Alig került fel a jelentkezési lehetőség, azonnal több mint ezren jelentkeztek a diáknegyed bejárására, az érdeklődés pedig azóta is folyamatos. Dióssi Csaba polgármester ugyanis felajánlotta a dunakeszieknek, hogy személyesen kalauzolja körbe őket az ország legnagyobb középiskolai beruházásában. Az épületek készültségi foka 98%, a látogatók pedig nem győznek betelni az iskolakomplexummal. Mi is ott voltunk az első bejáráson, mutatjuk.

Elsősorban a jelentkező diákoknak és szüleiknek lett meghirdetve a polgármesteri bejárás, de egy nap alatt több mint ezer jelentkező akadt. Az első alkalomra kollégánk is bejutott, így aki nem fért be, ne csüggedjen, képekkel és összefoglalónkkal kicsit mindenki ott érezheti magát a helyszínen.

Mindenki izgatottan várja az évnyitót

Még az indulás előtt megkérdeztük a polgármestert, hogy látva a sok jelentkezőt, nem bánta-e meg, hogy személyes kalauzolást ígért. “Nem, miért tettem volna?

Azért hívtam meg ide a dunakeszieket, mert ez egy igazi várostörténelmi pillanat, egy régi, közös Álmunk válik valóra. Nincs olyan helyi lakos, akit ne érintene ez a beruházás, a Dunakeszi Diáknegyed mindannyiunké”

– válaszolta Dióssi Csaba.

Dióssi Csaba polgármester személyesen vezeti körbe az érdeklődőket a Dunakeszi Diáknegyedben

Több száz diák mentesül az ingázás terhétől

“2010-ben, amikor polgármester lettem, az elsődleges célom az volt, hogy az intézmények férőhelyeit a lakossági igényekhez igazítsuk. Bölcsődéket, óvodákat építettünk, általános iskolát építettünk, bővítettünk, mert a legfontosabb, hogy a gyerekeknek helyben biztosítsunk nevelési, tanulási lehetőségeket.

Álmunk volt, hogy a helyben tanulást a középiskolások számára is megoldjuk.

Évente 500 diák végez Dunakeszin a 8. évfolyamokban, de a Radnóti Miklós Gimnázium csak 100-120 főnek tud felvételt biztosítani. 2015-től tervezgettük egy új középiskola építését. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, hiszen az első gimnázium is hosszú utat járt meg, mire a végleges helyére került” – kezdte a körbevezetést Dióssi Csaba.

Rengetegen kiváncsiak az ország legnagyobb középiskolai beruházására

A bejáráson a polgármester ismertette a főbb állomásokat. 2019 szeptemberében született meg a kormányrendelet a középiskolák előkészítésére, 2022. januárban pedig a kormánydöntés, hogy indulhat a beruházás. 2022. március 11. volt az alapkőletétel, szeptember 1-jén pedig ideiglenes helyén elindult a IV. Béla Király Tagintézmény. 2022. október 21-én tartották a bokrétaünnepet, 2023. szeptember 1-jén pedig elindult a technikumi képzés Dunakeszin.

2 intézmény, 46 tanterem várja a diákokat

“Valós igényre reagálunk, a DDN építésével az eddigi 1 gimnázium helyett idéntől már 3 középiskola működik a városunkban. Eddig 100 családnak segítettünk azzal, hogy középiskolás gyermekük helyben tanulhatott tovább és nem kellett más városba utaznia ezért. Idén ez a szám már több mint 200-ra nőtt, de a 2024/25-es tanévtől az új épületekben már 400 családot fog érinteni évente a középiskolai tanévkezdés. 400 dunakeszi gyermeknek nem kell vonatra szállnia, hogy más városba utazzon iskolába” – hangsúlyozta a polgármester.

Zentai Kati és Szekeres Joó-Eszter igazgatók is bemutatkoztak a bejáráson

“Több évet dolgoztunk ezért, mert ami a szülőknek fontos, nekünk is az. Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, mi pedig segíteni szeretnénk a szülőknek azzal, hogy megteremtjük a lehetőségeiket. 2000-en válaszoltak arra a kérdésre, hogy milyen szakokat szeretnének a középiskolákban, ez alapján állították össze a kínálatot. Szoros kapcsolatban vagyunk a lakossággal, hogy az infrastruktúra-fejlesztésekkel ki tudjuk elégíteni az igényeket” – húzta alá Dióssi Csaba.

Dunakeszi egy oktatási oázis

Dióssi Csaba: “Amikor, elkezdtük tervezni ezt az iskolakomplexumot, a következő célokat határoztuk meg: egyrészt a gyerekek piacképes képzésekben vehessenek részt, hogy szakmát szerezhessenek és jó alapokat kapjanak. Emellett jól felkészült tanárokat biztosítsunk számukra, akiket megbecsülünk, és akik jó körülmények között dolgozhatnak. Harmadrészt testvérvárosi kapcsolatainkkal a diákokat a külföldi kapcsolatszerzésben- és építésben, ezáltal a nyelvtanulásban segítsük. Dunakeszi jelen pillanatban egy oktatási oázis, itt más munka folyik, mint az országban sok helyen. A városvezetés egy irányba halad, ennek jótékony hatását tapasztalni fogjátok ti is. Jó helyen vagytok, itt mindenre lehetőségetek lesz, ami fontos” – fordult a diákokhoz a polgármester.

Korábbi légifelvétel, mostanra már majdnem készen állnak az épületek

Megközelíthetőség

A komplexum autóval három irányból is megközelíthető lesz: a már megépült északi összekötő útról, a Klapka utca felől és a Sólyom utca felől. Kerékpárral és helyi tömegközlekedéssel szintén három irányból, illetve a Dunakeszi Gyártelep vasútállomástól gyalogosan 10 perc séta.

Az épületek mellett a közlekedésfejlesztés is a beruházás része

Számok, konkrétumok a Dunakeszi Diáknegyedről

Tágas, fényes közösségi terek, tetőablakok és sok zöldfelület biztosítja a diákok megfelelő komfortérzetét. Ez mit jelent számokban?

 • 1800 facsemetét ültettek az 50 m széles véderdősávba, ami elválasztja az iskola területét a lakóházaktól, célja a zaj és por felfogása
 • 40000 cserje
 • környezetrendezéssel érintett terület 70000 m2 – 7 hektár
 • 8900 m2 gyalogos forgalmi térkő burkolat
 • 5400 m2 parkoló térkő burkolat
 • 9800 m2 aszfaltburkolat
 • 3600 m2 gumiburkolat
 • 5200 fm kerti szegély
 • 4800 fm útszegély
 • 260 m támfal az egyes szintek elválasztására
 • 400 m kerítés
 • 400 kertvilágító lámpa
 • 39 köztéri lámpaoszlop
 • 1810 m3 víz
 • 9200 m2 fémlemezfedés
 • 9020 m2 tetőszerkezet
 • 22900 m2 gipszkartonlemez
 • 9800 m2 homlokzatburkolat-tégla
 • 63000 m2 belső vakolat
 • 14 200 m2 vízszigetelés
 • 125 500 m2 hő- és hangszigetelés
 • 5150 m2 külső nyílászárók
 • 21000 m3 beton
 • 2750 t acél
 • Az iskolákhoz kapcsolódó tornacsarnokok 2500 m2 alapterülettel multifunkcionális térként szolgálnak. Elsősorban sportlétesítményként a diákok mozgási, sportolási lehetőségeit biztosítja. Ugyanakkor a közösségi rendezvények, tanévnyitók, illetve iskolai ünnepségek színtere is.
Véderdő és park létesül a diáknegyed mellett

A projekt mintegy 123 ezer m2-en 7 épülettel és 46 tanteremmel valósul meg.

Ha további, a diáknegyeddel kapcsolatos tartalomra kíváncsi, nézze meg, mitől lettek libabőrösek a komplexumban járó diákok.

Előző cikkIdén is várják a dunakeszieket Csíksomlyóban
Következő cikkMától a közteresek autójában is elérhető lesz egy defibrillátor