legyen 27 foknál melegebb a lakásban
  • Ha van légkondicionáló, csak időnként kapcsoljuk be, a hőmérséklet ne legyen 27 foknál hűvősebb, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős az izületek kímélése miatt.
  • A ventillátort is csak szakaszosan üzemeltessük, mivel ez csak a belső meleg levegőt forgatja, ami még jobban kiszárít, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.
  • Huzatot hozzunk létre, hogy járjon a levegő a lakásban.
  • Párologtatót helyezzünk a szobába, a kicsit magasabb páratartalom hűvősebb érzetet kelt.

A meleg mellett a másik nagy ellenség az UV-sugárzás

Nyáron nemcsak a hőség lehet ártalmas a szervezetre, hanem az UV-sugárzás is, amely különféle egészségkárosodásokat okozhat: árt a bőrnek és a szemnek is, elősegíti a bőrrák, illetve a szürkehályog kialakulását. A sugárzás nagy része (70%-a) 10 és 14 óra között éri el a földfelszínt. A sugárzás mértéke vízparton, homokos vidéken, havas tájon megsokszorozódik.

dunakeszi szabadstrand

Az UV-B-sugárzás ellen a napozás mérséklésével védekezhetünk, és fontos a megfelelő ruházat viselése is: a szellős, hosszú ujjú és szárú ruházat az ideális, illetve kalap vagy kendő viselése is ajánlott. Ajánlott fényvédők használata is: a fizikai fényvédők visszaverik, a kémiai fényvédők ezzel szemben elnyelik az UV-A- és az UV-B-sugarakat. A megfelelő fényvédőt a bőrtípus és az egyéni fényérzékenység alapján kell kiválasztani, és napozás előtt legalább fél órával kell felvinni a bőrre. A déli órákban fényvédő használata esetén sem ajánlott napon tartózkodni. Amennyiben lehetséges, használjunk 50 faktoros fényvédő készítményt.

Táplálkozás kánikulában

Forró napokon szervezetünk energiaszükséglete körülbelül 15%-kal csökken. Javasolt naponta többször enni kisebb mennyiségeket. Kalóriaszegény, könnyen emészthető ételeket érdemes fogyasztani, a kalória- és zsírdús ételek fogyasztása ugyanis fokozza az izzadást és a rossz közérzetet.

Tévhitek

Számos legenda él a köztudatban a kánikulával kapcsolatosan, ezeket összegyűjtöttük:

1. Hőségben ajánlott meleg italokat fogyasztani!

Igaz! Egy csésze forró tea jobban lehűti a szervezetet, mint egy hideg ital.

2. Hordjunk világos színű ruházatot

Igaz! Ilyenkor a világos színű holmik ideálisak, mert visszaverik a napsugarakat, míg a sötétek elnyelik azokat.

3. A szánkra nem szükséges fény- és napvédőt használni!

Tévedés! A száj bőre rendkívül érzékeny, ezért mindenképpen védeni kell, különben hámlani kezd. És ez a férfiakra is vonatkozik!

4. Nedves textíliákkal lehűthetjük a lakást!

Igaz! A nedvesség párolgása lehűti a zárt helyiségek hőmérsékletét, de egy vödör vagy lavór víz is sokat segít!

5. Ha felhevül a testünk, irány a hidegvizes zuhany!

Tévedés! Főleg napozás után! Ha felhevült testtel beugrunk a tó vagy a tenger vizébe, hidegsokkot kaphat a szervezetünk, ami akár életveszélyes is lehet.

6. A sör a legjobb szomjoltó!

Nem egészen! Ez csak az alkoholmentes sörről mondható el. Kánikulában jobb, ha elkerüljük az alkoholfogyasztást.

7. Az almaecet segít, ha leégtünk!

Igaz! Az almaecetes-hideg vizes borogatás enyhíti a bőrpírt. Utána kenjük be a leégett részt napozás utáni krémmel.

8. Egészségtelen takaró nélkül aludni!

Igaz! Mivel alvás közben túlságosan is lehűlhet a szervezetünk. A legjobb, ha csak egy üres paplanhuzatot vagy egy nagyon vékony plédet terítünk magunkra.

9. Meleg időben kocogjunk félmeztelenül!

Tévedés! Inkább vegyünk fel egy olyan pólót, ami elvezeti a test felületéről az izzadságot. Vagy várjunk estig, amíg kissé lehűl a hőmérséklet.

10. A hajunk is szenved a hőségtől!

Igaz! A tűző napsütéstől száraz és törékeny lesz a hajunk. Ezért viseljünk valamilyen fejfedőt, ez megvéd a napszúrástól is.

11. A hideg zuhany optimális hűtés a szervezetnek!

Csak néhány pillanatig igaz! Jobb a langyos víz, amely tágítja a pórusokat, s így bőrünk könnyebben leadja a hőt.

12. A férfiak ilyenkor könnyebben kaphatók az együttlétekre!

Igaz! A hőség emeli a tesztoszteron (férfi nemi hormon) -szintet.

13. A kocsiban állítsuk a klímát normál fokozatra!

Igaz! Könnyen megfázhatunk, ha 5 foknyi különbségnél többre állítjuk be a belső hőmérsékletet.

14. Kutyákat nem szabad délben sétálni vinni!

Igaz! A kutyákat rendkívüli módon megviseli a hőség. Tanácsos reggel és este kivinni őket a szabadba, hogy elvégezhessék a dolgukat.

15. Ne hagyjuk a mobilt az autóban!

Nagyon felmelegedhet a kocsiban a belső hőmérséklet, elérheti akár a 70 Celsius-fokot is, ezért tönkremehet a telefon akkumulátora.

16. A szervezetnek ilyenkor könnyű ételekre van szüksége!

Igaz! A nehéz táplálék megterheli a keringést és az emésztést. Ezért ajánlatos könnyű kosztot, például grillcsirkét salátával enni.

17. Folyamatosan öntözzük a kertet, a virágokat!

Tévedés! A vízcseppek összegyűjtik a napsugarakat, megégethetik a növényeket. Ezért jobb kora reggel vagy késő este locsolni.

18. A jégkrém lehűti a szervezetet!

Tévedés! A szervezetnek a jeges édességet az emésztőrendszerben először fel kell melegítenie, és ehhez energiára van szüksége. Így fagyinyalogatás után még jobban izzadunk, mint előtte.

Előző cikkEufórikus hangulatban ünnepelt Dunakeszi
Következő cikkRubint Réka: extrább, durvább, izomspecifikusabb edzést hoztam a dunakeszieknek