Gary A. Bolles: Útmutató vezetőknek

Szemléletmód, készségtár és eszközkészlet bizonytalan időkre

Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában? Tekintsük intő jelnek a világjárványt! Ma egy vírus okoz fennakadásokat, holnap egy versenytárs üzleti modellje forgat fel egész iparágakat, vagy akár egy mesterséges intelligenciához, kvantum-­számítástechnikához, nukleáris fúzióhoz hasonló forradalmi technológia okoz majd komoly gazdasági zavarokat – figyelmeztet Gary A. Bolles, a munka, a tanulás és a szervezetek jövőjének nemzetközileg elismert szakértője. Vágjunk bele a szükséges változtatásokba még ma!

Most van az a pillanat, amikor a munka világa radikálisan megváltozik, és épp e sorok olvasása alatt íródnak a szabályok, amelyek biztosíthatják a sikert az átalakulásban – hangsúlyozza a szerző. A digitális technológia fejlődése, a közegészségügyi helyzet és a világgazdaság egyéb felforgató hatásai okán Gary A. Bolles könyvét olyan útmutatónak szánja, amelynek segítségével felkészültebben kezelhetjük azokat a változásokat, amelyek váratlan hatásként csapnak le mindennapjainkra és egyre komolyabb mértékben érintik a foglalkoztatást.

A jövőben várhatóan tovább erősödik a szervezetekre és a vezetőikre nehezedő nyomás. Ugyanakkor az értékteremtés is egyre sürgetőbb igényként fogalmazódik meg az ügyfelek részéről. Mindeközben a munkavállalók készségei kapcsán is egyre összetettebb elvárások merülnek fel. Mindez a dolgozóktól és a szervezetek vezetőitől is fokozott agilitást és alkalmazkodókészséget kíván. A sikerhez követendő szabályrendszer, amely az értékteremtés jövőbeli formáit is meghatározhatja, teljesen átalakul. Gary A. Bolles épp ezért egészen új narratívát és szemléletmódot ajánl a munka, sőt az állások, a karrierek, a csapatok, a menedzserek, a vezetők és a szervezetek értelmezésére.

Az átalakulás ára

Bár a munka világa szédítően bonyolult, Gary A. Bolles a szilícium-völgybeli vállalatok gyakorlatából merítve az új szabályokat egy egyszerű keretrendszerbe foglalja, ami annak azonosításában segíti a vezetőket, hogy kialakíthassák a munkához most és a jövőben is szükséges szemléletmódot, készségeket és eszközöket. Gary A. Bolles kötetében ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az átalakulásért nagy árat fizetnek az emberek, hiszen nem csupán a régi technológiákat és munkahelyeket sodorja magával, hanem a szervezeti kultúrát, a kialakult hagyományainkat és értékrendszerünket is mélyen átalakíthatja.

Ez az átalakulás pedig jórészt már el is kezdődött, és a változások kezelésében az együttműködés gyakorlása elengedhetetlen. A szerző itt négy területre hívja fel a figyelmünket.

  • 1. Mindenkinek segítenünk kell abban, hogy a forradalmi változások világában boldogulni tudjon.
  • 2. Meg kell szabadulnunk azoktól a dolgoktól, amelyek sokaknak ártanak. Ilyenek például az embertelen és kiszámíthatatlan haknimunkák, a mérgező viselkedésformák és a csökkenő fizetések.
  • 3. Viszont meg kell őriznünk azokat a dolgokat, amelyek kifejezetten az emberek javát szolgálják, például a kiszámítható jövedelmet, az életcélokat, az önértékelésünk erősítését és az anyagi biztonság megteremtését.
  • 4.Meg kell értenünk a munka ökoszisztémáját, és változtatnunk kell azokon a dolgokon, amelyek az emberek, a társadalom és a bolygó számára is ártalmas tényezőket támogatnak.

Mi a könyv üzenete?

Az Útmutató vezetőknek egyik legfontosabb üzenete, hogy a munka és a szervezetek szabályait mindig emberközpontú értékekre kell alapozni. A szerző eltökélten hisz abban, hogy a jó teljesítmények és a jó cselekedetek összeegyeztethetők. „A jelenre és a jövőre nézve mindannyian tehetünk egy egyszerű, de hatásos fogadalmat: Senkit sem hagyunk magára!”

Gary A. Bolles a Szingularitás Egyetem (ma Singularity Group) Munka Jövője Tanszék professzoraként azt kutatja, hogy milyen hatással lehetnek a napjainkat jellemző mindent felforgató változások az emberek, a szervezetek, a csapatok és az országok életére. A LinkedIn Learning oldalon népszerű tanfolyamokat tart „Learning Mindset”, „Learning Agility” és „Leading Change” címmel. Ezeket mind ez idáig több mint egymillió hallgató végezte el. Elkötelezetten segíti az egyének, szervezetek, közösségek és kormányok együttműködését olyan hatékony stratégiák kidolgozásában, amelyek biztosítják, hogy minden ember hozzáférjen az értelmes, jól fizetett munkához és az egész életen át tartó tanulás lehetőségeihez.

Az Útmutató vezetőknek című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján(elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Előző cikkJátékos medvevadászat a Kiscsurgó-völgyben
Következő cikkHalott Pénz, Ismerős Arcok – mutatjuk az idei év rendezvényeit