Rapid Bölcsi. Így nevezték el a dunakesziek azt a szolgáltatást, ahol lehetőség lesz bölcsődés korú gyermekek időszakos elhelyezésére. A Rapid Bölcsi szeptember 1-jén indul, és már most rengeteg az érdeklődő. Hozzánk is több kérdés érkezett, ezért az online időpontfoglalástól a kedvezményes díjszabásig, a házirendtől a pontos helyszínig mindenre választ kaphat a cikkben.

Előzményként annyit, hogy nyár elején a városvezetés megkérdezte a szülőket, hogy lenne-e igény egyfajta városi gyermekfelügyeletre. A visszajelzések azt mutatták, hogy nagyon is. Az események felpörögtek, a szolgáltatás bevezetéséről júliusban döntött a képviselő-testület.

Minden, amit tudni kell a Rapid Bölcsiről

MIRE JÓ A RAPID BÖLCSI: az volt a cél, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kisgyermekes családoknak, akiknek a gyermeke nem bölcsődés, a nagyszülők távol élnek, esetleg maguk is aktívak még, de lehet olyan élethelyzetük, amikor meg kell oldaniuk, hogy a kisgyermeket valamilyen rendszerességgel, vagy esetenként biztonságos helyen tudják hagyni.

HELYSZÍN: sok helyen az a gyakorlat, hogy egy csoporton belül vehetik igénybe a normál bölcsődei szolgáltatást és az időszakos gyermekfelügyeletet (IGYF), de a gyermekek érdekében Dunakeszi azt az utat választotta, hogy az IGYF-es gyerekek külön csoportban lesznek. A koncepció kidolgozásánál a szakemberek arra jutottak, hogy a Százszorszép Bölcsőde épülete (Fóti út 2.) teljesen alkalmas erre, mert itt az IGYF-et igénybe vevő gyerekek szobája nem kapcsolódik a többihez, így ők is mindig egy megszökött helyen játszhatnak, ehetnek, aludhatnak.

MIBEN MÁS ÉS NEM MÁS, MINT A BÖLCSŐDE: amit már eddig is tudni lehetett, hogy ugyanúgy szakképzett kisgyermeknevelők lesznek a gyermekekkel, mint a bölcsődékben, valamint az étkezés igénylését is lehetővé teszik. Amiben különbözik a bölcsődétől, hogy nem kell a szülőknek munkáltatói igazolást hozniuk. Mindegy, hogy a szülőknek havi 1-2 órára vagy hetente egy napra van szükségük, igény szerint kérhetik a szolgáltatást.

DÍJSZABÁS, DUNAKESZI KÁRTYA-KEDVEZMÉNY: Dióssi Csaba polgármester korábban a Postnak nyilatkozta, hogy a Dunakeszi Kártya kedvezményéről is döntöttek. A kártyával rendelkezőknek 1000 Ft/óra, anélkül pedig 1500 Ft/óra lesz a szolgáltatás, ami egy átlag bébiszitter díjánál jóval kevesebb. Egész napos igénybevétel esetén pedig még kedvezőbb az óradíj, ott 6000 Ft/nap + étkezés díjszabásáról döntött a testület.

0. LÉPÉS: a Rapid Bölcsi szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy első alkalommal fel kell keresni a DÓHSZK Étkezési csoportot (Dunakeszi, Vasút u.11. I.em.) annak érdekében, hogy a gyermek személyes adatait rögzítsék az Étkezés megrendelő programban. Ezek után a Rapid Bölcsi szolgáltatásainak igénybevételéhez elegendő az e-foglalo.hu felületen, telefonon (06-30/7563053) vagy e-mailben (rapidbolcsi@gmail.com) időpontot foglalni.

BESZOKTATÁS: a kisgyermek érdekében rövid beszoktatási időszak előzi meg a teljes körű igénybevételt. A Rapid Bölcsiben nem random, hanem állandó kisgyermeknevelők dolgoznak, így a beszoktatás egyszeri, a gyerekek később már az ismert személyhez tudnak kapcsolódni.

FÉRŐHELYEK SZÁMA: egyszerre, egyidőben maximum 14 gyermek lehet bent. Mivel egy órára is igényelhető a szolgáltatás, ez egy nap több mint 14 gyereket is jelenthet.

RENDES BÖLCSISEKET EZ MIBEN BEFOLYÁSOLJA: a hagyományos bölcsisek beszoktatását és mindennapi életét az új szolgáltatás egyáltalán nem befolyásolja, hiszen a saját csoportjukba, a saját kisgyermeknevelőjükhöz fognak beszokni, és velük töltik bölcsődei mindennapjukat.

MEHET-E BETEGEN A GYEREK: az igénybevételnek ugyanazok az egészségügyi feltételei, mint a hagyományos bölcsődének.

MILYEN SZOLGÁLTATÁS NYÚJT A RAPID BÖLCSI: a bölcsődeivel azonos tartalmú a szolgáltatás, a nevelés és gondozás. Tehát ugyanúgy napirend van, tervezett alkotó és egyéb tevékenységek, étkezés, képességek fejlesztése a spontán nevelési helyzetekben, stb.

HÁZIREND: ez az, amit mindenképpen olvasson el, mielőtt jelentkezik. Ezt a szülőknek meg kell ismerniük, el kell fogadniuk. Az első alkalommal megállapodást is kötnek, hasonlóan a normál bölcsődei ellátáshoz, nyilván a sajátosságokat figyelembe vevő tartalommal.

Előző cikkMár lehet jelentkezni a 2024-es Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyre
Következő cikkMegkezdődött a csomópont átépítése az SZTK mellett