Óvodások és kisiskolások vezetett sétáinak ad helyszínt az ősszel átadott Kiscsurgó-völgy Dunakeszin. A vizes élőhelyek napján „medvevadászatra” is lesz lehetőség. Hátha választ kapunk arra, hosszúra nyúlik-e az idei tél.

Február 2-a a vizes élőhelyek világnapja. Ősz óta pedig Dunakeszinek is van már egy jól bejárható, idilli vizes élőhelye, a Kiscsurgó-völgy. A 2022-ben rehabilitált terület rengeteg értéket rejt, gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. A terület a Duna sor és a Kiscsurgó utca között található.

Mulccsal borított, fapallóval szegélyezett ösvények, a patakmeder felett lábakon álló pallósor, kis hidak teszik igazán izgalmassá, vadregényessé a Duna-parti erdős, ősnövényzetes rengeteget. A sérült fák egy részét eltávolították, a patakmedret a szeméttől, a hordaléktól megtisztították. Az elhalt fákból néhány egyed elborítva fekszik a földön, hogy természetes élőhelyet nyújtson bogaraknak, kisemlősöknek.

A Kiscsurgó-völgy szimbolikus bejáratánál kapott helyet Dunakeszi első és egyetlen lakatfala. Ez egyben értékmentés is, hiszen ezt a funkciót a régi Duna-parti strand kovácsoltvas kapuja tölti be. Itt alakítottak ki egy tágas fogadóteret, hogy akár óvodák, iskolák környezettel kapcsolatos foglalkozásainak, tanóráinak, vagy akár testnevelésóráknak is kényelmes helyszíne lehessen.

Ovisok és iskolások vesznek részt a sétán

Az első foglalkozásokat a vizes élőhelyek napján tartják Dunakeszi Város Önkormányzata szervezésében. Kerekes Dóra helytörténész és Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester közreműködésével tematikus sétára, kirándulásra hívták meg a közeli óvodásokat és kisiskolásokat.

„Február 2. nemcsak a vizes élőhelyek világnapja, hanem a néphagyomány szerint, ha ezen a napon barlangjából előbújik a medve, és meglátja az árnyékát, visszabújik téli álmot aludni, mert hosszú lesz a tél. Ám ha felhők takarják az eget, a medve nem ijed meg az árnyékától, kinn marad, mert közeleg a tavasz. A kicsiknek az állatvilág izgalmasabb téma, mint a növények, így macivadászattal tesszük számukra érdekessé ezt a délelőttöt. Saját macijukat is elhozhatják” – mondta Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője a Dunakanyarrégiónak. „Ráadásul ez Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe is. A régi Dunakeszin pedig az a mondás járta: Ha a pap hátára süt a nap a körmeneten, hosszú lesz még a tél.”

A Kiscsurgó flórája és faunája mellett a sétán a Duna élővilágáról, a Duna ezen szakaszának római kori szerepéről is ismereteket kapnak a gyerekek.

Előző cikkVégzetes gázolás miatt indított vizsgálatot a rendőrség
Következő cikkKönyvajánló dunakeszi vezetőknek