A Veni Vidi Vici Alapítvány idén is megtartotta érzékenyítő rajpályázatának díjátadóját. Az ország minden tájáról érkeztek gyerekek. Az országos eseményen Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere adta át a díjakat, aki kezdetektől támogatja az alapítvány munkáját. Az esemény fővédnöke Ungvári Gergely szinkronszínész volt.

A Veni Vidi Vici Alapítvány első számú célja a halmozottan sérült gyermekek oktatása iskolai keretek között. Az alapítvány megálmodói olyan szülők, akik saját élethelyzetükből adódóan tapasztalták meg azt, milyen nehézségei vannak az oktatás területén egy halmozottan sérült gyermeknek. Az alapítvány, a dunakeszi önkormányzat, a tankerület és az egyház között példaértékű összefogás vette kezdetét, aminek eredményeképpen a Dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola 2018 szeptemberétől 2 tantermet bocsátott az alapítvány rendelkezésére. Ezzel lehetőség nyílt az országban egyedülálló szociális integráció megvalósítására.

Dióssi Csaba polgármester kezdetektől támogatja az alapítvány munkáját

Dióssi Csaba így emlékezett vissza a kezdetekre: “Amikor hat évvel ezelőtt két fiatal hölgy, Hajni és Ágota eljött az irodámba, és elmondták, hogy egy rendkívül fontos küldetésük van, már akkor tudtam, hogy melléjük kell állnunk. A városunk életében nagy változást hoztak, amit ezúton is köszönök nekik. Mindent elsöprő lelkesedéssel dolgozik az alapítvány azóta is” – kezdte köszöntőjét a polgármester.

Dunakeszin igazán otthon érezhetik magukat

“Ők kézzelfogható módon mutatták be számunkra, hogy a fogyatékkal élő emberek milyen aktív tagjai tudnak lenni a társadalmunknak. Akkoriban nem volt olyan iskolai intézmény, aki be tudta volna fogadni a halmozottan sérült gyerekeket, de közös erővel 2018 szeptemberétől két osztályban elindíthatták az iskolai oktatást. Mi önkormányzati szinten is kiemelt figyelmet fordítunk erre a területre. Azt szerettük volna, ha minden életkor számára elérhetővé válna az a fajta SNI-ellátás, ahol a nem integrálható gyermekek is megkapják a nekik megfelelő figyelmet. Ezért 2020-ban elindítottuk az első gyógypedagógiai óvodát Dunakeszin, amely mostanra már három csoporttal működik. Éreztük, hogy nem állhatunk meg. Ezért idén elindítottuk az SNI bölcsődei csoport is, hiszen ami a szülőknek fontos, nekünk is az. Lehet, hogy sokan most legyintenének, de azok, akiket ez érint, igazán tudják, hogy mekkora segítség ez a családoknak. Örömmel látom, hogy országos szinten is egyre több emberhez jut el az alapítvány híre. Egyre többen látják, hogy bizony van tennivaló.

Arra pedig külön büszke vagyok, hogy Dunakeszin otthon érezhetik magukat, a dunakeszeik értik és érzik ennek jelentőségét. Biztosíthatom őket, hogy a továbbiakban is számíthatnak ránk!”

– nyilatkozta Dióssi Csaba polgármester.

Az ország minden tájáról érkeztek a díjazottak

Ugvári Gergely elmondta, hogy mindenki boldogságra, biztonságra, elfogadásra vágyik attól függetlenül, hogy milyen a külseje, kit szeret, miben hisz, vagy milyen körülmények között él. “Nehéz elszakadni az előítéletektől, de pont ezért ilyen fontosak ezek a rajzpályázatok, mert ezek segítségével fokozatosan ki tudjuk vezetni a társadalomból az előítéletet” – mondta Ungvári Gergely.

Az eseményen külön díjazták a korosztályokat. A nyertesek az ország minden tájáról érkeztek, és boldogan vették át a jutalmukat.

Előző cikkRendőri intézkedés közben halt meg egy férfi
Következő cikkÍgy várták a gyerekek Dunakeszin a Mikulást – VIDEÓ