Nem is kérdés, hogyha valakinek a nulláról indulva, fizetésből összespórolva kell letenni az asztalra több tízmillió forintot, az bizony nem könnyű feladat. Az Ingatlannet.hu kiszámolta, hogy mennyi időbe telik az átlagfizetés teljes félrerakásával egy 35 négyzetméteres lakás megvásárlása Dunakeszin és a környékén.

Az időbeli eltérések nagyon beszédesek, nem is gondolnánk, hogy ekkora különbségek lehetnek az egyes városok, települések között.

Átlagfizetésből saját lakás?

A lakások árcéduláihoz képest sokat kell dolgozni, főleg, ha havonta a nettó átlagfizetést visszük haza. A vizsgálatba vont városok közül legtöbbet azoknak kell félretenniük, akik Budaörsön tervezik a lakásvásárlást. A városban ugyanis egy 35 m²-es garzon átlagárát, azaz 30 millió forintot, több mint 10 évnyi pesti nettó átlagbérből lehetne félretenni. Budapesten is közel ennyit kell átlagosan kicsengetni egy ugyanekkora lakásért, melyet a megyei átlagfizetésből csaknem 10 év alatt lehet megspórolni. 

Szentendrén, Dunakeszin, Érden és Vácon egy 35 m² alapterületű 20-23 millió forintos garzonlakás megvásárlásához a Pest megye átlagfizetésének 7-8 évnyi megspórolására lenne szükség. A vizsgált kislakáshoz Gödöllőn már csak a megyére jellemző átlagbér körülbelül 6 évnyi félrerakása is elegendő. 

Számításainkat a KSH 2020 harmadik negyedévére vonatkozó adatai és az Ingatlannet.hu októberi statisztikája alapján végeztük. Emellett a teljes átlagbér félrerakásával számoltunk, tehát nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a rezsi, az étkezés vagy éppen a szórakozás. Bár hazánk megyéi közül Pest megyében a legmagasabb az átlagfizetés, itt a legmagasabbak az átlagos négyzetméter árak is, így nem könnyű az ingatlanvásárlók helyzete.

Az állam is támogatja a fiatalok lakásvásárlását

Az MNB új, 50 pontos javaslatcsomagjában számos lakáspiaccal kapcsolatos javaslattal kívánja támogatni a fiatalok, valamint mellettük az állami alkalmazottak saját lakáshoz jutását. A javaslatok többsége a lakásépítéseket szorgalmazza, melynek hatására az árak is csökkenhetnének.

Annak érdekében, hogy a fiatalok saját lakást tudjanak maguknak venni, a Fecskeház programot indítanák el. Ennek értelmében egyrészt az üresen álló önkormányzati lakásokat adnák bérbe a fiatal párok számára, másrészt pedig a program keretében új lakások építésére is sort szeretnének keríteni. A nagyobb kínálat ugyanis az árakra leszorító hatással lehet, ezáltal pedig megnőhetne a saját otthon megvásárlásának esélye.

Hova húz a fiatalok szíve?

A fiatalok többsége nyüzsgő városban képzeli el a jövőjét. A megyei jogú városokban, nagy- vagy legalább középvárosokban ugyanis sokkal több az iskola és a munkahely, valamint sokkal több szórakozási lehetőség áll a rendelkezésükre. A Magyar Ifjúságkutatás szerint a kisebb településekről ezért gyakran költöznek a fiatalok nagyvárosokba.

Előző cikkRendhagyó év a Magyar Nyelvőr Alapítványnál
Következő cikkGyerekek gyűjtöttek gyerekeknek