Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok. Emiatt döntött úgy az önkormányzat, hogy egy defibrillátorkészüléket helyez el a közterület-felügyelet autójában. “Megnyugtató érzés, hogy immár öt készülék érhető el Dunakeszin. Ha egyetlen életet megmentünk vele, már akkor is megérte” – mondta az átadáskor Dióssi Csaba polgármester.

A készüléket Dióssi Csaba polgármester adta át Keller Anikó aljegyző asszonynak, aki elmondta, hogy a hirtelen szívmegállás esetén a túlélésre az azonnal megkezdett újraélesztés esetén van a legnagyobb esély. “Az esetek többségében meg lehetne menteni a beteget a helyszínen vagy relatív közelben lévő defibrillátor segítségével, illetve ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. A mentők kiérkezéséig megkezdett laikus újraélesztés a defibrillátor használatával kombinálva ugyanis akár 60-70%-os túlélési esélyt is jelenthet” – tudtuk meg Keller Anikótól.


A készülék használatáról Keller Anikó adott bővebb tájékoztatást, aki azt is elmondta, hogy a félautomata defibrillátort bátran használhatjuk, hiszen például pulzus esetén nem kezdi meg az újraélesztést. Emellett hangvezérléssel segít, hogy mikor, mit kell tennünk. A közterület-felügyelők pedig egy képzésen is részt vesznek.

Előző cikkTeljes az őrület, mindenki látni akarja a Dunakeszi Diáknegyedet
Következő cikkA VSD kézis lányai kérik a szurkolást Dunakeszitől