Hatalmas tömeg ünnepelte együtt Dunakeszin az államalapítás évfordulóját. Az István, a király rockopera 40 éves jubileuma alkalmából összeállított nagyszabású koncertre a szervezők szerint nagyjából nyolcezren voltak kíváncsiak. Az előadás részeként tűzijáték zárta a programot. Olvasóink szerint eufórikus élmény volt, örök emlék marad nekik az előadás.Önökkel együtt megélni ezt a nemzeti ünnepet, igazi közösségi élmény” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Dióssi Csaba polgármester.

Az ünnepi hétvége augusztus 19-én hagyományosan a Dunakeszi Nyári Tárlattal kezdődött, majd 20-án délelőtt az új kenyér megáldásával folytatódott a Jézus Szíve templomban.

Este pedig már jóval a kezdés előtt megindultak a dunakesziek, hogy részesei legyenek a város eddigi legmonumentálisabb előadásának.

Nyolcezer ember ünnepelte együtt Dunakeszin augusztus 20-át

Dióssi Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket. „2014, azaz a Főtér megépítése óta közösen, rendezvénnyel egybekötve ünnepeljük augusztus 20-át. De most itt állni, és önökre nézni, egy óriási érzés. Soha ennyien nem voltunk.

Önökkel együtt megélni ezt a nemzeti ünnepet, igazi közösségi élmény. Itt vagyunk. Együtt vagyunk. Sokan vagyunk.”

Dióssi Csaba polgármester szerint megérte idehozni ezt a monumentális előadást, igazi közösségi élmény volt az ünnepség

“Megérte ezért dolgozni, megérte tárgyalni, kérni, hogy épp ma, épp Dunakeszin hangozzon el a legnépszerűbb magyar rockoperából sokak kedvenc dallama, a Szép Magyarország, édes hazám! Önökre nézek, és ezt a pillanatot nem felejtem. Szeretünk Dunakeszi! Isten éltessen Magyarország!” – mondta köszöntőjében a polgármester.

Megtelt a rendezvénytér a jubileumi koncertre

Ezt követően Tuzson Bence igazságügyi miniszter, egyben a város országgyűlési képviselője vetett számot beszédében az elmúlt ezer évvel: vajon siker vagy kudarcok sorozata az ezer év. A miniszter szerint a magyarok hajlamosak a kudarcokra koncentrálni, azonban a magyarok története ennek ellenére sikertörténet. „Csak kettő olyan nemzet van az Európai Unióban, akinek ezeréves, folytonos államisága van. Volt, hogy nagyobb, volt, hogy kicsit kevésbé volt önálló, de az elmúlt ezer évben mindig volt olyan ország, amelyet úgy hívtak, Magyarország.”

A miniszter szerint ennek kulcsa a megmaradás képessége. „Hol rejlik ez a képesség? A szép magyar nyelvben, ebben a szép magyar kultúrában. Dunakeszi jó példát mutat, hogy hogyan lehet egy közösséget összefogni. Amikor egy közösség képes összefogni, nagyon nagy dolgokra képes. Ennek az összefogásnak köszönhetően újult meg az egész város.”

8000 ember énekelte együtt: Szép Magyarország, édes hazám!

A parádés szereposztásban felcsendülő dallamokat a közönség együtt énekelte az énekesekkel. A családosoknak és nyugdíjasoknak külön ülőhelyekkel készültek a szervezők.

Az előadás részeként pedig látványos tűzijáték zárta az ünnepi hétvégét.

Előző cikkRubint Réka mozgatja meg Dunakeszit
Következő cikkTévhitek és tanácsok kánikula idején