A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden év decemberében, a karácsonyt megelőzően nyújtja át a Magyar Nyelvőr Díjat az Országházban olyan pedagógusoknak, nyelvészeknek, professzoroknak, határon innen és túl, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért. Keszi Istvánt, az Alapítvány alapítói képviselőjét kérdeztük a 2020-as rendhagyó évről.

Hogyan érintette a Magyar Nyelvőr Alapítvány munkáját a 2020-as év? 

Bár a vírushelyzet miatt csökkent a személyes találkozók száma, de virtuálisan az összes rendezvényünket, vetélkedőket sikerült megtartanunk. Az Alapítvány idén is támogatta a Kossuth egyetemi és főiskolai szónokversenyt, és az Eötvös József középiskolai szónokversenyt is. Minden évben a Magyar Nyelvtudományi Társasággal közösen rendezzük meg a legnagyobb, Kárpát-medencei középiskolai retorikai vetélkedőt, amely nagy népszerűségnek örvend az anyaországban és a külhoni intézményekben tanuló magyar diákok közt.

Hogyan zajlottak ezek a retorikai vetélkedők az online térben?

Pályázati felhívásunkban kértük a diákokat, hallgatókat, hogy videóüzenet formájában küldjék el szereplésüket. Nagy örömünkre szolgált, hogy sok videópályázat érkezett be, nehéz volt a választás.

Úgy tudom, az Alapítvány karitatív tevékenységet is folytat minden évben. Ezt hogy tudták most kivitelezni?

A vírushelyzet miatt személyesen kevés helyre jutottunk el, de adományainkat eljuttattuk a határon túli magyarlakta területekre, és közel 10 millió Forint értékben ruhaadományokat gyűjtöttünk össze és adtunk át rászorulóknak. Szintén a vírushelyzetre való tekintettel a magyar anyanyelvű újságíróknak juttattunk el maszkokat az anyaországban és a határon túlra, még tavasszal, az első hullám idején, hogy munkájukat biztonságosan végezhessék. A Magyar Nyelvőr Alapítvány közhasznú alapítványként határon túli magyar könyvtárakat is ellát könyvekkel, iskolák magyar nyelvű könyveinek gyarapítását segíti, valamint diákok anyanyelvi olvasásához is hozzájárul.

  • Az Alapítvány számára melyik az év legfontosabb pillanata?
  • A fent felsorolt összes rendezvényünk, vetélkedőnk szívügyünk, de az év megkoronázása minden decemberben a Magyar Nyelvőr díjátadó ünnepség. Hagyományosan az Országházban adjuk át a Nyelvőr díjakat azoknak a pedagógusoknak, nyelvészeknek, akik a legtöbbet tették a magyar nyelv kutatásáért, ápolásáért és megőrzéséért. Idén arra kényszerülünk, hogy ezt a díjat is virtuálisan adjuk át. Így, még ha nem is a megszokott környezetben, de örömmel adjuk át azoknak a kiemelkedő személyiségeknek, akiket az Alapítvány kuratóriuma a legérdemesebbnek talált a díj átvételére.